Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ελενα Κουντουρά στα “Χ.ν.”: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εναλλακτική λύση»

» Η ευρωβουλευτής µιλά στα “Χ.ν.” για «µια σύγχρονη, αριστερή, προοδευτική δύναµη»

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εναλλακτική λύση» τονίζει µιλώντας στα “Χ.ν.” η ευρωβουλευτής του κόµµατος Έλενα Κουντουρά και καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν µαζικά στις επερχόµενες ευρωεκλογές ώστε να καταγραφούν, εκεί που πρέπει, «η δυσαρέσκεια τους και η ελπίδα τους».

Παράλληλα, σηµειώνει ότι µέσα από το επικείµενο συνέδριο του κόµµατος «θα αποκρυσταλλωθούν το πρόγραµµα και οι θέσεις µας ως µια σύγχρονη, αριστερή, προοδευτική δύναµη», ενώ αφήνει αιχµές προς όσους εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ µετά την εκλογή Κασσελάκη υπογραµµίζοντας πως έβαλαν «τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και µαταιοδοξία πάνω από τις ανάγκες της κοινωνίας».

 

Η Έλενα Κουντουρά μίλησε στα “Χ.ν.” και τον Δημήτρη Μαριδάκη με αφορμή την παρουσία της στα Χανιά

 

Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη είναι στους δρόµους. Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε µέτρα για την ενίσχυσή τους. Ποια είναι η δική σας θέση;
Τα µέτρα που παίρνονται για την κλιµατική κρίση δυσκολεύουν πολύ το έργο των αγροτών αλλά το κυριότερο είναι το ενεργειακό κόστος. Στη Ελλάδα µάλιστα είναι ακόµα χειρότερα τα πράγµατα. Στη Θεσσαλία για παράδειγµα που έγινε η τεράστια καταστροφή όχι µόνο οι αγρότες δεν έχουν ακόµα αποζηµιωθεί αλλά κουβαλάνε οικονοµικά βάρη και δάνεια που δεν µπορούν να αποπληρώσουν µε συνέπεια να κινδυνεύει η πρώτη τους κατοικία, η επαγγελµατική στέγη τους αλλά και η γη τους. Αν λοιπόν νοιάζονταν η κυβέρνηση θα έπαιρνε µέτρα για να καλύψει όλες τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Τι λέµε εµείς; Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιµα και µείωση του ΦΠΑ στο 6%. Πλαφόν 7 σεντς στην κιλοβατώρα για αγροτικό ρεύµα, επιδότηση για τις ζωοτροφές – λιπάσµατα κ.λπ. για να καλυφθεί η αύξηση των λειτουργικών εξόδων. Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εµπορίας εφοδίων και αποζηµίωση στο 100% από τον ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Πρόσθετα χρειάζονται αντιπληµµυρικά, αρδευτικά κ.λπ. και βέβαια επανασχεδιασµός της ΚΑΠ. Σε κάθε περίπτωση τα µέτρα που παίρνει η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιητικά.

Το άλλο κοινωνικό “µέτωπο” που βρίσκεται στο προσκήνιο είναι εκείνο της Παιδείας, όπου, µεταξύ άλλων, είδαµε ΜΑΤ να εισβάλουν µέσα σε πανεπιστήµια. Ποια είναι η δική σας άποψη για τα ιδιωτικά πανεπιστήµια που προωθεί η κυβέρνηση;
∆υστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις στα κρατικά πανεπιστήµια. Ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδοµής. Υπολειπόµαστε πολύ της Ευρώπης στη χρηµατοδότηση της Παιδείας. Συνεπώς, θεωρώ ότι η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει στην απαξίωση των κρατικών πανεπιστηµίων ώστε να φέρει µη κερδοσκοπικά. Όµως αλήθεια ποια µη κερδοσκοπικά πανεπιστήµια θα έρθουν στην Ελλάδα; Θα έρθουν τα καλύτερα για τα οποία µιλάνε οι κυβερνητικοί παράγοντες; Εγώ έχω πολλές αµφιβολίες.

