έκθεσηΗ έκθεση αστροφωτογραφίας «Εξώκοσμο Φως: Το ορατό σύμπαν μέσα από τα τηλεσκόπια και τις κάμερες του Αστεροσκοπείου Σκίνακα» εγκαινιάσθηκε απόψε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, μετά από επιτυχημένη παρουσία στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) και το Ίδρυμα Ευγενίδου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού του Διεθνούς Έτους Φωτός 2015 και θα διαρκέσει έως τις 3 Ιανουαρίου 2016 με ελεύθερη είσοδο και ώρες λειτουργίας τη Δευτέρα και την Τρίτη από τις 09:00 μέχρι τις 15:00, και την Τετάρτη έως την Κυριακή 09:00-20:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).
Η έκθεση αστροφωτογραφίας συνιστά μια περιπλάνηση ανάμεσα στα άστρα, στα ωραιότερα αέρια νεφελώματα, στους κοντινούς και στους μακρινούς γαλαξίες. Πολλές από τις εκτιθέμενες φωτογραφίες είναι από τις ωραιότερες και λεπτομερέστερες που έχουν μέχρι σήμερα διεθνώς δει το φως της δημοσιότητας. Κάθε φωτογραφία συνοδεύεται από περιγραφή στην ελληνική και αγγλική γλώσσα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του απεικονιζόμενου αστρονομικού αντικειμένου.
Όλες οι αστροφωτογραφίες ελήφθησαν στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα που βρίσκεται στον Ψηλορείτη σε υψόμετρο 1.750 μέτρων. Το αστεροσκοπείο ιδρύθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του Ινστιτούτου Εξωγήινης Φυσικής Μαξ Πλανκ της Γερμανίας.
Ευρισκόμενο στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, το Αστεροσκοπείο διαθέτει εξαιρετικές συνθήκες παρατήρησης. Ιδιαίτερα, η μεγάλης σημασίας για υψηλού επιπέδου αστρονομικές παρατηρήσεις ευκρίνεια της ατμόσφαιρας πάνω από τον Σκίνακα, είναι συγκρίσιμη με αυτή των μεγαλύτερων αστεροσκοπείων στον κόσμο. Π. Δρακ.
Το κύριο τηλεσκόπιο έχει διάμετρο 1,3 μέτρων, ενώ το Αστεροσκοπείο Σκίνακα διαθέτει, εκτός από οπτικές ηλεκτρονικές κάμερες CCD, κάμερα κοντινού υπερύθρου, όπως και το μοναδικό στον κόσμο σε ακρίβεια απεικονιστικό ρομποτικό πολωσίμετρο RoboPol.
Η Ομάδα Αστροφυσικής Κρήτης, η οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, δραστηριοποιείται στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ι.Τ.Ε., και αποτελείται από επτά καθηγητές και έναν ερευνητή.