Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ελιά, ένα θεϊκό δένδρο

Από το 2019 η UNESCO ανακήρυξε Παγκόσµια Ηµέρα της Ελιάς την 26η Νοέµβριου για τη συµβολή του ελαιόδεντρου στο πλανήτη.

Η Ελιά είναι σύµβολο ειρήνης, νίκης και αθανασίας. Τα ελαιόδεντρα αποτελούν αιωνόβια µνηµεία της φύσης.

Σύµφωνα µε τη µυθολογία στον αγώνα µεταξύ των θεών για την ανάδειξη του προστάτη των Αθηνών που έγινε στην Ακρόπολη, νικήτρια βγήκε η θεά Αθηνά δωρίζοντας στους Αθηναίους την πρώτη ελιά του κόσµου η οποία φύτρωσε εκεί που χτύπησε το πολεµικό της δόρυ.

Το µοναδικό δέντρο που δοξάστηκε όσο  κανένα άλλο δέντρο στην ανατολική Μεσόγειο µε µύθους και δοξασίες, απ’ όλους τους λαούς της περιοχής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα θαυµαστά γλυπτά κορµιά µε τον σταχτί φλοιό και τα ασηµένια φύλλα του. Με κότινο ελιάς στεφάνωναν τους ολυµπιονίκες στην αρχαιά Ελλάδα, δέντρο µε µεγάλο συµβολισµό ειρήνης.

Οι καρποί της ελιάς και το ελαιόλαδο ήταν τα βασικά συστατικά της φαρµακευτικής του Ιπποκράτη καθώς γνωρίζοντας τη διατροφική του αξία, το πρότεινε σαν βασικό είδος διατροφής οπως επίσης και για θεραπευτικούς σκοπούς µε εντριβές, προτεινόµενο επίσης και για καλλωπισµό για τη διατήρηση της νεανικότητάς και όχι µόνο.

Το ελαιόλαδο χρησιµοποιείται σαν βασικό συστατικό σε ιερές δοξασίες από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα.

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
ΩΣ ΜΕΣΩ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Το ευλογηµένο θεϊκό δέντρο της ελιάς, ο στυλοβάτης της κρητικής/µεσογειακής κουζίνας προσφέρει διαχρονικά  στους λαούς της Μεσογείου απλόχερα τους καρπούς του, τον πράσινο χρυσό, το ελαιόλαδο, τους καρπούς του, παρασκευασµένους µε διάφορες µεθόδους, τα χιλιοτραγουδισµένα ασηµί φύλλα για την παρασκευή αφεψηµάτων, τα υπέροχα ξύλα ελιάς για τις κρύες νύχτες του χειµώνα στο τζάκι, τα ξύλα επεξεργασµένα για διακοσµητικούς λόγους  που αν κοπούν την κατάλληλη χρονική περίοδο παραµένουν αλώβητα στους αιώνες  ως και τα φύλλα ελιάς µια πολύ καλή ζωοτροφή

Το ελαιόλαδο σαν ενας φυσικός χυµός του φρούτου της ελιάς είναι το απαραίτητο   συστατικό που µπορεί να βελτιώσει γευστικά ένα πιάτο ή πραγµατικά να το καταστρέψει.

Το ελαιόλαδο δεν αποτελεί απλά ένα συστατικό αλλά έναν ενεργοποιητή γεύσης, νοστιµιά της µνήµης, της οικογένειας, οι παλιότεροι θα έχουν στη µνήµη τους, να περιπλανώνται στους δρόµους, µε µια µεγάλη φέτα ψωµί στα χέρια τους βουτηγµένη στο ελαιόλαδο µε  χοντρό αλάτι ή ζάχαρη.

Χρησιµοποιώντας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην καθηµερινότητά µας, ως µέσο πρόληψης λιπαρών, ενισχύουµε τον οργανισµό µας µε τη µεγάλη περιεκτικότητά του σε µονοακόρεστα λιπαρά και βιταµίνη Ε και τα ισχυρά  αντιοξειδωτικά που περιέχει  καθώς είναι ένα βιολειτουργικό τρόφιµο. Σύµφωνα µε τους επιστήµονες, οι πολυφαινόλες που έχει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θωρακίζουν τον οργανισµό µας απέναντι σε διάφορες παθήσεις .

Χρήσεις του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου

Στη µαγειρική µαγειρεύουµε το φαγητό µας µε ελάχιστο ελαιόλαδο και προσθέτουµε στο πιάτο µας όσο θέλουµε ωµό, στα κρεατικά σχάρας µερικές σταγόνες εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου δίνει µια ξεχωριστή νοστιµιά, στα διάφορα τηγανητά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δηµιουργεί µια τραγανή κρούστα εξωτερικά και εσωτερικά παραµένει ζουµερό, στην παρασκευή αρτοσκευασµάτων, στη ζαχαροπλαστική ταιριάζει ιδιαίτερα µε τη σοκολάτα,  επίσης για την παρασκευή διαφόρων καλλυντικών για την περιποίηση του σώµατος  και όχι µόνο.

Οι παλιότεροι έλεγαν «παλιό κρασί και φρέσκο λάδι».

Ο χυµός του καρπού της ελιάς είναι ένας ζωντανός οργανισµός, που κάθε µέρα που περνά, γερνά χάνοντας το άρωµα, το χρώµα, τις πολύτιµες πολυφαινόλες και τη θρεπτική του αξία.`

Η διάρκεια ζωής του ελαιόλαδου επηρεάζεται σε µεγάλο βαθµό από τις συνθήκες αποθήκευσής του. Το ελαιόλαδο ως φυσικός χυµός του καρπού της ελιάς επηρεάζεται αρνητικά από το οξυγόνο, το φως, την υψηλή θερµοκρασία, τον χώρο αποθήκευσης, (να µην αποθηκεύεται ποτέ σε πλαστικό δοχείο). Το τυποποιηµένο ελαιόλαδο σε σκούρα φιάλη έχει διάρκεια ζωής 15 µε 18 µήνες. Το χύµα ελαιόλαδο του κλασικού ντενεκέ πολύ µικρότερη διάρκεια, καθώς δεν διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις οργανοληπτικού ελέγχου.

Το ελαιόλαδο µας δίνει τις ίδιες θερµίδες αντίστοιχα µε οποιαδήποτε άλλη φυτική λιπαρή ύλη.

Έχει αποδειχτεί ότι το ελαιόλαδο δεν µας παχαίνει αλλά µας οµορφαίνει.

 

*Ο Γιάννης Αποστολάκης είναι προέδρος του ∆ικτύου Κρητικής Γαστρονοµίας 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα