Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ελλάδα – Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρειαζόταν διακαώς μια διεθνή δημόσια στήριξη των θέσεων της απέναντι στην παράνομη τουρκο-λυβική ΑΟΖ και τις εξ ίσου παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή στην περιοχή της Αν Μεσογείου. Μέχρι στιγμής, οι «αδιάφορες» τοποθετήσεις του Λευκού Οίκου και οι «εξισορροπημένες τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κυρίως ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη διάσκεψη- καρικατούρα του Βερολίνου για την κατάσταση στη Λιβύη, δεν έχουν βοηθήσει την Αθήνα να κατοχυρώσει διεθνώς τις θέσεις της απέναντι στις τουρκικές ενέργειες.
Προς τούτο και ορθώς, στράφηκε προς την μονίμως ανοιχτή πόρτα των Ηλυσίων Πεδίων προς την Ελλάδα και έτσι πραγματοποιήθηκε μια επιτυχής στις προθέσεις και δημόσιες εκφράσεις συνάντηση του κ Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ε. Μακρόν.
Από την πλευρά του το Παρίσι επιζητεί και αυτό να κατοχυρώσει μια μόνιμη και σταθερή γαλλική πολιτική και εν μέρη στρατιωτική παρουσία στα εκτεινόμενα στην «ευρωπαϊκή» Αν Μεσόγειο, είτε αυτή λέγεται εργασίες της εταιρείας ΤΟΤΑΛ στην κυπριακή ΑΟΖ, είτε λέγεται Συρία είτε λέγεται Λιβύη , όπου τα γαλλικά συμφέροντα προσβλέπουν σταθερά στους λιβυκούς υδρογονάνθρακες.
Ο κ Μακρόν έχει εμπράκτως αποδείξει την προσπάθεια στήριξης της Αθήνας είτε στο ΝΑΤΟ είτε στην ΕΕ, ασχέτως αν μπήκε εγκαίρως το γερμανικό φρένο στις γαλλικές προθέσεις..
Στη συνάντηση στο Παρίσι, ο κ Μακρόν βρήκε μια θαυμάσια ευκαιρία να επαναλάβει την αντίθεση του στην πολιτική Ερντογάν κατηγορώντας τον ευθέως ότι έχει ήδη σπάσει την εκεχειρία στη Λιβύη , που συμφώνησε και η Άγκυρα στο Βερολίνο. «Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τουρκικά πολεμικά πλοία με Σύριους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο. Είναι μια αθετημένη υπόσχεση» είπε ο κ Μακρόν. Δίνοντας μια θαυμάσια πάσα στον κ Μητσοτάκη να καταφερθεί για μια ακόμα φορά εναντίον της τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ ως παράνομης και να επαναλάβει ότι η Αθήνα δεν θα συναινέσει στην αποδοχή πολιτικής λύσης στην ΕΕ αν προηγουμένως δεν έχει ακυρωθεί η τουρκο-λιβυκή Συμφωνία για την ΑΟΖ.
Κατά τη συνάντηση στο Παρίσι, για πρώτη φορά έγινε σαφής αναφορά στην πιθανή στενότερη αμυντική συνεργασία των δύο χωρών στην περιοχή της Αν Μεσογείου.
Υπενθυμίζεται ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Ντε Γκωλ – με αμερικανική παρότρυνση /αίτημα πλέει στα νερά νοτίως της Κρήτης ώστε να απομακρυνθεί η πιθανότητα θερμού επεισοδίου Ελλάδας – Τουρκίας , αλλά και για να υπάρχει μια διακριτική παρακολούθηση των τουρκικών κινήσεων στα λιβυκά νερά.
Επιπροσθέτως, μόλις περατώθηκε στρατιωτική άσκηση Ελλάδας _ Γαλλίας – ΗΠΑ στο Αιγαίο- με «ορμητήριο» την Σκύρο, ενώ πραγματοποιήθηκε ανάλογη άσκηση με τουρκικές γαλλικές και αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή της Αττάλειας της Τουρκίας.
Ο κ Μακρόν αναφέρθηκε διεξοδικά στην επικείμενη συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών, και για βιομηχανική συνεργασία αλλά και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και την ξηρά.
Υπενθυμίζεται το μονίμως ανοιχτό κεφάλαιο της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών από το ελληνικό ΠΝ, ( αγορά ή λίζινγκ) που ακόμα δεν μπορεί να αποφασιστεί λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Είναι άγνωστο ακόμα το πλαίσιο και το βάθος της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας -Γαλλίας, απέναντι στην τουρκική επιθετική και επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο και την Αν Μεσόγειο. Είναι άγνωστο δηλαδή ,αν το Παρίσι είναι διατεθειμένο αυτή τη φορά να προσφέρει έμπρακτη και αποτελεσματική στήριξη στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, ανάλογη με τη συμφωνία Α Παπανδρέου – Φρ. Μιτεράν τη δεκαετία του 1980, δηλαδή την συμφωνία αποκλειστικής πώλησης των γαλλικών αεροσκαφών Mirage στην Ελλάδα και αποκλεισμό της Τουρκίας από ανάλογη αγορά. Μια συμφωνία διαρκείας 40 περίπου ετών , που δεν έχει παραβιαστεί ποτέ, χαρίζοντας στην Ελλάδα μέρος της αεροπορικής ισχύος της έναντι της Τουρκίας.
Περιττό να αναφερθεί βεβαίως ότι ο κ Μητσοτάκης από το Παρίσι φρόντισε εκ νέου να επαναλάβει το «μήνυμα» του προς την Άγκυρα, σύμφωνα με το οποίο, «ο μοναδικός τρόπος να λυθούν οι διαφορές στην Αν Μεσόγειο είναι μέσω του Διεθνούς Δικαίου».
Με άλλα λόγια πρόσκληση για την παραπομπή στη Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ΚΑΙ για την Αν Μεσόγειο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα