Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Έκθεση Γκολντάμερ

Μετά την καταστροφή στο Μάτι βγήκε στη δημοσιότητα έκθεση του Γιόχαν Γκολντάμερ.

Πρόκειται για τον καθηγητή Οικολογίας, εντεταλμένο παρακολούθησης πυρκαγιών στο Πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ. Είχε συντάξει έκθεση για τη φωτιά στο Μάτι, που καθόριζε ποιες ενέργειες όφειλε να κάνει η πολιτεία, ώστε ν’ αντιμετωπίζονται περιπτώσεις καταστροφικών πυρκαγιών. Λέγεται ότι η έκθεση εξ 150 σελίδων μπορεί να μελετήθηκε από τους αρμοδίους του Υπ. Προστασίας του Πολίτη, αλλά δεν αξιοποιήθηκε. Κρατήθηκε στο συρτάρι.

Το μέτρο που θεώρησε η κυβέρνηση ως αποτελεσματική θεραπεία για όλα ήταν τα μηνύματα του 112 προς τους κατοίκους των περιοχών που θα επλήγοντο από την πύρινη λαίλαπα με την πρόκληση να τις εγκαταλείψουν. Υπ’ όψιν ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα δάση πέρασε απ’ τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα με νόμο του 1998. Τώρα, αν σκοτεινές δυνάμεις απεργάζονταν να καούν τα δάση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών ή για άλλη χρήση, φαίνεται πως η κατάσταση τους ξέφυγε και μαζί με τις άλλες περιοχές την πλήρωσε και το «βασιλικό Τατόι».

Για το θέμα των μηνυμάτων του 112 οι απόψεις διίστανται, ότι δεν έπρεπε να γίνει καθολικά αλλά κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια για κάθε οικισμό, ανάλογα με τον τοπικό οικοδομικό σχεδιασμό, ώστε πρώτα να πραγματοποιείτο η εκκένωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένων και παιδιών, και οι εύρωστοι να παρέμεναν, ώστε με τη βοήθεια των αρχών, να συνέβαλαν και αυτοί στη διάσωση των περιουσιών τους. Σε πολλές περιπτώσεις που οι κάτοικοι αγνόησαν τα μηνύματα, παρέμειναν και έσωσαν τα χωριά τους, εν αντιθέσει με τις εκκενώσεις που συλλήβδην εφάρμοσαν τις εντολές για εγκατάλειψη και δεν μπόρεσε να κρατηθεί η πυρκαγιά.

Η συμβολή των επιστημόνων για τις φωτιές ήταν να μεριμνούν για την πρόληψη των επιπτώσεων απ’ τις πυρκαγιές, την επέμβαση για την αποτελεσματική πυρόσβεση, την εκπαίδευση ομάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών και τη μέριμνα για τη δασοπροστασία. Να εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι απ’ το προσωπικό και μετά από κάθε πυρκαγιά να γίνονται αντιπλημμυρικά έργα και με κορμούς δέντρων αντιδιαβρωτικές εργασίες. Ακόμα και τα όρθια καμένα δέντρα συγκρατούν μέρος της βροχής και του εδάφους. Επίσης, επιβάλλονται οι αναδασώσεις των καμένων, οι διανοίξεις νέου δασικού δικτύου και η βελτίωση του παλαιού, η συντήρηση των κρουνών υδροληψίας και η δημιουργία υδροδεξαμενών ως και η κατασκευή πυροφυλακίων.

Οι γιγάντιες πυρκαγιές είναι παγκόσμιος εφιάλτης. Αν την κατάλληλη εποχή δεν αποβάλλονται τα ξερόχορτα από τα δάση, δεν συντηρούνται οι αντιπυρικές ζώνες, δεν γίνεται καθαρισμός των ρεμάτων και οι βίλες δεν φυτρώνουν ανάμεσα στα δέντρα, οι φωτιές θα συνεχίζονται και το δυστύχημα θα είναι να μην μπορέσουμε ν’ αντέξουμε άλλο καλοκαίρι τέτοιων θεομηνιών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα