Συμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) η παγκόσμια παραγωγή για την περίοδο 2016/17 εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 2.918.000 τόνοι, περίπου 7% χαμηλότερη από την προηγούμενη του 2015/16.
Η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται στους 2.948.000 τόνους, μόνο 0,5% μικρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Υπάρχουν βέβαια και τα αποθέματα… Αυτο που είναι ανησυχητικό από τα στοιχεία του ΔΣΕ για το κρητικό ελαιόλαδο είναι η τιμή που παίρνει σήμερα ο παραγωγός.
Για 3η συνεχή χρονιά ο παραγωγός στην Κρήτη παίρνει χαμηλότερη τιμή ανά κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου (περίπου 3 €) και από τον Τυνήσιο παραγωγό (3,26 €).
Τη 10ετία του ’90 το τυνησιακό ελαιόλαδο ήταν υποβαθμισμένης ποιότητας, από τα χειρότερα στην αγορά. Η τιμή του κρητικού έφτασε τις 1.200 δραχμές όταν το τυνησιακό δεν ξεπέρασε τις 400 δραχμές! Δυστυχως δεν ανησυχεί κανείς γι’ αυτή την ανατροπή! Παραγωγοί, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυβερνητικά στελέχη.
Οταν οι ανταγωνιστές μας κινούνται με σχέδιο και στόχους, εμείς συνεχίζουμε να ζούμε με τις… αυταπάτες μας. Παράγουμε το καλύτερο ελαιόλαδο, τα καρτέλ της αγοράς…
Την απουσία σχεδιασμού την πληρώνουν οι αγρότες και η εθνική οικονομία.