Ανοίγει τις πύλες της στο κοινό, από τις 18:00 σήμερα το απόγευμα, η νέα έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων με θέμα «ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – 50 Χρόνια Θέατρο – Ένα Ζωντανό Αρχείο». Μία έκθεση – βιογραφία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης, που θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2025 και βασίζεται στον ξεχωριστό αρχειακό πλούτο του Θεάτρου, το οποίο αποτέλεσε τον πρώτο περιφερειακό θεατρικό οργανισμός που συγκροτήθηκε στην Ελλάδα.
Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 700 εκθέματα – κοστούμια και σκηνικά, μακέτες, σχέδια και γλυπτά, σκηνοθετικές και μεταφραστικές σημειώσεις, αφίσες, προγράμματα, φωτογραφίες, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα,συνθέτοντας μία εικαστική εγκατάσταση από 129 παραγωγές του πλούσιου αρχείου του ΔΗΠΕΘΕΚ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης μίλησε για «μια στιγμή περηφάνιας για το ΔΗΠΕΘΕΚ και τη Δημοτική Πινακοθήκη», που αναδεικνύει, όπως τόνισε, πτυχές από το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα του Θεάτρου.
«Η έκθεση αυτή δίνει την ευκαιρία σε όλους να παρακολουθήσουν ένα μεγάλο πολιτιστικό ταξίδι και κυρίως να εμπνευστούν και να οραματιστούν το μέλλον του», σημείωσε ο κ. Σημανδηράκης. Ερωτηθείς από τα “Χ.ν.” αν υπάρχει η σκέψη το σπουδαίο υλικό που εκτίθεται να μην επιστρέψει στα… μπαούλα που φυλάσσεται το αρχειακό υλικό, στα υπόγεια του Βενιζελείου Ωδείου Χανίων, δήλωσε θετικός στη δημιουργία μιας μόνιμης εκθεσιακής στέγης: «Το μεγάλο βήμα σε σχέση με τη στέγαση του ΔΗΠΕΘΕΚ έχει γίνει με τη μεταφορά της έδρας και των γραφείων στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”. Έχουμε επίσης εντοπίσει και αξιοποιήσει αποθηκευτικούς χώρους περιμετρικά της πόλης για να φιλοξενήσουμε υλικό του ΔΗΠΕΘΕΚ. Επομένως στη συνολική προσπάθεια νομίζω ότι θα μπορέσει αυτός ο πλούτος να έχει ένα μόνιμο σπίτι. Δεν γνωρίζω αν σε πρώτη φάση μπορεί να εκτεθεί άμεσα, όμως σκοπός είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο, όπου ο κόσμος θα μπορεί να απολαμβάνει μόνιμα πλέον μέσα από περιοδικές εκθέσεις όλο τον πλούτο που έχει παραχθεί από το Θέατρο».
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της διοργάνωσης της έκθεσης που ξεκίνησε, όπως είπε, σαν ιδέα το 2019, αλλά υλοποιήθηκε μόλις τώρα λόγω της πανδημίας που πήγε πίσω τον σχεδιασμό. Χαρακτήρισε δε «πρωτοπόρα την παρουσίαση της έκθεσης από τον Αντ. Βολανάκη».
Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ Σοφία Μαλανδράκη αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της Εταιρείας Θεάτρου Κρήτης (ΕΘΕΚ) και μετέπειτα του ΔΗΠΕΘΕΚ και τη συμβολή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης σε αυτή τη διαδικασία, αλλά και το σκεπτικό της πρώτης ομάδας φωτισμένων ανθρώπων που συνέβαλλαν σε αυτή την προσπάθεια, πιστεύοντας ότι η Τέχνη θεραπεύει την ψυχή. Η κα Μαλανδράκη αναφέρθηκε ακόμα στον κόπο και την έμπνευση όλων των ανθρώπων που συνεργάστηκαν αυτές τις 5 δεκαετίες με το Θέατρο και τα οποία αποτυπώνονται στην παρούσα έκθεση, ενώ χαρακτήρισε πρότυπο θεσμικό μοντέλο για όλη την Ελλάδα το ΔΗΠΕΘΕΚ καθώς αυτό βασίζεται στη συμβολή των ΟΤΑ.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕΚ Έφη Θεοδώρου τόνισε ότι από τις πρώτες προτεραιότητές της όταν ανέλαβε ως καλλιτεχνική διευθύντρια ήταν το “άνοιγμα” του Θεάτρου σε πολλούς εξωτερικούς αρχαιολογικούς χώρους αλλά και η διοργάνωση αυτής της έκθεσης, που καθυστέρησε λόγω κορωνοϊού. Επεσήμανε ότι η έκθεση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μια παράσταση των παραστάσεων» που έχει φτιαχτεί «με ομορφιά, γνώση και εμπειρία».
Ο επιμελητής της έκθεσης, εικαστικός και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Αντώνης Βολανάκης αναφερόμενος στο ιστορικό της ίδρυσης του Θεάτρου μίλησε για το καινοτόμο στοιχείο της συλλογικής δράσης κάποιων πολιτών που εμπνεύστηκαν τη δημιουργία του Θεάτρου, ως μια συμβολή στην ψυχική υγεία των πολιτών, πολλά χρόνια πριν την πολιτιστική συνταγογράφηση που είναι μια πραγματικότητα σήμερα στις δυτικές κοινωνίες και την Ελλάδα.
Έκανε μνεία στην προσφορά των 5 καλλιτεχνικών διευθυντών που υπηρέτησαν το Θέατρο αυτά τα 50 χρόνια (Τηλέμαχος Μουδατσάκης, Κωστής Καπελώνης, Δημήτρης Έξαρχος, Μιχάλης Αεράκης και Έφη Θεοδώρου) και τόνισε ότι η έκθεση αναδεικνύει όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν στο Θέατρο καθώς το υλικό της αντλήθηκε από 129 παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕΚ.
Ο κ. Βολανάκης υπογράμμισε ακόμα τον διαδραστικό χαρακτήρα της έκθεσης (οι θεατές μπορούν να φωτογραφηθούν σε γλυπτά σκηνικά, να δοκιμάσουν κοστούμια, να διαβάσουν προγράμματα κ.ά.) και περιέγραψε το πως έχει διαρθρωθεί το υλικό στους 3 ορόφους της Δημοτικής Πινακοθήκης, ενώ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με υπεύθυνη την Άννα Νεμπαυλάκη και παράλληλα υπάρχει ανοιχτό κάλεσμα σε θεατρολόγους από όλη την Κρήτη για να πραγματοποιήσουν δράσεις στον χώρο της έκθεσης.
Η έκθεση διοργανώνεται από τους Δήμο Χανίων, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, ΔΗΠΕΘΕΚ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.