Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων βρέθηκε ένας στους δύο οφειλέτες του ΟΑΕΕ, με το Ταμείο να χάνει έσοδα από καταβολές δόσεων για χρέη της τάξεως των 638,46 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον διοικητή του Οργανισμού Δημήτρη Τσακίρη, κατά μέσον όρο, κάθε δίμηνο καταβάλλουν εισφορές προς το Ταμείο 442.610 ασφαλισμένοι, που αντιστοιχούν στο 63% του συνόλου των ενεργών ασφαλισμένων, που σύμφωνα με τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου 2016 ανέρχονται σε 697.876 άτομα.
Το πλήθος αυτών που καταβάλλουν εισφορές κάθε δίμηνο δεν είναι σταθερό, είναι όμως, όπως εξηγεί ο κ. Τσακίρης, πολύ μεγαλύτερο από το νούμερο που προκύπτει εάν από τους ενεργούς ασφαλισμένους αφαιρεθεί το σύνολο των οφειλετών. Και αυτό, διότι στο πλήθος των ενεργών οφειλετών που ανέρχονται σε 320.883, περιλαμβάνονται και ασφαλισμένοι οι οποίοι είναι συνεπείς στην τρέχουσα καταβολή των εισφορών τους αλλά έχουν δημιουργήσει κάποια οφειλή στο παρελθόν. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους κατέβαλαν εισφορές προς τον ΟΑΕΕ 448.969 ασφαλισμένοι, το δεύτερο δίμηνο περιορίστηκαν σε 436.133, για να ανέλθουν σε 442.727 ασφαλισμένους κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Κάποιοι από αυτούς, συγκαταλέγονται και στους συνολικά 105.094 οφειλέτες του Οργανισμού, οι οποίοι από τον Απρίλιο του 2015 που τέθηκε σε εφαρμογή, εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Εκτός ρύθμισης βρίσκονται πλέον 51.144 οφειλέτες. Από τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, προκύπτει ότι ενώ αρχικά η συνολική κεφαλαιοποιημένη οφειλή ανερχόταν στο 1,28 δισ. ευρώ, λόγω του μεγάλου πλήθους των οφειλετών που απώλεσαν τη ρύθμιση, το Ταμείο καταγράφει «απώλειες» της τάξεως των 638,46 εκατ. ευρώ. Οπως προκύπτει από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΑΕΕ (26 Αυγούστου 2016), για τις 53.950 ρυθμίσεις που παραμένουν ενεργές, η συνολική κεφαλαιοποιημένη οφειλή προς τον Οργανισμό ανέρχεται στα 475.166.120 ευρώ. Από τον Απρίλιο του 2015 που τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση έως και τα τέλη Αυγούστου έχουν εισπραχθεί 142,68 εκατ. ευρώ από καταβολή μηνιαίων δόσεων και 27,37 εκατ. ευρώ από εφάπαξ εξόφληση οφειλών. Παρότι ο ρυθμός εξυπηρέτησης των δόσεων μειώνεται από μήνα σε μήνα, η εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Οργανισμού είναι ότι έως το τέλος 2016, θα καταστεί εφικτό να εισπραχθούν άλλα 34,77 εκατ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του 2017 θα εισπραχθούν 79,34 εκατ. ευρώ και έως το τέλος του 2018 επιπλέον 361,05 εκατ. ευρώ. Είναι, πάντως, ενδεικτικό ότι μέσα στους τελευταίους δύο μήνες (από την 1η Ιουλίου έως και τις 26 Αυγούστου του 2016, εκτός ρύθμισης βρέθηκαν άλλοι 2.476 οφειλέτες).
Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΟΑΕΕ αποτελεί το μεγάλο στοίχημα τόσο για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσο και τη διοίκηση του Οργανισμού, ο οποίος θα χρειαστεί πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ για να βγάλει τη χρονιά.
Το σύνολο των χρεών προς τον ΟΑΕΕ ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ προέρχονται από ασφαλισμένους που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Μάλιστα, με στόχο τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και επανένταξη πολλών οφειλετών σε διαδικασία διακανονισμού, η κυβέρνηση αναμένεται να διαπραγματευθεί εκ νέου με τους δανειστές πρόταση που, μεταξύ άλλων, προβλέπει το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων χρεών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με αντίστοιχη διαγραφή ασφαλιστικού χρόνου. Είναι μια πρόταση που έχει τεθεί κατ’ επανάληψη από τους εκπροσώπους της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, όμως οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται να αντιδρούν.
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αναμένεται να πέσει και εναλλακτική πρόταση για δυνατότητα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 20.000 ευρώ, σε δόσεις, για άτομα που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης, με τα ποσά να παρακρατούνται από τις συντάξεις. Ως τελευταία εναλλακτική λύση, στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν τρόπους προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να δεχθούν πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών για ένα διάστημα, πιθανότατα έως το τέλος του 2018, με την παροχή μιας ιδιότυπης «ασφαλιστικής αμνηστίας» προς τους ασφαλισμένους που θα εξυπηρετούν χωρίς καθυστέρηση τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr