Ως το το «αρχαιολογικό γεγονός της χρονιάς» χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, Μάριος Δημητριάδης, στο υπουργείο του οποίου υπάγεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, την έκθεση: «Δύο Μακρινοί Κόσμοι: Οι κινέζικες δυναστείες Qin-Han και η ρωμαϊκή Κύπρος», η οποία εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού.
Η έκθεση, η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οργανώνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας του 2013 για την παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών μεταξύ των δύο χωρών.
Ο επιμελητής της έκθεσης, αρχαιολογικός λειτουργός στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, Γιάννης Βιολάρης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι δυναστείες Qin και Han, με χρονική διάρκεια πέραν των τεσσάρων αιώνων, αποτελούν καίριες φάσεις της κινέζικης ιστορίας και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση του παραδοσιακού κινέζικου πολιτισμού. Η σύντομη σε διάρκεια δυναστεία Qin (221-206 π.Χ.) σηματοδοτεί την έναρξη της αυτοκρατορικής περιόδου της Κίνας, αφού είχε προηγηθεί η ενοποίηση διαφόρων αντιμαχόμενων κρατών της κεντρικής Κίνας. Η δυναστεία των Χαν (206 π.Χ. – 220 μ.Χ.) υπήρξε από τις μακροβιότερες της Κίνας και είναι συγκρίσιμη σε δύναμη και κύρος με την περίπου σύγχρονή της Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Θεωρείται η χρυσή εποχή της Κίνας στον τομέα των τεχνών, της τεχνολογίας και της πολιτικής και αποτέλεσε παράδειγμα όλων των μεταγενέστερων κινέζικων δυναστειών. Η δυναστεία των Χαν επηρέασε την Ανατολή όπως η Ελλάδα επηρέασε το δυτικό σύγχρονο κόσμο.
Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Βιολάρης, υπό την κυριαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (58 π.Χ. – 395 μ.Χ.) έχασε τη στρατηγική της σημασία, αφού εντάχθηκε στο καθεστώς της pax romana (ρωμαϊκή ειρήνη). Εντυπωσιακές μαρτυρίες της ρωμαϊκής παρουσίας στο νησί αποτελούν τα δημόσια κτίρια (θέατρα, λουτρά, γυμνάσια, κ.α.) και οι πολυτελείς επαύλεις με τα ψηφιδωτά δάπεδα.
Στην έκθεση παρουσιάζονται μαζί ενδεικτικά αρχαία αντικείμενα των δύο πολιτισμών, χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες, σε μια πρωτότυπη όσο και τολμηρή προσπάθεια να έρθουν κοντά, κάτω από την ίδια στέγη, δύο μακρινοί κόσμοι.
Ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, Μάριος Δημητριάδης, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης, τόνισε ότι αυτή είναι «πρωτότυπη, αλλά και πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Κύπρου, διότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στο νησί έκθεση με αρχαιότητες από το εξωτερικό, και μάλιστα από μια μακρινή χώρα όπως είναι η Κίνα».
Όπως αποδεικνύεται, είπε, μέσα από ευρήματα ανασκαφών στην Λευκωσία και την Πάφο, η Κύπρος κατά τη Μεσαιωνική Περίοδο ήταν αποδέκτης κινέζικης πορσελάνης, η οποία έφτανε εδώ μέσω του σημαντικού εμπορικού δικτύου, που ονομάστηκε «Δρόμος του Μεταξιού». Η Κύπρος, σημείωσε, ήταν ίσως μια από τις πρώτες περιοχές της Ευρώπης, όπου εισήχθη η πορσελάνη, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με μερικούς ερευνητές, φαίνεται ότι εφευρέθηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν, που αποτελεί θέμα της παρούσας έκθεσης.
Ο Κύπριος υπουργός ευχαρίστησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων, και ιδιαίτερα το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου της Επαρχίας Λεμεσού, την Εθνική Υπηρεσία Αρχαιοτήτων της Κίνας, το Κινέζικο Κέντρο Καλλιτεχνικών Εκθέσεων, το Μουσείο της Επαρχίας Χενάν και την πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την άψογη συνεργασία κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της έκθεσης.