Ένα µοναδικό πανόραµα της εξέλιξης του ραδιοφώνου, από τον Μεσοπόλεµο έως και τη δεκαετία του ’60, προσφέρει στον επισκέπτη η έκθεση – γιορτή του ραδιοφώνου που εγκαινιάστηκε χθες στο φουαγιέ του Πνευµατικού Κέντρου Χανίων, µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Ραδιοφώνου (13/2).
Στην έκθεση, που θα λειτουργεί έως και την Πέµπτη 20 Φεβρουαρίου, παρουσιάζονται ραδιόφωνα και συσκευές ήχου, ποµποί και δέκτες, που προέρχονται από τις συλλογές των: Νίκου Λαµπράκη, Αρετής Μαρµατάκη, Γιώργου Παπαδοκοκολάκη, ∆ηµήτρη Ραϊνάκη, Παύλου Σουβλάκη, Νικόλαου Χαβρεδάκη και Εµµανουήλ Χριστοδουλάκη.
«Το πιο παλιό ραδιόφωνο που παρουσιάζεται είναι ένα γαλλικό ραδιόφωνο από το 1918, µετά περνάµε στο 1920 για να φτάσουµε το 1960», σηµείωσε ο συλλέκτης και συντηρητής παλαιών ραδιοφώνων, Νίκος Λαµπράκης, ενώ τόνισε ότι τα περισσότερα ραδιόφωνα είναι λειτουργικά.
Συνολικά, όπως ανέφερε ο Χανιώτης συλλέκτης, στην έκθεση παρουσιάζονται γύρω στα 90 ραδιόφωνα, τα περισσότερα γερµανικής προέλευσης, αλλά και αµερικανικά, γαλλικά, γιαπωνέζικα κ.ά.: «Το ραδιόφωνο υπήρξε το όνειρο κάθε ανθρώπου που ήθελε να γνωρίσει τι γίνεται λίγο πιο µακριά από τον χώρο του», πρόσθεσε ο κ. Λαµπράκης καταλήγοντας.
Την επιµέλεια της έκθεσης έχει ο Λευτέρης Λαµπράκης, ο οποίος, µιλώντας στα “Χ.ν.”, αφιέρωσε τη δική του συµβολή στην έκθεση στη µνήµη του δηµοσιογράφου – κριτικού κινηµατογράφου και θεάτρου, Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, έναν άνθρωπο του ραδιοφώνου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή: «Είναι η τρίτη έκθεση ραδιοφώνου που επιµελούµαι. Την πρώτη φορά ήταν κοντά µας ο Ιάσονας, τότε που είχε παρουσιαστεί και το βιβλίο της Καίτη Αλέξη. Θέλω να αφιερώσω λοιπόν αυτή την έκθεση στη µνήµη του, γιατί υπήρξε ένας καλός µου φίλος, µας είχε τιµήσει µε την παρουσία του στην πρώτη εκδήλωση, αλλά ήταν κι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που εργάστηκαν στην ελεύθερη ραδιοφωνία, κάτι που έκανε µέχρι και 4 ηµέρες πριν φύγει από τη ζωή».
Η πρώτη εκφωνήτρια στον Ραδιοφωνικό Σταθµό Κρήτης, Καίτη Αλέξη, παραβρέθηκε στα χθεσινά εγκαίνια και δεν έκρυψε τη συγκίνησή της: «Είµαι στον φυσικό µου χώρο», σηµείωσε µιλώντας στους δηµοσιογράφους. «Μια ζωή πέρασα στο ραδιόφωνο. Αυτό το ραδιόφωνο που µου άνοιγε τις πόρτες, τα παράθυρα, τις χαραµάδες των σπιτιών για να µε υποδεχθούν οι άνθρωποι», ανέφερε η κα Αλέξη και πρόσθεσε ότι όλες αυτές τις δεκαετίες πορεύτηκε στο πίσω από το ραδιοφωνικό µικρόφωνο µε γνώµονα τον σεβασµό προς τους ακροατές και την ελληνική γλώσσα. Ερωτηθείσα δε για το που αποδίδει τη διαχρονική γοητεία του ραδιοφώνου απάντησε: «Έχει αυτή τη γοητεία του απόκρυφου, αφού ακούς αλλά δεν βλέπεις κι έτσι σχηµατίζεις ως άλλος ζωγράφος πρόσωπα που πιστεύεις ότι ανταποκρίνονται στη συγκεκριµένη φωνή κι αυτά που λέγονται».
Η περιφερειακή σύµβουλος και εντεταλµένη στον Τοµέα Πολιτισµού, Παιδείας Σοφία Μαλανδράκη υπογράµµισε ότι ο επισκέπτης της έκθεσης µπορεί να γνωρίσει την πορεία του ραδιοφώνου µέσα στον χρόνο και τη διαχρονική γοητεία του: «Γοητευτικό γιατί χωρίς την εικόνα όλα τα άλλα στοιχεία παίρνουν άλλη δύναµη», σχολίασε η κα Μαλανδράκη.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων χαιρετισµό απέστειλε η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη.
Η έκθεση πραγµατοποιείται µε τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης – Π.Ε. Χανίων και του Πνευµατικού Κέντρου Χανίων.
Ώρες λειτουργίας: 11.00 π.µ. -1.00 µ.µ. & 6.00 µ.µ.-9.00 µ.µ. Είσοδος ελεύθερη.