Παρουσιάσθηκε στη Στοκχόλμη στις 21 Μαρτίου η έκθεση για την ανθρώπινη ανάπτυξη στο πλανήτη για το έτος 2016. Η έκθεση ήταν αφιερωμένη στη προώθηση της ανθρώπινης ανάπτυξης σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη αναγνωρίζοντας ότι παρά την επιτευχθείσα πρόοδο μέχρι σήμερα , σημαντικός αριθμός ατόμων δεν έχει επωφεληθεί από αυτή.
Hπαρουσίαση της έκθεσης έγινε από το πρωθυπουργό της Σουηδίας Stefan Lofven, τη Helen Clark υπεύθυνη του προγράμματος ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και τον Selim Jahan επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε την έκθεση για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Η έκθεση του 2016 δίνει έμφαση στην οικουμενικότητα της ανθρώπινης ανάπτυξης διερευνώντας τη δυνατότητα επίτευξης της σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη. Θεωρεί ότι η ανθρώπινη ανάπτυξη αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη ελευθερία απαραίτητη για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και του δυναμικού της ανθρώπινης ζωής τονίζοντας την οικουμενικότητα και την αναγκαιότητα της για όλους τους κατοίκους του πλανήτη χωρίς αποκλεισμούς.
Η έκθεση αναφέρεται στη σημαντική μέχρι σήμερα επιτευχθείσα πρόοδο σε διάφορους τομείς όπως στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης , στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που έχουν ξεφύγει από συνθήκες ακραίας φτώχειας αλλά και στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που δεν υποσιτίζονται πλέον τουλάχιστον σε ακραία μορφή. Έτσι η βελτίωση της ανθρώπινης ανάπτυξης παγκοσμίως έχει κάνει την ανθρώπινη ζωή καλύτερη για μεγάλο αριθμό ατόμων , όχι όμως όλων. Η έκθεση του 2016 διερευνά ποιές κατηγορίες ανθρώπων δεν έχουν δρέψει τους καρπούς της επιτευχθείσας προόδου αλλά και το πως και γιατί συνέβη αυτό. Θεωρεί ότι η ανθρώπινη ανάπτυξη θα πρέπει να είναι οικουμενική και να ευνοήσει όλα τα άτομα σε όλες τις χώρες , να αυξήσει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που τους παρέχονται στη ζωή αλλά και να βελτιώσει τις ικανότητες τους , και συγκεκριμένα
Α) Να τους επιτρέψει να έχουν καλή υγεία
Β) Να τους παρέχει πρόσβαση στη γνώση
Γ) Να τους παρέχει ασφάλεια και ένα ευπρεπές επίπεδο διαβίωσης
Δ) Να τους επιτρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια χωρίς διακρίσεις παντός είδους , και τέλος
Ε) Να μπορούν να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να έχουν τη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού τους.
Η έννοια της ανθρώπινης ανάπτυξης βασίζεται εν πολλοίς στις απόψεις του Amartya Sen για τη δίκαιη κοινωνία όπου θα παρέχεται σε κάθε άτομο η δυνατότητα να αναπτύξει τις ικανότητες του και να αυτοπραγματωθεί.
Η έκθεση προτείνει διάφορες Εθνικές πολιτικές για να ευνοήσει όλους εκείνους που έχουν μείνει πίσω και δεν έχει αυξηθεί ο δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης τους από την επιτευχθείσα πρόοδο , όπως
1.Η λήψη μέτρων για ομάδες ατόμων που έχουν ειδικές ανάγκες και είναι περιθωριοποιημένα,
2.Η ενθάρρυνση και η ενδυνάμωση όλων εκείνων των ομάδων που δεν έχουν ωφεληθεί από τη πρόοδο,
3.Η χρήση οικουμενικών πολιτικών για εκείνους που έχουν ακόμη χαμηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης , και
4.Η λήψη μέτρων ούτως ώστε να διατηρηθεί η αύξηση του δείκτη της ανθρώπινης ανάπτυξης.
Οι στόχοι της βελτίωσης της ανθρώπινης ανάπτυξης του ΟΗΕ συμβαδίζουν με τους στόχους της αειφορίας για το έτος 2030 που είναι :
1.Η επίτευξη αειφορίας ,
2.Η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας ,
3.Η εξάλειψη της πείνας ,
4.Η επίτευξη ελευθερίας για όλους τους ανθρώπους , και
5.Η οικουμενικότητα της προόδου – η διάχυση των ωφελειών της σε όλους.
Η διατήρηση της χώρας μας στην ομάδα των χωρών με υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια , όπως φαίνεται στο πίνακα 2 , αντικατοπτρίζεται στο υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο παρά τη μείωση του κατά κεφαλή ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Στις πρώτες έντεκα χώρες ως προς το δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης οι επτά είναι Ευρωπαϊκές , όπως φαίνεται στο πίνακα 1 , που αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο ευημερίας των χωρών της Ευρώπης.