Ως προς το θέµα της καταστολής των φοιτητικών κινητοποιήσεων;
∆εν έχω λόγια. Είναι άδικος ο τρόπος που αντιµετωπίζονται τα νέα παιδιά ενώ η καταστολή όπως εφαρµόζεται περισσότερο οξύνει την κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισµό τα κυβερνητικά στελέχη µιλάνε για µια ακόµα χρονιά ρεκόρ. Εσείς πως βλέπετε τη χρονιά να εξελίσσεται;
Υπήρξα υπουργός Τουρισµού την περίοδο 2015-2019 σε µια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Είχαµε παραλάβει µια πτωχευµένη χώρα µε σοβαρά προβλήµατα και αλλεπάλληλες κρίσεις. Παρόλα αυτά καταφέραµε να σχεδιάσουµε µια σοβαρή και βιώσιµη τουριστική πολιτική. Γι’ αυτό και καταφέραµε να έχουµε συνεχόµενα ρεκόρ αφίξεων και εσόδων µε ορόσηµο τη χρονιά του 2019. Μάλιστα, τότε τα έσοδα ήταν χωρίς πληθωρισµό και ενεργειακή κρίση που σηµαίνει 40% µε 60% χαµηλότερα λειτουργικά κόστη. Επίσης, είχαµε δώσει µεγάλη έµφαση στις επενδύσεις. Από 5 τουριστικά έργα που “έτρεχαν” όταν παρέλαβα το υπουργείο παρέδωσα, µετά από 4,5 χρόνια, 400 έργα σε εξέλιξη και 130 ήδη ολοκληρωµένα. Επιπλέον, στον τοµέα των µεταφορών είχαµε καταφέρει να φέρουµε χιλιάδες πτήσεις από την Αµερική και την Ευρώπη βάζοντας την Ελλάδα µέσα στους 10 πρώτους παγκόσµιους προορισµούς. Όλη αυτή η στρατηγική αναγνωρίστηκε και βραβεύτηκε από το Παγκόσµιο Συµβούλιο Ταξιδίων και Τουρισµού όπου είχε µιλήσει για ένα «µικρό θαύµα» καθώς η ανάπτυξη της Ευρώπης τότε κυµαίνονταν στο 2% και ο τουρισµός εδώ στην Ελλάδα στο 6,9%. Εκτός αυτού ήµασταν το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που µε τον νόµο 4582 του 2018 θεσπίσαµε ένα θεσµικό πλαίσιο για την οργανωµένη ανάπτυξη ειδικών µορφών τουρισµού.
Τι συµβαίνει Όλοι λοιπόν σήµερα προσπαθούν να ξεπεράσουν το ορόσηµο του 2019. Όµως ακόµα κι αν συµβεί αυτό δεν θα είναι η επιτυχία ίδια. Γιατί τα κέρδη των επιχειρήσεων θα είναι πολύ πιο περιορισµένα λόγω των αυξηµένων λειτουργικών δαπανών και του πληθωρισµού.

Ως προς την πολιτική για τον τουρισµό που ακολουθείται, πιστεύετε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση;
∆υστυχώς σήµερα υπάρχουν πάρα πολλές µικροµεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που αντιµετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήµατα. Και δυστυχώς µε ευθύνη της κυβέρνησης αυτές οι επιχειρήσεις δεν µπορούν να µπουν σε προγράµµατα ή ΕΣΠΑ αλλά δεν έχουν πρόσβαση ούτε στον δανεισµό. Για παράδειγµα στο πρόγραµµα του ψηφιακού µετασχηµατισµού γιατί να µην συµµετέχουν όλες οι επιχειρήσεις και αποκλείουν τα 3στερα ξενοδοχεία; Τι τους λένε; Ό,τι για να µπορούν να χρηµατοδοτηθούν θα πρέπει να γίνουν 4στερα. ∆εν είναι τιµωρητικό αυτό; Επίσης, γιατί οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις να µην µπορούν να µπουν στον Αναπτυξιακό Νόµο και όλα τα χρήµατα να πηγαίνουν σε κάποια µεγάλα έργα και σε 10 ΑΦΜ µεγάλων εταιρειών; Αυτή η κυβέρνηση, λοιπόν, δεν λαµβάνει καµία µέριµνα για τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις σε αντίθεση µε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που µερίµνησαν από το Ταµείο Ανάκαµψης να στηρίξουν τους µικροµεσαίους αλλά και να προχωρήσουν σε µέτρα κοινωνικής στήριξης των πολιτών. Για παράδειγµα η Πορτογαλία έδωσε 3,5 δισ για το στεγαστικό, η Ιταλία έδωσε ένα αντίστοιχο ποσό για τη στήριξη της Υγείας και η Γαλλία στήριξε µικροµεσαίες επιχειρήσεις. Αντίθετα, οι πόροι του Ταµείου Ανάκαµψης στην Ελλάδα δεν θα αποτυπωθούν σε ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν αλλά σε κάποιες µεγάλες εταιρείες.

