11.4 C
Chania
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2025

«Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

«Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες με τον πρόεδρο της Φινλανδίας.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν ανησυχεί για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ απάντησε: «Για προφανείς λόγους, δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στην παρούσα πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα. Εναπόκειται στους Έλληνες να αποφασίσουν ποιος θα τους κυβερνήσει. Το μόνο που μπορούμε και πρέπει να πούμε είναι ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση».
«Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει την αστάθεια» τόνισε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόφσκις (Valdis Dombrovskis), σύμφωνα με ανταπόκριση στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ του Στίβεν Φίντλερ, από το Νταβός της Ελβετίας.
Ο κ. Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι «η Ελλάδα εξέρχεται επιτέλους από μια μακρά χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση» και «θα ήταν πολύ σημαντικό να διατηρήσει την πρόοδο που έχει κάνει και όχι να επιστρέψει πίσω σε οικονομική αστάθεια». Πρόσθεσε δε ότι «είναι επίσης σαφές, πως η προσέγγισή μας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».
Όπως σημειώνεται, «στο περιθώριο της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας, Valdis Dombrovskis, περιέγραψε «ως ατυχή την αναβίωση της συζήτησης, πριν από τις γενικές εκλογές την Κυριακή, για το αν η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ, γνωστό ως “Grexit”», τονίζοντας συγκεκριμένα:
«Νομίζω ότι αυτό είναι μία πολύ ατυχής συζήτηση περί “Grexit”. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη και ικανή να παραμείνει στην ευρωζώνη», δήλωσε στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, σημειώνοντας ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την πλειοψηφία των Ελλήνων πως θέλει η χώρα να παραμείνει στο ευρώ και ότι η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι η υιοθέτηση του ευρώ είναι αμετάκλητη».
Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «μόλις σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές, οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν με τους επίσημους δανειστές της σχετικά με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα και πάνω σε μια νέα πιστωτική γραμμή».
Ο κ. Ντομπρόφσκις τόνισε ότι «αλλά, είναι επίσης σαφές, πως η προσέγγισή μας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα