Μεγάλη έλλειψη προσωπικού αντιμετωπίζουν οι Δασικές Υπηρεσίες της Κρήτης με το πρόβλημα στη Δασική Υπηρεσία Χανίων να είναι ιδιαίτερα έντονο. Kαι αυτό διότι υπηρετούν μόνο 8 δασολόγοι ενώ πριν λίγα χρόνια ήταν 14, ενώ ο όγκος δουλειάς έχει πολλαπλασιαστεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για τους νέους δασικούς χάρτες στον Νομό Χανίων υπάρχουν 22.500 αντιρρήσεις και αιτήσεις διόρθωσης προδήώξ σφαλμάτων που πρέπει να ελεγχούν. Ταυτόχρονα η Δασική Υπηρεσία Χανίων θα “τρέξει” το επόμενο διάστημα πολύ σημαντικά έργα με το προσωπικό που διαθέτει. Οπως είπε στα “Χανιώτικα νέα”, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη, μετά της συνταξιοδότηση δασολόγων, έχουν μείνει μόνο 8 οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν σε πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς, όπως ο έλεγχος των αντιρρήσεων και αιτήσεων διορθώσεων προδήλων σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες που φτάνουν τις 22.500 αλλά και το “τρέξιμο” μεγάλων δασικών έργων υψηλού προϋπολογισμού, όπως:
• Μονοπάτι ΑμΕΑ εντος της Σαμαριάς από την νότια είσοδο.
• Μελέτη αντιπυρικής προστασίας του πευκοδάσος της Ανώπολης – Αγ. Ιωάννη.
• Μελέτη αντιπυρικής προστασίας στη Γαύδο και μικρότερα έργα.
• Αναδάσωση στον δρόμο από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι προς το μνημείο Πεσόντων. Σημειώνεται ότι το έργο θα συμπεριλάβει πολλά φυτά και στα σχέδια της Διεύθυνσης Δασών είναι να αφιερωθεί στη μνήμη της βιολόγου Σούζαν Ιτον.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΟΓΙΑΔΗ
Στο μεταξύ, παρέμβαση για τις Δασικές Υπηρεσίες της Κρήτης έκανε ο βουλευτής του ΜεΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, με ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο κ. Λογιάδης αναφέρει ότι «σε αδιέξοδο βρίσκονται οι Δασικές Υπηρεσίες στην Κρήτη» και εξηγεί, μεταξύ άλλων: «Ήταν κοινή παραδοχή απ’ όλους τους Πολιτικούς και Υπηρεσιακούς φορείς η μεγάλη έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων αλλά κυρίως σε επιστημονικό (Δασολόγους, Δασοπόνους) και διοικητικό προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών της Κρήτης. Η υπόσχεση για προσλήψεις δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αντίθετα γίνονται μετακινήσεις από τη μία Υπηρεσία στην άλλη, δημιουργώντας μεγάλα κενά. Μεταφορά του ήδη ελάχιστου προσωπικού από τη μία Δ/νση στην άλλη δεν λύνει προβλήματα παρά μόνο τα επιδεινώνει. Η πρόσφατη μετακίνηση προσωπικού είχε ένα μόνο αποτέλεσμα: η ήδη προβληματική λειτουργία της Υπηρεσίας να χειροτερεύσει. Οι δασικές υπηρεσίες της Κρήτης την κρισιμότερη τους στιγμή για όλο αυτό το έργο που έχουν να επιτελέσουν έχουν βρεθεί σε τέλμα. Στις Δασικές Υπηρεσίες είναι πλέον προφανής η δυσαναλογία αριθμητικά και ποιοτικά του διαθέσιμου προσωπικού και των απαιτήσεων του αντικειμένου που πρέπει να εξυπηρετήσει.
Στην Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών (με τις πρόσφατες μετακινήσεις, υπηρετούν 5 άτομα ΠΕ/ΤΕ) υπάρχουν 6 τμήματα, δηλαδή, για να υπάρχει ένας υπάλληλος ανά τμήμα πρέπει να έχει ακόμα δύο άτομα επιστημονικό προσωπικό. Στη Δ/νση Δασών Ηρακλείου (απέμειναν 7 άτομα ΠΕ/ΤΕ), υπάρχουν τρία Τμήματα και τρία Δασονομεία. Δηλαδή περίπου αντιστοιχεί και εδώ ένα άτομο ανά τμήμα. Μεγάλος αριθμός από τους υπαλλήλους πρόκειται σύντομα να συνταξιοδοτηθεί (εντός του 2022)». Ο κ. Λογιάδης ρωτά τους υπουργούς εάν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των υπαλλήλων για προσλήψεις, εξασφάλιση οχημάτων και μέσων, προγραμματισμό σε βάθος πενταετίας για την πλήρη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών τόσο με επιστημονικό όσο και με δασοτεχνικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, κ.α.