Εντός της εβδομάδας σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προκειμένου να διαπιστωθεί η σύσταση και η προέλευση των “αφρών” που παρουσιάσθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε παραλίες στα δυτικά του Ακρωτηρίου. Παράλληλα, έντονος είναι ο προβληματισμός για ρύπανση στις εκβολές του Κλαδισού και ακόμη πιο δυτικά.
Οι αφροί εμφανίσθηκαν και χθες όπως ενημέρωσαν τα “Χ.Ν.” κολυμβητές τόσο στην περιοχή του Καλαθά όσο και του Αγ. Ονουφρίου.
Το Λιμενικό στο οποίο απευθύνθηκαν πολίτες διερεύνησε το συμβάν και διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται για λύματα. Μάλιστα όπως επισημαίνεται δεν διαπιστώθηκε καμία διαρροή από εγκατάσταση της ΔΕΥΑΧ (βιολογικός Χανίων) ή της ΔΕΥΑΒΑ (βιολογικός Βορείου Άξονα), ούτε από κάποια ιδιωτική ξενοδοχειακή μονάδα.
Αυτό που εικάζουν οι αρχές είναι ότι οι αφροί προέρχονται είτε από φυτοπλαγκτόν που πεθαίνει στο βυθό και αναδύεται στη συνέχεια στην επιφάνεια, είτε από φερτά υλικά που έπεσαν σε πολύ μεγάλες ποσότητες στον κόλπο των Χανίων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Φεβρουαρίου και τώρα επιστρέφουν στις ακτές. Ωστόσο όλα αυτά αποτελούν εικασίες και τα ακριβή αίτια αναμένεται να εξακριβωθούν μετά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Σημειώνεται πάντως ότι φέτος έχουν βεβαιωθεί δύο παραβάσεις σε βάρος της ΔΕΥΑΧ για διαρροές στο δίκτυο ακαθάρτων της μετά από βλάβη στο Κουμ Καπί και στην περιοχή του Σταλού.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΙΣΟ
Εν τω μεταξύ, προβληματισμό έχει προκαλέσει σε κατοίκους και φορείς, περιστατικό ρύπανσης των υδάτων του ποταμού Κλαδισού που επεκτάθηκε μέχρι τη θάλασσα των Αγ. Αποστόλων τα οποία το Σάββατο έγιναν… κόκκινα.
Στο σημείο κλήθηκε ο “Σύλλογος Φίλοι του Βυθού” και καθηγητές από το Πολυτεχνείο Κρήτης, που εκφράζουν την ανησυχία τους και προτείνουν να εγκατασταθεί ένα σύστημα εντοπισμού ρύπανσης, το οποίο μπορεί να κατασκευαστεί από το Πολυτεχνείο με χαμηλούς πόρους και να εγκατασταθεί στον ποταμό.
Αναλυτικότερα, σε επικοινωνία που είχαν τα “Χ.Ν.” χθες με τον πρόεδρο του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού”, Χάρη Καραβαράκη που πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Σαμολαδά, «από τις εκβολές του ποταμού Κλαδισού μέχρι τους Αγ. Απόστολους η θάλασσα ήταν κατακόκκινη. Αυτό συνέβη από το πρωί του Σαββάτου και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας,. Τι είχανε ρίξει ή τι είχε πέσει, δεν μπόρεσα να καταλάβω… Και οι κάτοικοι που έβλεπαν το κόκκινο χρώμα, έλεγαν ότι κανείς δεν μπορούμε να μπει μέσα στη θάλασσα».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο Σύλλογος “Φίλοι του Βυθού” έχει και στο παρελθόν ασχοληθεί ξανά με την περίπτωση του ποταμού Κλαδισού καθώς « είχαμε εντοπίσει ότι πετάγονται απόβλητα ελαιουργείων και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Εμείς είχαμε προτείνει να εγκατασταθεί στον Κλαδισό ένας μηχανισμός μέτρησης που θα ελέγχει την ρύπανση αλλά και το τι καταλήγει στην θάλασσα, ώστε να υπάρχει εγκαίρως ειδοποίηση π.χ σε περίπτωση που πέσουν βαρέα μέταλλα να ενημερώνεται ένας σταθμός ή υποσταθμός ώστε ο κόσμος να μην μπαίνει να κάνει μπάνιο ή τουλάχιστον να μπορούμε να εντοπίσουμε από πού προέρχεται το πρόβλημα».
Ο Σύλλογος “Φίλοι του Βυθού” ήδη έχει απευθυνθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης ώστε σε περίπτωση που διαπιστωθεί ξανά ρύπανση να ληφθούν δείγματα, και να γίνουν αναλύσεις.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Από την πλευρά του ο καθηγητής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Βασίλης Σαμολαδάς, μιλώντας στα “Χ.Ν.” εξήγησε πως είναι εφικτό να «εγκατασταθεί ένα σύστημα εντοπισμού πιθανής ρύπανσης το οποίο όποτε βλέπει ότι στο ποτάμι υπάρχει κάτι μη κανονικό, δηλαδή π.χ έχει αυξημένο pH ή υπάρχει αλλοίωση στο χρώμα που είναι ένδειξη ρύπανσης, θα στέλνει άμεσα ειδοποίηση μέσω κινητού στους αρμόδιους.
Έτσι εγκαίρως θα μπορούν οι αρμόδιοι να ελέγχουν τι συμβαίνει και εάν υπάρχει κίνδυνος να ειδοποιείται ο κόσμος και αφετέρου μπορούμε να εντοπίζουμε ποιος κάνει την ζημιά, δηλαδή ρυπαίνει. Αυτό το σύστημα δεν είναι κάτι ακριβό, μπορεί να κοστίσει π.χ 2.000-3.00 ευρώ. Ωστόσο απαιτείται συντονισμός με τους αρμόδιους. Μπορεί να υλοποιηθεί από το Πολυτεχνείο και είναι κάτι που ήδη χρησιμοποιείται σε άλλες περιοχές του κόσμου που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης».
ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/06/19 ΠΗΓΑ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΑ ΡΑΒΔΟΥΧΑ ΣΤΗΝ ΤΕΡΜΑ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΛΠΑΚΙ…ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΟΛΗΜΠΗΣΩ ΕΙΔΑ ΛΙΓΟ ΣΚΟΡΠΙΟ ΑΦΡΟ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 4ΜΕΤΡΑ ΕΠΙ 4ΜΕΤΡΑ…ΔΕΝ ΕΔΩΣΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΙΧΕ ΔΥΑΛΥΘΕΙ ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΠΗΓΑ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ. ΟΤΑΝ ΓΥΡΗΣΑ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΠΑΝΙΟ ΤΟ ΜΑΓΙΩ ΜΥΡΙΖΕ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΒΟΘΡΙΛΑ – ΒΟΥΡΚΙΛΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ. ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΠΥΡΙΑ…ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ…
Στον Κλαδισο κάτω από του Τσαλικη στην περιοχή Μπελωνη έκατσα πολύ ώρα όλο το απόγευμα και απολάμβανα με την παρέα μου που είχε και παιδάκια το παγωμένο νερό από το ποτάμι. Όταν σκοτείνιασε και είχε πια νυχτώσει αποφάσισα να ξαναμπώ και ευτυχώς δεν το έκανα γιατί άρχισε η περιοχή ολόκληρη να μυρίζει βοθρίλα και λύματα. Ήταν τόσο έντονη η μυρωδιά που ήμουν σίγουρη ότι κάποιοι άνοιξαν τους βόθρους τους στο ποτάμι. Σας παρακαλώ είναι επικίνδυνο για την δημόσια υγεία και πρέπει να γίνει κάτι για αυτό άμεσα. Ίσως να είναι από ξενοδοχεία ή σπίτια εκτός δικτύου. Πρέπει να γίνει έλεγχος.
Την προηγούμενη Κυριακή 23/6