Μια σημαντική έκθεση για τους πρόσφυγες, στο πλαίσιο του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού, ξεκινά από το Ηράκλειο και θα ταξιδέψει σε ολόκληρη την Κρήτη
Οι τύχες των προσφύγων στην Κρήτη μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, οι περιπέτειες της εγκατάστασης, της ενσωμάτωσης, και της συμβολής τους στη διαμόρφωση της κρητικής κοινωνίας του 20ου αιώνα αναδεικνύονται στην έκθεση που συνδιοργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου-Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου στις 18.30΄, με χαιρετισμούς του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ευγενίου, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού και του Προέδρου της Ε.Κ.Ι.Μ. κ. Αλέξη Καλοκαιρινού.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για την επερχόμενη έκθεση «είναι προϊόν του ερευνητικού προγράμματος “Πρόσφυγες και προσφυγικοί πληθυσμοί στην Κρήτη από τον Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα” που πραγματοποιεί η Ε.Κ.Ι.Μ. μέσω του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, με αφορμή τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των πρώτων προσφύγων στο νησί.
Για τη δημιουργία της εργάστηκε η δεκαμελής επιστημονική ομάδα των νέων ιστορικών της Ε.Κ.Ι.Μ., μαζί με τους ερευνητές και το προσωπικό της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Τη διοίκηση του έργου έχει ο πρόεδρος της Ε.Κ.Ι.Μ. καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός με γενικό επιμελητή τον επικεφαλής επιμελητή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Αγησίλαο Καλουτσάκη.
Η έκθεση συνδυάζει το κείμενο και την εικόνα στον φυσικό χώρο με την πληροφορία σε ψηφιακή μορφή που αντλείται σε φορητές συσκευές μέσω QR Codes, κατά το πρότυπο της υβριδικής έκθεσης για τη συμβολή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821 που διοργανώθηκε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, από την Ε.Κ.Ι.Μ. και την Περιφέρεια Κρήτης.
Η έκθεση “Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή” στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου υποστηρίζεται από προβολές οπτικού υλικού, ενώ ακούγονται αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις απογόνων των προσφύγων, η συλλογή των οποίων αποτέλεσε μέρος του ερευνητικού προγράμματος της Ε.Κ.Ι.Μ. Φράσεις–αποσπάσματα των συνεντεύξεων αυτών συγκρότησαν τη βάση ενός μουσικού έργου που δημιούργησε ο Οδυσσέας Γραμματικάκης μετά από παραγγελία της Ε.Κ.Ι.Μ. και το οποίο επίσης ακούγεται, σε ειδικά διαμορφωμένη κόγχη στο χώρο της Βασιλικής.
Για την τεκμηρίωση της έκθεσης αξιοποιήθηκαν αρχειακά και υλικά τεκμήρια από τις Συλλογές και τη Βιβλιοθήκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Σημαντική για την τεκμηρίωση υπήρξε η συμβολή των Συλλόγων των απογόνων των Προσφύγων: της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων “Ο Άγιος Πολύκαρπος”, του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης “Άγιος Πολύκαρπος”, του Συλλόγου Καππαδοκών-Μικρασιατών Ηρακλείου, του Συλλόγου Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου, του Συλλόγου Μικρασιατών και Φίλων Καρδουλιανού, του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Αλικαρνασσού “Η Αρτεμισία”, του Συλλόγου Καραμπουρνιωτών Ηρακλείου “Άγιος Γεώργιος”, του Συλλόγου Φίλων Αγίου Νεκταρίου εκ Βρυούλων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποϊνίου Μονοφατσίου “ΒΑΚΙΩΤΕΣ”, του Συλλόγου Φίλων Περιβάλλοντος, της Ένωσης Σμυρναίων, του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, καθώς και δεκάδων προσώπων με προσφυγική καταγωγή».
Τέλος, επισημαίνεται για άλλη μια φορά πως η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου, ενώ στη διάρκειά της θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε σχολικές και άλλες ομάδες από τους συντελεστές της έκθεσης, επιστημονικούς συνεργάτες της Ε.Κ.Ι.Μ.
Πληροφορίες
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινές: 09.00-14.00 και 17.00-21.00, Σάββατο: 09.00-14.00, Κυριακές & Αργίες: κλειστή.
Μετά την ολοκλήρωσή της στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, όπου και θα παραμείνει από 18 Απριλίου έως 12 Μαΐου 2023.