Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ελεγχοι για τα φυτοφάρμακα στην ελιά

Με ποινές έως 10.000 ευρώ απειλούνται παραγωγοί που χρησιμοποιούν μη εγκεκριμένα σκευάσματα στην ελιά.
Aυτό επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους ελαιοπαραγωγούς με αφορμή την εσπερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές στο Δημαρχείο Καστελίου υπό την αιγίδα του πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών με θέμα: «Οι εξελίξεις στην καλλιέργεια της ελιάς και η εφαρμογή της δακοκτονίας».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων η Διευθύντρια Μάνια Μυλωνάκη και άλλα στελέχη και γεωπόνοι. Επίσης από το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς στελέχη και αρμόδιοι για την δακοκτονία στο Ν. Χανίων. Ακόμα παρευρέθησαν και έλαβαν μέρος στην συζήτηση ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτών Ελαιουργείων Ν. Χανίων, ελαιουργοί, παραγωγοί καθώς επίσης και εκπρόσωποι των εταιρειών τυποποίησης ελαιολάδου Ν. Χανίων.
Οπως σημειώνει το μέλος της ομάδας τυποποιητών, Μιχάλης Στρατηγάκης, ανεπτύχθησαν διάφορα θέματα σχετικά με την ποιότητα του ελαιολάδου, την ορθή χρήση φυτοφαρμάκων και διενεμήθη έντυπο προς ενημέρωση των ελαιοκαλλιεργητών.
Χαρακτηριστικά στο έντυπο αναφέρεται ότι «με τους νέους κανονισμούς στη διακίνηση του ελαιολάδου, δηλαδή την εισαγωγή του πάνελ τεστ γευσιγνωσίας στον κανονισμό για την κατηγοριοποίηση των ελαιολάδων σε εξαιρετικά παρθένα, παρθένα βρώσιμα και μειονεκτικά ελαιόλαδα, ανακύπτουν δυο κύρια θέματα κατά την διαδικασία ελαιοπαραγωγής που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
•Το πρώτο είναι ότι το προϊόν θα πρέπει να είναι ποιοτικό ώστε να χαρακτηρίζεται από το πάνελ τεστ γευσιγνωσίας ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και να δικαιούται την καλύτερη τιμή.
•Το δεύτερο ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι απαλλαγμένο από υπολείμματα μη επιτρεπόμενων φυτοφαρμάκων στην ελαιοκαλλιέργεια διότι αλλιώς θα μπορούσε να προκληθεί τεράστια δυσφήμηση για το χανιώτικο – κρητικό ελαιόλαδο ευρύτερα, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για το προϊόν.
Ακόμα αναφέρεται ότι για να επιτευφθούν αυτοί οι στόχοι συναντήθηκαν εκπρόσωποι των τυποποιητικών επιχειρήσεων του Ν. Χανίων με υπηρεσιακούς παράγοντες από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Χανίων. Σχετικά με τα φυτοφάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται εκείνα τα οποία επιτρέπονται στην καλλιέργεια της ελιάς (αναγράφεται στην ετικέτα η χρήση) και όχι εκείνα, η χρήση των οποίων δεν επιτρέπεται στην συγκεκριμένη καλλιέργεια».

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Ακόμα επισημαίνεται ότι «η χρήση μη επιτρεπόμενων στην καλλιέργεια της ελιάς φυτοπροστατευτικών ουσιών ελέγχεται, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των ελέγχων από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται:
•Έλεγχοι στις αποθήκες των ελαιοπαραγωγών, στα ημερολόγια επεμβάσεων στην καλλιέργεια και στα τιμολόγια αγοράς φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
•Έλεγχοι στα ιδιωτικά ψεκαστικά μηχανήματα κατά την διάρκεια του ψεκασμού λαμβάνοντας δείγματα του ψεκαστικού υγρού.
•Λήψη δειγμάτων ελαιοκάρπου και εν συνεχεία χημικές αναλύσεις από τυχαίους ελαιώνες παραγωγών πολύ πριν την συγκομιδή.
•Λήψη δειγμάτων από παρτίδες παραγωγών κατά την διάρκεια της ελαιοποίησης στο ελαιουργείο.
•Έλεγχοι στα γεωπονικά καταστήματα για την εφαρμογή της νομοθεσίας.
•Επίσης, τα ελαιουργεία θα κάνουν λήψη δειγμάτων ανά παρτίδα από κάθε παραγωγό, ενώ για κάθε δεξαμενή του ελαιουργείου θα τηρείται βιβλίο καταγραφής ποσοτήτων ώστε να είναι γνωστά τα ονόματα των παραγωγών που το ελαιόλαδο τους περιέχεται στη κάθε δεξαμενή.
Τέλος σημειώνεται ότι «η νομοθεσία προβλέπει ποινές έως και 10.000 ευρώ για παραγωγούς που παραβιάζουν τον νόμο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα