Η Τράπεζα της Ελλάδος με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από τη γέννηση και (δέκα από τον θάνατο) του Ξενοφώντα Ζολώτα, τιμά τον μακροβιότερο διοικητή στην ιστορίας της, έναν άνθρωπο που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την κεντρική τράπεζα της χώρας και τη δημόσια ζωή γενικότερα. «Ο καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος» είναι ο τίτλος της έκθεσης και ακολουθεί την πορεία της ζωής του.
«Ο Ξ. Ζολώτας ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα» εξηγεί στη Web-TV του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Παναγάκης διευθυντής Κέντρου Έρευνας και Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος και συνεχίζει: «Υπήρξε καθηγητής, διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, πανεπιστημιακός δάσκαλος, ακαδημαϊκός, μέλος υπηρεσιακών κυβερνήσεων και πρωθυπουργός. Άλλοι θέλουν πολλές περισσότερες ζωές να προλάβουν να υπηρετήσουν τέτοιου είδους αξιώματα».
Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε τμήματα:
α) Φωτογραφικό υλικό και σπάνια έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Ζολώτα, που αφορούν στην παιδική και νεανική του ηλικία και τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
β) Τεκμήρια που αφορούν στο πανεπιστημιακό έργο του, την εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών (1952) και το συγγραφικό του έργο την περίοδο 1926- 1955.
γ) Σκηνογραφική αναπαράσταση του γραφείου του στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αυθεντικό προσωπικό και υπηρεσιακό υλικό. Προβολή της εκπομπής «Μονόγραμμα» από το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
δ) Ο Ζολώτας διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Παρουσιάζεται φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό από τη θητεία του ως συνδιοικητής (1944- 1945) και διοικητής (1955- 1967, 1974– 1981).
ε) Συνοπτική παρουσίαση της πολιτικής δράσης του, κυρίως ως πρωθυπουργού της οικουμενικής κυβέρνησης (1989- 1990).
Ο πρώην διευθυντής της τράπεζας και στενός συνεργάτης του Ξ. Ζολώτα από το 1975, Ν. Αλεξόπουλος περιγράφει στη Web-TV του ΑΠΕ-ΜΠΕ το καθημερινό του πρόγραμμα στην τράπεζα, το οποίο ήταν «με ακρίβεια δευτερολέπτου», τα συναισθήματά του, ειδικά ως πρωθυπουργού, την αγάπη του για τη μουσική και για το κολύμπι το οποίο είχε αναγάγει σε απαράβατο καθημερινό κανόνα της ζωή του.
Στους επισκέπτες της έκθεσης, διατίθεται δωρεάν ειδικό αναμνηστικό μετάλλιο από χαλκονικέλιο με τη μορφή του Ζολώτα, το οποίο δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΙΕΤΑ), αλλά και ο δίγλωσσος κατάλογος των εκθεμάτων.