Τι χρειάζεται για να µπορέσει ο τουρισµός να διατηρήσει τη δυναµική του;
Εµείς ήδη από το 2019 είχαµε φροντίσει για το επόµενο βήµα που σηµαίνει βιωσιµότητα και ανθεκτικότητα στον τουρισµό. Είχαµε λοιπόν τότε ζητήσει να γίνει µια µελέτη για το Τουριστικό Χωροταξικό. ∆υστυχώς όµως από το 2019 που άλλαξε η κυβέρνηση µέχρι σήµερα ακόµα περιµένουµε να δούµε αν θα γίνει κάτι. Η κυβέρνηση όλο λέει ότι θα το φέρει αλλά δεν έχουµε δει τίποτα. Επίσης, χρειάζονται υποδοµές: λιµάνια, µαρίνες, δρόµοι, απορρίµµατα, αποχετεύσεις, βιολογικοί, δίκτυα ύδρευσης κ.λπ. Άρα θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε επενδύσει σε υποδοµές. Είχε και τον χρόνο και τα χρήµατα. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε και χάθηκε πολύτιµος χρόνος. Συνεπώς το θέµα σήµερα δεν είναι αν θα πιάσουµε το ρεκόρ του 2019 αλλά να υπάρξει µια στρατηγική από την κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ µετά την εκλογή προέδρου βρίσκεται σε κρίση και οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν να βρίσκεται σε καθοδική πορεία τα ποσοστά του. Τι προσδοκίες έχετε από τις επερχόµενες ευρωεκλογές όπου θα είστε ξανά υποψήφια;
Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε δύσκολες στιγµές µετά τις εθνικές εκλογές και τη διάσπαση, όταν κάποιοι άνθρωποι έβαλαν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και µαταιοδοξία πάνω από τις ανάγκες της κοινωνίας. Σήµερα όµως είµαστε δυνατοί και βρίσκεται σε εξέλιξη µια ανασυγκρότηση. Στον νέο πρόεδρο, που εκλέχθηκε µέσα από µια δηµοκρατική διαδικασία, εγώ διακρίνω µια ειλικρινή αγάπη για την Ελλάδα και µια δύναµη. Είµαι βέβαιη πως ό,τι λέει το εννοεί. Ο συνδυασµός δε µε τον Σωκράτη Φάµελλο στη Βουλή και τον Στέφανο Κασσελάκη στην κοινωνία θα βοηθήσει στο να περάσουµε τα µηνύµατά µας. Παράλληλα, µέσα από το συνέδριο που θα γίνει 24-25 Φεβρουαρίου θα αποκρυσταλλωθούν το πρόγραµµα και οι θέσεις µας ως µια σύγχρονη, αριστερή, προοδευτική δύναµη. Θέσεις που θα προωθούν πολιτικές ανθρωποκεντρικές και µε κοινωνική δικαιοσύνη. Προσωπικά είµαι πολύ αισιόδοξη. Οι δηµοσκοπήσεις αποτύπωσαν µια δύσκολη στιγµή, αλλά οι δηµοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη στιγµή. Θεωρώ, λοιπόν, ότι έχουµε µπροστά όλο τον χρόνο να πείσουµε τον κόσµο ότι είµαστε µια δυνατή αξιωµατική αντιπολίτευση κι ότι αποτελούµε µια εναλλακτική λύση. Θέλω, λοιπόν, να πω σε όλους να πάνε να ψηφίσουν γιατί είναι πολύ σηµαντικό να καταγραφεί η δυσαρέσκειά τους, εκεί που πρέπει, και η ελπίδα τους, εκεί που πρέπει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα