Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Ελεύθερη αναπνοή χωρίς τσιγάρο

Το κάπνισμα, ως γνωστόν, ευθύνεται για την εμφάνιση πολλών ασθενειών, ενώ αποτελεί την κύρια αιτία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π.). Σύμφωνα με στοιχεία, στη χώρα μας ένα 10% του πληθυσμού πάσχει από Χ.Α.Π. επειδή οι Ελληνες (άνδρες – γυναίκες) εξακολουθούν να είναι φανατικοί του καπνίσματος.
Oι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν από επιστήμονες στη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο “Αναπνέω Ελεύθερα” που διοργανώθηκε από πνευμονολόγους της πόλης μας και που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.).
1Στο περιθώριο της εκδήλωσης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πνευμονολόγος Μιλτιάδης Μαρκάτος τόνισε ότι «οι ηλικίες που εμφανίζεται συνήθως η Χ.Α.Π. είναι μεταξύ 35 – 45 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες μπορεί κάποιος να εμφανίσει δύσπνοια, λαχάνιασμα όταν ανεβαίνει π.χ. μια σκάλα, βήχα, που οι καπνιστές πολλές φορές τον δικαιολογούν λέγοντας ότι είναι “τσιγαρόβηχας”. Τα συμπτώματα όμως αυτά δεν είναι τυχαία και απλά. Ετσι το άτομο που τα εμφανίζει θα πρέπει να επισκεφτεί τον πνευμονολόγο του για να μπορέσει να στοιχειοθετήσει το πρόβλημα, ώστε να μπορέσει να βοηθηθεί και αν είναι καπνιστής, να προχωρήσει άμεσα στη διακοπή του καπνίσματος, αλλά και στην αντιμετώπιση της νόσου του».

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο κ. Μαρκάτος υπογράμμισε ακόμα ότι «η κυριότερη θεραπεία αντιμετώπισης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας είναι η διακοπή του καπνίσματος. Μόνο έτσι το άτομο θα σταματήσει, όχι μόνο την καταστροφή των πνευμόνων του, αλλά και να προλάβει τα χειρότερα, αφού η Χ.Α.Π. είναι μια νόσος που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αν τώρα δεν προσέξει ιδιαίτερα το άτομο που νοσεί, θα καταλήξει σε αναπνευστική ανεπάρκεια, που σημαίνει ότι η ζωή του θα εξαρτάται από χρήση οξυγόνου, με αποτέλεσμα να έχει μία πολύ κακή ποιότητα ζωής, ενώ θα αναγκαστεί να είναι εγκλωβισμένος συνεχώς μέσα στο σπίτι του, αφού η λήψη οξυγόνου θα του είναι απαραίτητη συνεχώς».

2ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ
Το βρογχικό άσθμα ήταν το θέμα της ομιλίας  του  πνευμονολόγου, διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών,  Στέλιου Βιττωράκη, ο οποίος, όπως μας δήλωσε, πρόκειται για μια «συχνή νόσο από την οποία νοσούν 300.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, μια μελέτη που διενεργήθηκε το 2011 από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, έδειξε ότι το 8,2% του Ελλήνων πάσχουν από  βρογχικό άσθμα, ενώ τα ποσοστά αυτά ξεπερνούν το 10% για τον πληθυσμό της Κρήτης. Κύριοι παράγοντες – αιτίες που δημιουργούν το άσθμα, όπως σημείωσε ο κ. Βιττωράκης, είναι «η κληρονομικότητα και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», ενώ για τους παράγοντες που μπορεί να αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου υπογράμμισε ότι «υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που φαίνεται ότι ευνοούν τη μη εμφάνιση του άσθματος, όπως ο θηλασμός, ο φυσιολογικός τοκετός, η ζωή με σκύλο κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του ανθρώπου ή ακόμα και η ζωή σε φάρμα – ύπαιθρο». «Το άτομο με άσθμα μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, αφού εκτός από τις καινούργιες θεραπείες που συνεχώς εμφανίζονται, ο ασθματικός λαμβάνοντας τη σωστή θεραπεία, που μπορεί να είναι ακόμα μια μόνο ένεση την ημέρα, ζει απολύτως φυσιολογικά».

3ΣΠΑΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Στα “σπάνια” νοσήματα των πνευμόνων  αναφέρθηκε ο πνευμονολόγος Χαράλαμπος  Πρωτοπαπαδάκης, ο οποίος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι «τα “σπάνια” νοσήματα του πνεύμονα είναι η σαρκοείδωση, η πνευμονική εμβολή και η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση. Η σαρκοείδωση εμφανίζεται συνήθως με χαμηλή πυρετική κίνηση και δύσπνοια, η πνευμονική εμβολή εμφανίζεται με οξύ πόνο και δύσπνοια μετά από ένα χειρουργείο, ενώ η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση εμφανίζεται με προοδευτική δύσπνοια, με βήχα, στο βάθος χρόνου από 6 μήνες και πάνω». Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης επεσήμανε ακόμα ότι «οι ασθένειες αυτές εμφανίζονται σε 1 άτομο ανά 10.000, αλλά όμως  είναι αρκετός κόσμος που σωρευτικά τις έχει και τις τρεις αυτές σπάνιες παθήσεις μαζί».
Να σημειωθεί ότι εκτός των παραπάνω θεμάτων αναλύθηκαν επίσης: Κάπνισμα και πνεύμονες – Αθανάσιος Σολάκης, Πνιγμός – Αγγελική Δαμιανάκη, Eμβολιασμοί και πνεύμονες – Στυλιανός Καλογεράκης.
Οι επιστήμονες τόσο  μεταξύ των θεμάτων, αλλά και στο τέλος,  απάντησαν σε ερωτήσεις και απορίες των παρευρισκομένων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα