Εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων η έκθεση ζωγραφικής του Ηρακλειώτη Γιώργου – Θωμά Γεωργιάδη με τίτλο “Ομορφιά και αλήθεια. Ζωγραφίζοντας κλασικά, αυστηρά και απλά”.
Η έκθεση εντάσσεται στη συνεργασία μεταξύ των Δήμων Χανίων και Ηρακλείου με σκοπό να καταγραφούν οι εικαστικές αναζητήσεις σε επίπεδο Κρήτης και να προβληθούν και να καταγραφούν ιστορικά οι καλλιτεχνικοί δεσμοί της εποχή μας. Αντίστοιχη έκθεση φιλοξενείται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου με έργα του Χανιώτη ζωγράφου Γιώργου Κουνάλη.
Στα εγκαίνια στη Δημοτική Πινακοθήκη παρευρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε ότι «η Κρήτη έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα και διαχρονικά ένα τεράστιο απόθεμα πνευματικών ανθρώπων. Με τις δύο εκθέσεις που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε Ηράκλειο και Χανιά, η Κρήτη προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο και αναδεικνύει το “πνεύμα” στα εικαστικά δρώμενά της καθώς και τους μεγάλους καλλιτέχνες της που αναδεικνύουν τον πνευματικό μας πλούτο».
Η αντιδήμαρχος πολιτισμού Βαρβάρα Περάκη υπογράμμισε ότι «οι Γιώργος Κουνάλης και Γιώργος Θωμάς Γεωργιάδης αυτό το διάστημα ξαναζούν μέσα από τις εκθέσεις τους σε Χανιά και Ηράκλειο και δείχνουν ότι μέσα σε ένα ασαφές, κρίσιμο και παράξενο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, η τέχνη προτείνει ομορφιά, τρόπο και ήθος στον σύγχρονο άνθρωπο».
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. Γιώργος Βαρουδάκης τόνισε ότι «ο ζωγράφος -εικαστικός Γεωργιάδης, ο οποίος έζησε και εργάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Ηράκλειο, ήταν ένας άνθρωπος που υποστήριξε πιστά την τέχνη του. Ένας άνθρωπος ο οποίος μετουσιώθηκε μέσα από την τέχνη του, ενώ άφησε με τα έργα του, το στίγμα και τη σφραγίδα για μία νεότερη εποχή των εικαστικών πραγμάτων της Κρήτης».
Ο ιστορικός Τέχνης, μουσειολόγος, επιμελητής της έκθεσης και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Μανώλης Καρτεράκης σημείωσε ότι «στην έκθεση παρουσιάζονται έργα απ’ όλο το φάσμα της δουλειάς του Γεωργιάδη. Στην έκθεση καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 60 έργα του καλλιτέχνη, από τα 95 περίπου συνολικά που έχει δημιουργήσει». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιουνίου.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.