Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024

Ελιές στα πρόθυρα της ξηρασίας στα ορεινά των Χανίων

Τις βροχές που θα τους… σώσουν περιµένουν οι παραγωγοί στα ορεινά, όπου ο αριθµός των µη ποτιστικών ελιών είναι µεγάλος. Τα δέντρα εµφανίζονται πολύ ταλαιπωρηµένα από την παρατεταµένη ανοµβρία, ενώ και οι καρποί της ελιάς δεν έχουν αποδόσεις! Παράλληλα µε τα δέντρα σε κακή κατάσταση, γίνεται πολύ δύσκολο το ελαιοµάζεµα που φέτος πάντως θα είναι όψιµο.

Τα “Χ.ν.” µίλησαν µε εκπροσώπους συνεταιρισµών ορεινών περιοχών και τους περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στους ελαιώνες των Μεσκλών, των Παλαιών Ρουµάτων, του Σελίνου.

 

ΣΤΑ ΜΕΣΚΛΑ

«Είναι τεράστιο το πρόβληµα στα ορεινά, για αυτό και η τσουνάτη τελευταία δεν κάνει παραγωγή, είναι οι καιρικές συνθήκες αυτές που επηρεάζουν δέντρα και καρπό. Γιατί   τις δικές µας ελιές και τις κλαδεύουµε και τις λιπαίνουµε και αναλύσεις εδάφους κάνουµε» σηµειώνει ο κ.  Μανούσος Βουλγαράκης από τον “Αγροτικό Συνεταιρισµό Μεσκλών” µια περιοχή µε µεγάλο αριθµό µη ποτιστικών ελιών λόγω του ορεινού εδάφους.

Αποτέλεσµα της ανοµβρίας σύµφωνα µε τον κ. Βουλγαράκη είναι  ότι «όλα τα ελαιόδεντρα έχουν κιτρινίσει και οι καρποί “µπερετινιάζουν” όπως λέµε εµείς, µπλαβιάζουν, συρρικνώνονται. Τα δέντρα δεν µπορούν να κρατήσουν τις ελιές γιατί    µετά τον Γενάρη του 2024 ουσιαστικά δεν είχαµε βροχές. Αν έβρεξε 2-3 φορές , µισή ώρα τι να σου κάνει όταν ακολούθησαν παρατεταµένα 30αρια στη θερµοκρασία που εξατµίζουν το νερό ; Πρέπει να βρέξει αρκετά για να έχεις αποτέλεσµα».

ΣΤΑ Π. ΡΟΥΜΑΤΑ

Ανάλογη κατάσταση µας περιγράφει για τα Παλιά Ρούµατα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού κ. Γιώργος Μοτάκης. «Παρόλο που είµαστε ορεινά, µολονότι το τελευταίο διάστηµα οι θερµοκρασίες έχουν πέσει πάρα πολύ το τελευταίο διάστηµα οι ελιές έχουν “στρεσαριστεί”. Ειδικά οι Κορωνέικες (λιανές) που µπορεί να είναι φορτωµένες αλλά ο καρπός είναι µαύρος αποτέλεσµα όχι ωρίµανσης αλλά δίψας, τα φύλλα στρίβουν και κιτρινίζουν, η δε τσουνάτη αντιµετωπίζει ανάλογα προβλήµατα» εξηγεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν µπορεί να γίνει καµία ελαιοσυλλογή αφού τα δέντρα θα ταλαιπωρηθούν περισσότερο.   «Αν πας και χτυπήσεις τώρα το δέντρο για να µαζέψεις θα αντιµετωπίσεις σοβαρά προβλήµατα τα επόµενα χρόνια! Όταν βλέπεις ένα δέντρο “στρεσαρισµένο” (επειδή δεν έχει πάρει το απαραίτητο νερό και το µικροκλίµα παραµένει ξηρό για µεγάλο χρονικό διάστηµα)  θα του προκαλέσεις σοβαρότερο πρόβληµα σε βάθος χρόνου αν πας και το µαζέψεις. Και όσο περνάνε οι µέρες και δεν βρέχει το πρόβληµα θα γίνει εντονότερο» υπογραµµίζει ο κ. Μοτάκης που εκτιµά πως το ζήτηµα της λειψυδρίας «θα το βρούµε µπροστά µας ακόµα πιο έντονο τα επόµενα χρόνια. Ο τόπος έχει ανάγκη αυτή τη στιγµή από νερό, όχι να πιο υν µόνο τα δέντρα, αλλά όταν βρέχει αλλάζει η φύση, αλλάζει το περιβάλλον, αναπνέει καλύτερα, τα δέντρα ξανανιώνουν. Αυτή τη στιγµή παρότι είµαστε ορεινή περιοχή φέτος υπάρχει βλέπουµε µεγάλες δυσκολίες».

ΣΤΟ ΣΕΛΙΝΟ

«Οι µη ποτιστικές ελιές έχουν τεράστιο θέµα και οι τσουνάτες φαίνεται ότι θα έχουν χαµηλές αποδόσεις. Όσες δεν ποτίζονται δεν µπορείς να ραβδίσεις γιατί θα πάθουν ζηµιά» είναι τα λόγια του κ. Αντώνη Μπιτσάκη, προέδρου του ∆.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισµού Σελίνου.

Και στο Σέλινο αναµένουν πως και πως τις βροχές ώστε «να πάρουν δύναµη τα δέντρα και να φουσκώσουν οι ελιές ώστε να έχουν κάποια απόδοση. Γιατί τώρα έτσι όπως είναι θα έχουµε απόδοση 1 κιλό λάδι για 6,7,8 κιλά ελιές! Τίποτα δηλαδή!».

Την ίδια στιγµή ο κ. Μπιτσάκης παρατηρεί πως «είµαστε σε δύσκολη κατάσταση όχι όµως όπως η Ανατολική Κρήτη. Ήµουν πρόσφατα εκεί και εκεί η κατάσταση είναι µη αναστρέψιµη! Ολόκληρα ελαιόφυτα, µε 3,4,5.000 δέντρα και να είναι ξερά όλα!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα