Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ελάχιστες αλλαγές σε ακτές των Χανίων με τις “απάτητες παραλίες”

Μικρά τµήµατα αφορά το µέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

 

Πολύ φασαρία για το… τίποτα για τις “Απάτητες παραλίες” καθώς µια µικρή απεικόνιση στο χάρτη των συντεταγµένων που δίνει το Υπουργείο για τις 198 παραλίες που ενέταξε στο πρόγραµµα δείχνει ότι τα …“απάτητα” είναι µερικές δεκάδες µέτρα είτε σε έτσι και αλλιώς αποµονωµένα κολπάκια, είτε σε τεράστιες παραλίες.


Στις “Απάτητες παραλίες” µε βάση τις “Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις” απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώµατος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση µπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη µορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες, και ιδίως:
α) Η παρουσία µηχανοκίνητων οχηµάτων,
β) η διοργάνωση εκδηλώσεων µε συµµετοχή περισσότερων από δέκα άτοµα,
γ) η µουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων µε χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων
δ) η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισµάτων, οµπρελών, ξαπλωστρών κ.ά. ε) η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόµενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκµίσθωση θαλάσσιων µέσων αναψυχής, στ) η λειτουργία αυτοκινούµενου ή ρυµουλκούµενου τροχήλατου αναψυκτήριου.

Πιο συγκεκριµένα για το Νοµό Χανίων “απάτητες” ορίζονται τέσσερις παραλίες:
• ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ: Ένα µικρό τµήµα της µεγάλης παραλίας του Κουρνά, βορειοανατολικά της λίµνης.
• ΜΠΑΛΟΣ: Μια µικρή παραλία βόρεια της λιµνοθάλασσας και τη χερσόνησος του “Τηγανιού.
• ΛΑΦΟΝΗΣΙ: Το κολπάκι της Άσπρης Λίµνης κοντά στη Χρυσοσκαλίτισσα.
• ΣΦΑΚΙΑ: Ένα τµήµα της παραλίας “∆ώµατα” ανάµεσα σε Αγία Ρουµέλη και Τρυπητή.

ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ
« Το να µιλάµε για απάτητες παραλίες για 20-30 µέτρα ελεύθερης παραλίας σε 198 παραλίες από µόνο του αν δεν είναι αστείο είναι τουλάχιστον τραγικό» δηλώνει στα “Χ.ν.” ο εκπαιδευτικός, που δραστηριοποιείται έντονα σε θέµατα ελεύθερων χώρων, κ. ∆ηµήτρης Μητρόπουλος.
«Η κυβέρνηση όταν βγήκε ο νόµος είχε ανακοινώσει πως θα είναι 1000 οι απάτητες παραλίες και βλέπουµε να ορίζει µόνο 198.Η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες παραλίες που χρήζουν προστασίας και σε καµία περίπτωση ο νόµος αυτός δεν τις προστατεύει. Επί της ουσίας αποτελεί προπέτασµα καπνού ειδικά για τις περιοχές Natura που φορτώνονται µε περισσότερα οµπρελοκαθίσµατα από όσα όριζε ο ο προηγούµενος νόµος» αναφέρει ο κ. Μητρόπουλος.
Επειδή ο ίδιος µάλιστα είναι από την περιοχή της Κισσάµου και γνωρίζει καλά την κατάσταση επισηµαίνει πως «για παραλίες πασίγνωστες εκτός Ελλάδας όπως είναι ο Μπάλος- Φαλάσαρνα και το Λαφονήσι ως απάτητες ορίζονται για το µεν πρώτο ένα τµήµα παραλίας µακριά από τη λιµνοθάλασσα και για το Λαφονήσι ένας κολπίσκος λίγων µέτρων! Είναι ντροπή και µόνο να το συζητάµε».
Σηµειώνεται πάντως ότι µέχρι και το 2025 οι περιοχές Μπάλος, Φαλάσαρνα και Λαφονήσι καλύπτονται από τις “Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις” που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και αποµακρύνουν κατασκευές, περιορίζουν οµπρελοκαθίσµατα, απαγορεύουν την παρουσία οχηµάτων, προβλέπουν απαλλοτρίωση ιδιωτικής έκτασης στο Λαφονήσι κα. Ωστόσο για τη µόνιµη προστασία των περιοχών αυτών απαιτείται η θεσµοθέτηση των “Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών” που βρίσκονται στο στάδιο της εκπόνησης ακόµα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα