Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Εκθεση έργων του Αλέξη Ακριθάκη

Ζωγραφικά έργα, κατασκευές, κολάζ και σχέδια αποτυπώνουν μια μακρά περίοδο καλλιτεχνικής δημιουργίας τριών δεκαετιών –από το 1965 ώς το 1993– στη νέα περιοδική έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης “Αλέξης Ακριθάκης | Εν κινήσει”, έργων του ανατρεπτικού ζωγράφου του 20ού αιώνα, από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του Ζαχαρία Πορταλάκη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 16 Μαρτίου, ώρα 7 μ.μ., από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη. Για τη ζωή και το έργο του Ακριθάκη θα μιλήσουν ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελητής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων και η Χλόη Γκάιτμανν-Ακριθάκη, κόρη του καλλιτέχνη.
Αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον θάνατο του Ακριθάκη, η έκθεση συνιστά «…μια ανθολόγηση του έργου του, την πορεία και την ουσία του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη που δεν χάνεται ούτε στο πιο μικρό σχεδιάκι, γιατί μπορεί και κρατά το σκοινί, μίτο της Αριάδνης που τον οδηγεί πάντα προς μια έξοδο στο φως», σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος.
Για την έκθεση εργάστηκε το επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του Μουσείου υπό τον συντονισμό του Αλέξη Καλοκαιρινού και με την αδιάκοπη φροντίδα του συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, Αγγελική Μπαλτατζή και Δέσποινα Περτσελάκη. Ιδιαίτερη μνεία οφείλεται στην Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού, σταθερούς συμπαραστάτες της Ε.Κ.Ι.Μ. στο έργο της.
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσο πολύπτυχο φυλλάδιο που διανέμεται δωρεάν και αναλυτικός έγχρωμος κατάλογος (ελληνικά, αγγλικά), που διατίθεται στο ΙΜΚShop.
Ο ζωγράφος Αλέξης Ακριθάκης γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Φοίτησε στην Académie de la Grande Chaumière στο Παρίσι και το 1965 παρουσίασε την πρώτη ατομική του έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την οποία προλόγισε ο Νάνος Βαλαωρίτης. Από το 1968 ώς το 1984, με έδρα το Βερολίνο, ο Ακριθάκης βρίσκεται διαρκώς εν κινήσει και έργα του παρουσιάζονται σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις  στη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1984 και ώς τον θάνατό του, το 1994, ασχολήθηκε επίσης με την εικονογράφηση και την έκδοση βιβλίων, τον σχεδιασμό εξωφύλλων δίσκων, σκηνικών και κοστουμιών. Σημαντικές στη ζωή του υπήρξαν οι γνωριμίες και η φιλία του με τον ποιητή Γιώργο Μακρή τη δεκαετία του 1950, τον Αλέξανδρο Ιόλα, τους Léo Ferré, Jean Seberg, Alberto Giacometti, Θάνο Τσίγκο και Γιάννη Γαΐτη στο Παρίσι (1958-1961), και κατόπιν στην Αθήνα με τον Κώστα Ταχτσή και τον Τάσο Δενέγρη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα