Στον “αέρα” και οι χημειοθεραπείες
Ταλαιπωρία σε ασθενείς και… πονοκέφαλο σε φαρμακοποιούς προκαλεί η εντεινόμενη έλλειψη σκευασμάτων από την ελληνική αγορά, γεγονός που οδηγεί τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (Π.Φ.Σ.) σε αναζήτηση λύσεων. Ο Π.Φ.Σ. έχει ήδη προκαλέσει δύο παρεμβάσεις στον ΕΟΦ και στο υπουργείο Υγείας ενώ ζητά από τους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους εντός μιας εβδομάδας να αποστείλουν κατάσταση με τις σημαντικότερες ελλείψεις φαρμάκων στο νομό τους (δηλαδή σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη σε πολλά φαρμακεία και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα), προκειμένου να καταρτιστεί ένας συγκεντρωτικός κατάλογος ελλείψεων πανελλαδικά, «που θα αποτελέσει ισχυρό αποδεικτικό υλικό για την τεκμηρίωση του προβλήματος». Ο Π.Φ.Σ. σημειώνει ότι «στόχος είναι να δοθεί επιτέλους μια οριστική λύση στο θέμα αυτό που ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς και να αναδειχθεί η τεράστια έκτασή του πανελλαδικά» και δηλώνει αποφασισμένος να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, για την επίλυσή του.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Στοιχεία από τους φαρμακοποιούς συγκεντρώνει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων, προκειμένου ν’ ανταποκριθεί στο αίτημα του ΠΦΣ. « Περιμένουμε εγγράφως από τους συναδέλφους μας τα σκευάσματα που τελούν υπό έλλειψη ώστε να ομαδοποιηθούν για να στείλουμε τ’ αποτελέσματα», αναφέρει στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος των φαρμακοποιών στα Χανιά Μανώλης Κατσαράκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σοβαρότερες ελλείψειες καταγράφονται σε εισαγόμενα φάρμακα για τον διαβήτη, την υπέρταση, ψυχικές ασθένεις, το αλτσχάιμερ, νευρολογικές παθήσεις, αντιπηκτικά νεότερης γενιάς, ενέσιμα, εμβόλια κλπ. «Είναι ένας καθημερινός πονοκέφαλος φαρμακοποιών. Αναλωνόμαστε όλη μέρα στο να αναζητούμε τα φάρμακα αυτά μέσα από αποθήκες και ηλεκτρονικές πλατφόρμες» εξηγεί ο κ. Κατσαράκης, τονίζοντας πως «πλέον αυτό είναι το βασικό παράπονο των συναδέλφων προς τον σύλλογό μας. Παλιότερα επικοινωνούσαν μαζί μας για ασφαλιστικά θέματα ή χρέη του ΕΟΠΥΥ. Σήμερα τα ελλειπτικά φάρμακα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στον κλάδο». ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, το θέμα της έλλειψης έχει να κάνει με την τιμολόγηση. «Όπως σας είπα, πρόκειται για προτότυπα, μοναδικά φάρμακα, που παράγονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα πέρνουν χαμηλή τιμή σε σχέση με το εξωτερικό. Η διαφορά σε κάποιες περιπτώσεις είναι αρκετά μεγάλη. Ιδιωτικές φαρμακαποθήκες λοιπόν, συγκεντρώνουν και επανεξάγουν τα φάρμακα αυτά. Είναι μια νομότυπη κατάσταση που δημιουργεί όμως σοβαρά προβλήματα στην ελληνική αγορά. Η χώρα μας πλέον αντιμετωπίζεται με όρους πλαφόν από τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες».
Σοβαρό πρόβλημα με τις χημειοθεραπείες
Την ίδια ώρα, για καθυστερήσεις και ακυρώσεις χημειοθεραπειών καθώς και ασθενείς και γιατρούς «σε απόγνωση» λόγω «τεχνητών ελλείψεων» φαρμάκων στα φαρμακεία, κάνει λόγο η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΟΚ), μετά από σωρεία παραπόνων που έχει δεχθεί από ασθενείς. Οι καταγγελίες αφορούν ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Επίσης οι καταγγελίες αφορούν και ελλείψεις φαρμάκων που είναι απαραίτητα και τα οποία προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία. «Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και γενικά σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευθούν οι ασθενείς. Δεδομένου ότι πολλά από τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε θεραπείες περισσότερων της μιας μορφών καρκίνου, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, ακόμη και αν υπάρχουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου τα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα σχημάτων χημειοθεραπείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΟΚ. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ήδη από τα τέλη Αυγούστου, έχει αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, με την οποία ενημερώνει για το πρόβλημα. «Οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνουμε κάθε φορά από τους υπεύθυνους, δεν φαίνεται να είναι ικανές να ομαλοποιήσουν την κατάσταση καθώς νέες καταγγελίες έρχονται συνεχώς από διάφορα μέρη της χώρας, όπως τη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου, ή την Κρήτη όπου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών», αναφέρει η ανακοίνωση. Η ΕΛΟΚ, όπως τονίζει, παρακολουθεί το θέμα συνεχώς και καλεί το υπουργείο Υγείας να προβεί στις ανάλογες ενέργειες προκειμένου να επέλθει και πάλι η ομαλοποίηση της διάθεσης φαρμάκων, ενώ παράλληλα ζητά να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αποτροπή της εμφάνισης του ίδιου φαινομένου στο μέλλον. ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ Η 7η ΥΠΕ Πάντως, η 7η ΥΠΕ Κρήτης ενημερώνει με ανακοίνωσή της ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα νοσοκομεία της Κρήτης θα εφοδιαστούν με τον απαραίτητο αριθμό φιαλιδίων αντινεοπλασματικού σκευάσματος με βάση την πλατίνα, μετά από την εισαγωγή παρτίδας που έχει ήδη πραγματοποιηθεί. «Σε κάθε περίπτωση και προς αποφυγή κάθε ανησυχίας οι θεραπείες των ασθενών θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια, σύμφωνα με τα ενδεδειγμένα πρωτόκολλα» τονίζει η ΥΠΑ.