Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ελαιοκομικά νέα

Κινήσεις κερδοσκοπίας στην αγορά της Ισπανίας

■ Ύποπτη στροφή των βιομηχανιών στα λαμπάντε!

Συγκρατημένη και με περιορισμένες προσφορές από πλευράς Συν/σμων παρουσιάζεται, σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ, η αγορά της Ισπανίας το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα περιορισμένη είναι και η ζήτηση από πλευράς Βιομηχανιών.
Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός της στροφής των μεγάλων αγοραστών στην αγορά ελαιολάδου Βιομηχανικού η Λαμπάντε (οξ.>2ο ) του οποίου έτσι οι τιμές, λογω της αυξημένης ζήτησής του, ανέβηκαν στα 4,90 έως 4.95 €/κ, πλησιάζοντας τις χαμηλότερες τιμές του έξτρα παρθένου οι οποίες κινούνται στα 5,10 €/κ.!
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ ( Olimerca 15-1-23) δεν θεωρείται φυσιολογική και αποδίδεται σε κερδοσκοπικές κινήσεις που αποβλέπουν πιθανή διάθεση του Λαμπαντε, , μετά από επεξεργασία η ανάμειξη, ως έξτρα παρθένου!
Γενικότερα, εκτιμάται ότι εξαιτίας της αύξησης των τιμών, η διεθνής κατανάλωση μπορεί να μειωθεί, αλλά η φετινή παραγωγή θα είναι αρκετά χαμηλή και πιθανότατα θα υπάρξουν σημαντικές εντάσεις στην αγορά τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με την έκθεση του Δεκεμβρίου της AICA ( Συνδέσμου Ενημέρωσης και Έλεγχου Διατροφικών Προϊόντων) της Ισπανίας, η παραγωγή που έχει συγκομιστεί στην χώρα μέχρι αρχές Δεκεμβρίου ήταν 232.000 τον (έναντι 288.000 τον. της αντίστοιχης περσινής) και το 30% αυτής φαίνεται να έχει ήδη πωληθεί.
Παράλληλα εκτιμάται ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν πουλήσει μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και ότι οι αγοραστές από Ιταλία θα εντείνουν τις αγορές τους κατά τον Μάρτιο του 2023.
Συμπερασματικά σύμφωνα με τα Ισπανικά ΜΜΕ , η νέα χρονιά αρχίζει με την εκτίμηση ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν λόγω της μειωμένης παραγωγής γενικά αλλά και της μειωμένης ύπαρξης καλών έξτρα παρθένων.
Η προβλεπόμενη πτώση της κατανάλωσης δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει την κατάσταση της αγοράς αφού οι εκτιμήσεις για πολύ μειωμένη συγκομιδή είναι πλέον αναμφισβήτητες

 

«Ου πας ο λάμπων χρυσός» για το ελληνικό ελαιόλαδο!

■ Κόστος παραγωγής και ΚΑΠ οδηγούν σε κατάρρευση
την ελαιοκαλλιέργεια

Ως «χρυσάφι» επονομάζεται, συχνά, το ελαιόλαδο φέτος από αρκετούς γράφοντες επηρεασμένους προφανώς μόνον από τις υψηλές τιμές παραγωγού, που πράγματι φέτος απολαμβάνει, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής άλλων χωρών!
Ωστόσο η αρχαία ρήση «ού πάς ο λάμπων χρυσός» φαίνεται όχι μόνο να ταιριάζει, αλλά να βρίσκει καλή εφαρμογή στην περίπτωση αυτή.
Και αυτό γιατί, οι αλυσιδωτές αυξήσεις του κόστους σε όλες τις φάσεις από την παραγωγή μέχρι τη διάθεση του προϊόντος, που έχουν προκαλέσει η ενεργειακή και οικονομική κρίση αλλά και οι συνακόλουθες κοινωνικές και εργασιακές μεταβολές, περιορίζουν δραστικά η και εκμηδενίζουν σχεδόν πλήρως τις αυξήσεις στις τιμές.
Από την άλλη πλευρά η ακατανόητη επιστημονικά, πολιτικά και αγρονομικά υποβάθμιση της ελαιοκαλλιέργειας με την νέα ΚΑΠ με την σχεδόν πλήρη εξομοίωση των ενισχύσεων που παρέχονται για αυτή με εκείνες που παρέχονται για ασκεπείς εκτάσεις και βοσκοτόπους, προδικάζει μια βέβαιη κατάρρευση της σε επόμενες χρονιές.
Και η κατάρρευση αυτή ασφαλώς μπορεί να είναι δραματική, αν η παραγωγή της χώρας μας του χρόνου θα είναι μειωμένη, αλλά και οι τιμές, λογω της αναμενόμενης, άνευ απροόπτου, αυξημένης παραγωγής των άλλων χωρών, θα επανέλθουν στα επίπεδα των 2,0-2,5€/κ!
Επομένως, σωστό είναι να παύσουν οι διθυραμβικές εξάρσεις κάποιων παραγόντων για την φετινή «ευτυχία» των ελαιοπαραγωγών και την θέση τους να πάρουν σοβαροί προβληματισμοί για την επίλυση των νέων προβλημάτων που αναφύονται στην παραγωγή και στην διάθεση.
Και στα προβλήματα αυτά, εκτός από την αναποτελεσματικότητα της δακοκτονίας, προστέθηκε φέτος το υψηλό κόστος παραγωγής (εργατικά, λιπάσματα, φάρμακα, καύσιμα, κ.λ.π.) και βέβαια συνεχίζεται η ανυπαρξία σοβαρής πολιτικής για την διάθεση του χύμα και τυποποιημένου!
Και επί τέλους, ας παύσουν οι κραυγές για φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές όταν η μόνη και άκρως περιβαλλοντική καλλιέργεια της ελιάς, αφήνεται στην εγκατάλειψη και παραδίδεται βορρά στις πυρκαγιές!

Δάκος και γλοιοσπόριο “ροκανίζουν” την ασυγκόμιστη παραγωγή

■ Κίνδυνος δακοπροσβολών και ακαρπίας για την επόμενη χρονιά

Καίτοι δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις φαίνεται ότι τελευταία, με την βοήθεια των καλοκαιρινών ημερών, αρκετοί δάκοι που προφανώς είχαν διαφύγει της δακοκτονίας, πολλαπλασιάστηκαν και σε ορισμένες περιοχές, επιτέθηκαν στην ασυγκόμιστη ελαιοπαραγωγή η όποια στο μεταξύ με τις έστω και λίγες βροχές που έπεσαν έχει αρχίσει να αναλαμβάνει και να γίνεται δεκτική προσβολών.
Βέβαια το φαινόμενο αυτό, ευτυχώς φαίνεται να έχει τοπικό χαρακτήρα και εμφανίζεται σε ορισμένες μόνο περιοχές της Πελοποννήσου και Κρήτης, ενώ το σύνολο της ασυγκόμιστης παραγωγής, που εκτιμάται σε 30-40% , φαίνεται να διατηρείται σχετικά καλή.
Ωστόσο, ο σχετικά ζεστός και βροχερός καιρός που επεκράτησε σε όλη σχεδόν τη χώρα κατά Δεκέμβριο και Ιανουάριο επέτρεψε την εμφάνιση και γλοιοπορίου, μιας μυκητολογικής ασθένειας που αυτή την περίοδο προσβάλει τους καρπούς προκαλώντας ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές.
Σύμφωνα με δηλώσεις τοπικών παραγόντων ζημιές από γλοιοσπόριο προκλήθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα όμως στην Λακωνία και Μεσσηνία. Στην Κρήτη τέτοιες ζημιές, λογω χαμηλότερων βροχοπτώσεων, φαίνεται να είναι πολύ περιορισμένες και εντοπίζονται κυρίως σε ημιορεινές περιοχές
Οδυνηρές επιπτώσεις
στη επόμενη παραγωγή!
Πολύ σημαντικό όμως πρόβλημα φαίνεται να είναι και η καθυστέρηση της συγκομιδής εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών η όποια δυστυχώς μπορεί να έχει πολλαπλές και σημαντικές επιπτώσεις!
Και άμεσες επιπτώσεις, βέβαια, της καθυστέρησης της συγκομιδής θα είναι απώλειες από τις χειμερινές καιρικές συνθήκες, αλλά και από τις προσβολές δάκου και γλοιοπορίου για τις οποίες παράγοντες στην Πελοπόννησο ζητούν ήδη αποζημιώσεις ΕΛΓΑ , de minimis κ.α.
Όμως δραματικά σημαντικότερες, πιθανότατα, φαίνεται να είναι οι επιπτώσεις της καθυστέρησης η και της καθόλου συγκομιδής αρκετών ελαιώνων, στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς.
Και αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό η καθυστέρηση της συγκομιδής μιας πλούσιας σοδειάς έχει σχεδόν πάντοτες αρνητικές επιδράσεις στην καρποφορία της ερχόμενης χρονιάς. Όμως, οι ολιγότεροι αλλά καλύτεροι καρποί της μειωμένης παραγωγής, είναι πλέον ευάλωτοι από τους δάκους!
Και οι δάκοι που θα διαχειμάσουν με την ασυγκόμιστη φετινή παραγωγή, ασφαλώς θα είναι άφθονοι!

Τιμές: Σε υψηλή πτήση με ελαφρές αναταράξεις

■ Ελιγμοί αγοραστών και αντιστάσεις παραγωγών!

Το συνεχώς επαληθευόμενο σοβαρό έλλειμμα της φετινής ελαιοπαραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο και το άγχος των μεγάλων βιομηχανιών τυποποίησης και διανομής να ικανοποιήσουν και κρατήσουν τα μερίδια τους στην διεθνή κατανάλωση.
Από την άλλη πλευρά η προσφορά φαίνεται επίσης συγκρατημένη χωρίς να ενδίδει σε χαμηλές τιμές.
Έτσι οι τιμές με ελαφρές διακυμάνσεις διατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στα ίδια υψηλό επίπεδα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς φαίνεται να είναι η γενική (ακόμα και στην Ελλάδα) έλλειψη πολύ καλών Έξτρα, τα οποια πληρώνονται με τιμές άνω των 5€/κ και η περίεργη στροφή των Βιομηχανιών στα Λαμπάντε.
Γενικά, σύμφωνα με το Δελτιο τιμών του ΣΕΔΗΚ ( www.sedik.gr) , οι τιμές στις 17-1-2023 κατά χώρα, διατηρήθηκαν περίπου στα ίδια υψηλά επίπεδα και κυμαίνονται ως έξης:
Στην Ελλάδα οι μέγιστες τιμές που επιτεύχθηκαν στην Κρήτη στα τέλη Δεκεμβρίου, κυρίως με διαγωνισμούς έφτασαν στα 5,08€/kg
Οι υπόλοιπες κυμανθήκαν στην Κρήτη στα 4,70-4,90€/kg και στην Πελοπόννησο στα 4,55-4,90€/κ
Σε δημοσιεύματα αναφέρονται πώλησης μικρών ποσοτήτων, προφανώς εξαιρετικής ποιότητας, μέχρι 5,20€/κ
Στην Ισπανία οι τιμές του έξτρα διατηρούνται μεταξύ 5,05-5,99€/kg, οι τιμές του (απλού) Παρθένου (οξ.<2ο ) στα 4,94€ και του Λαμπαντε ( οξ.>2ο ) στα 4,78€/κ
Στην Ιταλία  οι τιμές του εξτρά κυμαίνονται μεταξύ 6,00-7,50€/kg ενώ οι τιμές των ΠΟΠ μεταξύ 9,5-15,0€/κ και μ.ο. χώρας στα 6,04 €/κ
Στην Τυνησία οι τιμές του εξτρά διατηρούνται  στα 5,13€/kg και του Λαμπαντε 4,65€/κ

 

Διαγωνισμοί ελαιοτριβείων για την ποιότητα και διάθεση ελαιολάδου

■ Αρχίζουν οι δειγματοληψίες για την ποιότητα και οι δηλώσεις για συμμετοχή στην διάθεση

Με στόχο να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί το ποιοτικό επίπεδο της φετινής ελαιοπαραγωγής και συγχρόνως να βελτιωθούν οι συνθήκες και διαδικασίες διάθεσης της από την πλευρά των παραγωγών ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία και άλλους φορείς, οργανώνει και φέτος δυο διαγωνισμούς, ένα για την ποιότητα και ένα για την διάθεση του ελαιολάδου.
Και στους δυο διαγωνισμούς προσκαλούνται και μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν τα Συνεταιρικά και ιδιωτικά Ελαιοτριβεία των Δήμων Μελών του ΣΕΔΗΚ καθώς και ελαιοτριβεία άλλων Δήμων και περιοχών που συνεργάζονται στενά με αυτόν.
Στην οργάνωση του διαγωνισμών αυτών, εκτός του ΣΕΔΗΚ, θα συμμετάσχουν η Περιφέρεια Κρήτης, το Ινστιτούτο Ελιάς, το ΜΑΙΧ, Πανεπιστήμια και άλλοι ελαιουργικοί φορείς.

