Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Έκθεση για τη Μάχη της Κρήτης στο Γερμανικό Νεκροταφείο Μάλεμε

Ανανεωμένη και πιο κοντά στη ιστορική πραγματικότητα η έκθεση που θα εγκαινιαστεί την Κυριακή στο Γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε για τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης και της ναζιστικής κατοχής.

Την ανανέωση του υλικού της έκθεσης που υπήρχε εκεί για χρόνια και που αναφέρονταν απλά στα ιστορικά γεγονότα της Μάχης της Κρήτης επιμελήθηκαν ιστορικοί του “Συνδέσμου Φροντίδας Γερμανικών Τάφων Πολέμου” (Volksbund).
Η νέα πλέον έκθεση θα εγκαινιαστεί το μεσημέρι της Κυριακής παρουσία στελεχών του Volskbund και της Γερμανικής πρεσβείας, ενώ έχουν κληθεί και ντόπιοι επίσημοι.
Αναφορικά με το περιεχόμενο της έκθεσης οι υπεύθυνοι του Volksbund άκουσαν σε μεγάλο βαθμό τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις των τοπικών φορέων σε συνάντηση που είχαν μαζί τους τον χειμώνα του 2020 λίγες ημέρες πριν την έναρξη της καραντίνας. Τότε από μεριάς των τοπικών φορέων είχε ζητηθεί μεταξύ άλλων αφού ο Volksbund ήθελε τη συνεργασία τους η νέα έκθεση να περιείχε αναφορές στα εγκλήματα των κατακτητών, στην ανέχεια που οδήγησαν το μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στην αντίσταση, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την εξόντωση των Εβραίων της Κρήτης αλλά και το αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Ειδικότερα στα συνοδευτικά κείμενα γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στα εγκλήματα πολέμου που πραγματοποίησαν τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και στην Κρήτη, γίνεται συγκεκριμένα λόγος για τα “βαριά εγκλήματα” που διέπραξαν οι στρατιώτες της Βέρμαχτ σε βάρος του άμαχου πληθυσμού και ότι τα “θύματα υπολογίζονται σε χιλιάδες”. Επίσης σημειώνεται ότι πολλές χιλιάδες Κρητικοί βρέθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή σε καταναγκαστικά έργα, ενώ τονίζεται και η εξόντωση της εβραϊκής παροικίας στο νησί.
Παράλληλα υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εκτέλεση στο Κοντομαρί, ενώ σε δύο οθόνες προβάλλεται το ντοκιμαντέρ “Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς” για τη σφαγή στο Κακόπετρο των Μ. Φραντζεσκάκη και Β. Αρβελάκη, καθώς και συνεντεύξεις Γερμανών μαθητών που είδαν το ντοκιμαντέρ. Υπάρχει επίσης αναφορά στην αντίσταση των Κρητών, ενώ μεγάλος χώρος αφιερώνεται στη μεταπολεμική συμφιλίωση, στη δημιουργία του νεκροταφείου και στη πορεία συνεργασίας των δύο χωρών.
Παρά το αίτημα των τοπικών φορέων πάντως δεν υπάρχει καμία αναφορά στο αίτημα των ελληνικών αρχών για αποζημιώσεις για τα εγκλήματα, τις καταστροφές και το κατοχικό δάνειο που πήραν οι ναζί.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα