Ογδόντα ανηρτημένες πρωτότυπες κινηματογραφικές αφίσες της περιόδου 1950 – 2000 καθώς και 53 σε ψηφιακή μορφή που προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Λεωνίδα Κακάρογλου, περιλαμβάνονται στην έκθεση με τίτλο “Χρόνος διάφανος” που εγκαινιάστηκε χθες στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων Γιώργος Βαρουδάκης τόνισε ότι «για πρώτη φορά η Πινακοθήκη τιμά την 7η Τέχνη. Μία τέχνη που σημάδεψε όλο τον 20ό αιώνα, ενώ παράλληλα σε κάθε ταινία “στεγάστηκαν” και τέχνες όπως η λογοτεχνία, η υποκριτική, η ζωγραφική -μέσα από τη σκηνογραφία- η γλυπτική καθώς και η μουσική». Αναφορικά με την ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε αφίσα ο κ. Βαρουδάκης επεσήμανε ότι «αυτό που έμεινε χαραγμένο στο μυαλό μας, εκτός βέβαια από την υπόθεση της κάθε ταινίας, ήταν και οι επίσημες αφίσες που ήταν ανηρτημένες έξω από τους κινηματογράφους ή στα διάφορα ταμπλό σε διάφορα σημεία των πόλεων. Τις αφίσες αυτές φιλοτεχνούσαν – δημιουργούσαν γνωστοί καλλιτέχνες όπως γραφίστες ή ζωγράφοι, οι οποίοι προσπαθούσαν μέσα ένα πλαίσιο μεγάλο ή μικρό να μηνυματοδοτήσουν την ίδια την ταινία μέσα από μια εικόνα ή και ένα σκίτσο, που περιελάμβανε συνήθως τον πρωταγωνιστή/τρια σε κάποια συγκεκριμένη σκηνή της ταινίας. Η αφίσα λοιπόν αποτελούσε το κάλεσμα, ενώ κέντριζε το ενδιαφέρον του κοινού στο να παρακολουθήσει την ταινία».
Ο κ. Βαρουδάκης υπογράμμισε ότι «μέσα από την υπέροχη συλλογή των αφισών του Λεωνίδα Κακάρογλου, οι σινεφίλ επισκέπτες θα μπορούν να δουν και να ξαναθυμηθούν παλιές γνωστές ταινίες, σπουδαίων σκηνοθετών-ξένες και ελληνικές- που σηματοδότησαν την ιστορία του Κινηματογράφου τον 20ό αιώνα».
Από την πλευρά του ο Λεωνίδας Κακάρογλου σημείωσε ότι «στη συλλογή μου έχω περίπου 800 πρωτότυπες αφίσες, πολλές φωτογραφίες από ταινίες, καθώς και διαφημιστικά έντυπα. Το υλικό αυτό το απέκτησα από κινηματογράφους των Χανίων όπως το “Αστέρι”, η “Ρεγγίνα”, ο “”Κήπος””, καθώς και από κινηματογράφους της Αθήνας, του εξωτερικού -κυρίως στο Παρίσι- και από παλαιοπωλεία που επισκεπτόμουν. Τις περισσότερες αφίσες μου τις έχει δώσει ο Σωκράτης Καψάσκης ένας σπουδαίος άνθρωπος του κινηματογραφικού χώρου, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο στούντιο κινηματογράφου τέχνης, ενώ έφερε στην Ελλάδα και τις πρώτες ταινίες ποιότητας. Αφίσες μου έδωσε ο Ομηρος Κοντός διανομέας ταινιών στην Ελλάδα στη περίοδο της δικτατορίας». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 14 Ιανουαρίου με ώρες λειτουργίας 9 π.μ. – 2 μ.μ. & 7 μ.μ. – 10 μ.μ., ενώ θα πλαισιώνεται με δράσεις και προβολές σημαντικών κινηματογραφικών ταινιών. Το πρόγραμμα των προβολών υπάρχει σε έντυπο που διανέμεται από την είσοδο της Πινακοθήκης.