Διαγωνισμός ποιότητας
Βασικός στόχος του διαγωνισμού ποιότητας είναι να επιβραβευτεί η ποιότητα ελαιολάδου σχετικά μεγάλων περιοχών, των οποίων οι παραγωγοί και τα ελαιοτριβεία ακολουθούν ορθές πρακτικές στην καλλιέργεια, τη φυτοπροστασία (με ιδιαίτερη έμφαση στην δακοκτονία), την συγκομιδή και την έκθλιψη και αποθήκευση του ελαιοκάρπου.
Στον διαγωνισμό αυτό ο οποίος έχει ήδη προκηρυχθεί από τον Δεκέμβριο και στον οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 60 ελαιοτριβεία της Κρήτης, τα δείγματα που θα εξεταστούν, δεν θα αποστέλλονται από τους ενδιαφερομένους όπως γίνεται σε άλλους διαγωνισμούς οπότε εγείρονται αμφιβολίες για την πραγματική ταυτότητα τους. Αντίθετα, θα παραληφθούν από επιτροπές υπαλλήλων των κατά τόπους ΔΑΟΚ και Δήμων, μέσα από τις δεξαμενές 20 τουλάχιστο τόνων που θα υποδειχτούν από τα ελαιοτριβεία.

Διαγωνισμός διάθεσης
Ο διαγωνισμός διάθεσης του ελαιολάδου παραγωγών από ελαιοτριβεία, που οργανώνει ο ΣΕΔΗΚ, στοχεύει στην αξιολόγηση και βράβευση των Συνεταιρικών και Ιδιωτικών ελαιοτριβείων που εφαρμόζουν πρακτικές οι οποίες εξασφαλίζουν διαφάνεια και ανταγωνιστικότητα των αγοραστών και επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς τις τιμές παραγωγού.
Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν Συνεταιρικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία που διαθέτουν ελαιόλαδο για λογαριασμό των παραγωγών, εφόσον αποδέχονται τους όρους του διαγωνισμού.
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προβλέπει υποβολή αίτησης μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2023 και υποβολή έκθεση μέχρι αρχές Οκτωβρίου 2023 σύμφωνα με σχετικά υποδείγματα.
Λεπτομέρειες για τις πρακτικές που θα αξιολογηθούν, τον τρόπο αξιολόγησης, τα βραβεία που θα απονεμηθούν κ.α. αποστέλλονται στα ελαιοτριβεία που θα υποβάλουν μέχρι τέλη Ιανουάριου 2023 δήλωση ενδιαφέροντος στο e-mail: acomcha@otenet.gr ή info@sedik.gr

 

Η κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει τον κίνδυνο από καρκίνο!

■ Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ


Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που πραγματοποιήθηκε φέτος, έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τουλάχιστον 1,5 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την ημέρα έχουν 17% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο.
Με την μελέτη αυτή οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου προστατεύει τον οργανισμό μας χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει.
Διευκρινίζεται όμως, ότι ενώ όλοι οι ποιοτικοί τύποι  ελαιολάδου  έχουν κάποιο υγιές προφίλ λιπαρών οξέων, μόνο το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία σύμφωνα και με πολλές άλλες μελέτες έχουν την ικανότητά να προλαμβάνουν τον καρκίνο.
Τα αντιοξειδωτικά αυτά μεταξύ των όποιων είναι και η ελαιοκανθάλη και υδροξυτυροσόλη εξουδετερώνουν εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες στο ανθρώπινο σώμα, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει τα κύτταρα να γίνουν καρκινικά.
Σύμφωνα με την μελέτη η ελαιοκανθάλη, έδειξε ότι εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα με το να διατρυπά τα λυσοσώματα του κυττάρου (οργανίδια που περιέχουν τα πεπτικά ένζυμα υδρολάσες),  απομακρύνοντας τα απόβλητα που περιέχει.
Όταν η ελαιοκανθάλη καταστρέφει τα λυσοσώματα, το κύτταρο πεθαίνει σε 30 λεπτά αντί για τις κανονικές 16 έως 24 ώρες.
Από την πλευρά της, η υδροξυτυροσόλη έχει αντικαρκινική δράση σε διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του μαστού, του παγκρέατος, της λευχαιμίας και του μελανώματος. Αυτή η ένωση μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και προκαλεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

(σ.σ. Πρόκληση αποτελεί και για τους Έλληνες Ιατρικούς επιστήμονες να επαληθεύσουν και στη συνέχεια να αναδείξουν τον ρόλο του ελαιολάδου στις ασθένειες που αποτελούν μάστιγα της ανθρωπότητας!

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα