Με τη συμμετοχή πάνω από 100 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών
Ερωτήματα και προβληματισμούς γύρω από την έννοια του συμβόλου βρίσκονται στον πυρήνα της έκθεσης σύγχρονης τέχνης “Symbols II: Memory” που εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στα Χανιά. Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, Έλληνες και ξένοι, ενώ τα έργα φιλοξενούνται σε πέντε εμβληματικά κτήρια της παλιάς πόλης των Χανίων: το ΚΑΜ, το Γιαλί Τζαμί, την Πύλη Sabbionara, το εκκλησάκι του Αγίου Ρόκκου και το Χαμάμ στην οδό Κατρέ.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων το Σάββατο το πρωί στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Χρυσόστομος πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Τα σύμβολα και οι τέχνες».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο αρχιτέκτονας και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής ΚΑΜ, Δημήτρης Αντωνακάκης, αναφέρθηκε στην έκθεση Symbols και στις έννοιες της σύνθεσης, της επικοινωνίας και της εμπιστοσύνης που καλλιεργεί η συμμετοχή – συνύπαρξη τόσων πολλών καλλιτεχνών και ο διαλόγος ανάμεσα σε έργα προερχόμενα από διαφορετικές τέχνες.
Ο θεατρολόγος, σκηνοθέτης και συγγραφέας Ηλίας Μαλανδρής, μίλησε για τη λειτουργία των συμβόλων στο αρχαίο δράμα, ενώ ο εικαστικός και ομότιμος καθηγητής στην ΑΣΚΤ Μιχάλης Μανουσάκης περιέγραψε μέσω ενός βίντεο για τη Σπλάντζια, τον γενέθλιο τόπο του, τη σημασία προσώπων και τόπων που με ένα τρόπο “συμβολοποιούν” ταυτοτικά στοιχεία του ίδιου αλλά και των Χανίων.
Ο συνθέτης, λυριστής και επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών Νίκος Ξανθούλης, παίζοντας αρχαία λύρα, αναφέρθηκε στα σύμβολα που μπορούν να προκύψουν από τη συμβολική γλώσσα της μουσικής.
Ο αρχιτέκτοντας και αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Παναγιώτης Πάγκαλος, υπογράμμισε τον εκ-παιδευτικό χαρακτήρα της έκθεσης, τονίζοντας τη σημασία που έχει να τη δει το κοινό και ιδίως οι νέοι άνθρωποι.
Ο εικαστικός, πρύτανης και καθηγητής της ΑΣΚΤ, Νίκος Τρανός, αναφέρθηκε στο έργο του “Εξομολογητήριο” κι έκανε λόγο για το συμβολικό φορτίο της γλώσσας της τέχνης, ενώ ο αρχιτέκτοντας και καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δημήτρης Τσακαλάκης, μίλησε για την έννοια των συμβολισμών στην τέχνη και την αρχιτεκτονική.
Λίγο αργότερα στο Γιαλί Τζαμί ο Νίκος Ξανθούλης παρουσίασε μια μουσική σύνθεση για αρχαία λύρα, ενώ ο Παναγιώτης Πάγκαλος, ως επιμελητής της έκθεσης ξενάγησε το κοινό στους εκθεσιακούς χώρους και μίλησε για τα εκθέματα.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων, που έγιναν το βράδυ στο αμφιθέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, η Εφηβική Χορωδία του Δήμου Χανίων, υπό την διεύθυνση του Νίκου Περάκη και τη μουσική συνοδεία της Αφροδίτης Μητσοτάκη στο πιάνο παρουσίασε ένα μουσικό πρόγραμμα, ενώ ο Νίκος Ξανθούλης έπαιξε αρχαία λύρα.
Η έκθεση “SYMBOLS II: Μemory” παρουσιάζεται στα Χανιά μέσα από τη συνεργασία του πολιτισμικού φορέα CityLab με την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (KAM) και την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 15 Ιουνίου 2023. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινές: 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00. Σάββατα: 11:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00. Κυριακές: 17:00 – 21:00