Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ελλείψεις σε προσωπικό στον κλάδο του τουρισμού στα Χανιά

» Εκατοντάδες οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας

 

Περιζήτητες καμαριέρες, υπεραπαραίτητοι λαντζιέρηδες, μονάκριβοι μάγειρες… οι ειδικότητες που αναζητούν τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης στα Χανιά καθώς πλησιάζει η έναρξη της σεζόν. Για μια ακόμη χρονιά η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Τα στοιχεία από το τμήμα αγγελιών των “Χανιώτικων νέων.” είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης.
Το τελευταίο 40ήμερο αναζητούνται κυρίως μάγειρες-ισσες, σερβιτόροι-ες, λαντζιέρηδες, άτομα στην υποδοχή και καμαριέρες.

«Γνωρίζουμε ότι η ειδικότητα των καμαριέρων είναι η πιο περιζήτητη αυτή τη στιγμή» επισημαίνει στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του “Σωματείου Ξενοχουπαλλήλων” κ. Μανώλης Μπαμιάκης. Οι αιτίες της έλλειψης αυτής είναι ότι πολλές παλιές καμαριέρες βγήκαν σε σύνταξη, νέες δεν μπαίνουν στο επάγγελμα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός τους προτιμάει να εργαστεί σε βίλες και σε Airbnb από τα μεγάλα ξενοδοχεία.

ο πρόεδρος του “Σωματείου Ξενοχουπαλλήλων” κ. Μανώλης Μπαμιάκης

«Προτιμούν τις βίλες γιατί οι συνθήκες και τα χρήματα είναι καλύτερα και δεν έχουν την πίεση των προϊσταμένων στα 4στερα και στα 5στερα ξενοδοχεία» συνεχίζει ο κ. Μπαμιάκης υπογραμμίζοντας ότι φέτος πανελλαδικά οι συμβάσεις που ανανεώθηκαν στους ξενοδοχοϋπαλλήλους ήταν κατά 30% λιγότερες σε σύγκριση με πέρυσι.
Γιατί συμβαίνει αυτό; «Μια πολύ βασική αιτία είναι πως δεν μπορεί πλέον κανείς να ζήσει με 5-6 μήνες εργασία και 3 μήνες στο ταμείο ανεργίας. Τους άλλους 3 μήνες τι θα κάνει; Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι προτιμούν εργασίες που είναι 12 μήνες το χρόνο, πρόσφατα φίλη βρήκε δουλειά στον κατασκευαστικό τομέα με λιγότερα μεν λεφτά αλλά 12 μήνες το χρόνο. Λένε τα ξενοδοχεία ότι δίνουν μισθούς και 1500 ευρώ. Με πόσα ρεπό και πόσες ώρες εργασίας; Και επαναλαμβάνω αν δούλευε ο ξενοδοχοϋπάλληλος 8 μήνες και είχε και άλλους 3 μήνες ταμείο ανεργίας κάτι μπορεί να γινόταν. Αλλά με 5-6 μήνες δουλειάς δεν βγαίνεις με τίποτα, δεν μπορείς να επιβιώσεις» απαντάει ο κ. Μπαμιάκης.
Παράλληλα τονίζει πως από το 2025 που αναμένεται να λειτουργήσει το ξενοδοχείο “ΙΚΟS” στην Κίσσαμο που θα απαιτήσει πάνω από 700 άτομα προσωπικό αλλά και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα.

ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ

 

η κα Εβίνα Κάππου

«Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό και όχι μόνο στα Χανιά, πέρυσι ήταν 80.000 οι κενές θέσεις εργασίας πανελλαδικά» μας δηλώνει η κα Εβίνα Κάππου από το “Σωματείο Επισιτισμού Χανίων” συμπληρώνοντας πως «οι συνθήκες εργασίες είναι πολύ δύσκολες. Τα ωράρια που καλείται να δουλέψει ένας λαντζιέρης, ένας σερβιτόρος και ένας μάγειρας δεν θεωρούμε ότι είναι ανθρώπινα όταν ξεπερνούν τις 10 ώρες και φτάνουν και τις 12 και τις 13 ώρες! Όταν δεν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι υποχρεωτικές για ξενοδοχοϋπαλλήλους και επισιτιστές και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες κυριαρχούν οι ατομικές συμφωνίες που δεν καλύπτουν αυτά που πρέπει π.χ. επίδομα δώρου, αδείας κ.α. Και για αυτά έχουμε πολλές καταγγελίες και είναι επόμενο πολλοί συνάδελφοι να αναζητούν εργασίες σε άλλους κλάδους».
Ξενοδόχος μας έλεγε ότι ένα “Γ΄ μάγειρας” μπορεί να έχει ένα μισθό 1500 ευρώ και ένας “Α΄ μάγειρας” μισθό που άνω των 2000 ευρώ. Ρωτάμε την κ. Κάππου; «Αυτοί θεωρούνται πολύ καλοί μισθοί, είναι λογικό να μην βρίσκουν προσωπικό;».
«Τα 1500 ευρώ θα τα πάρει ένας “Γ΄ μάγειρας” αλλά δεν θα δουλέψει 8ωρο, θα δουλέψει από το πρωί μέχρι το βράδυ και οι υπερωρίες που θα κάνει δεν θα πληρωθούν με το 25% της Συλλογικής σύμβασης εργασίας, ούτε θα πληρωθεί το 75% που προβλέπεται για τις Κυριακές. Επομένως δεν μιλάμε για ένα μηνιαίο μεροκάματο των 1500 ευρώ, όταν ο συνάδελφος είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς ρεπό, χωρίς πραγματικές υπερωρίες. Τα χρήματα αυτά δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό χρόνο εργασίας. Και είναι τέτοιες οι συνθήκες που ό,τι χρήματα βγάλουν οι συνάδελφοι τον χειμώνα θα τα δώσουν για φυσιοθεραπείες, ψυχολόγους κ.λπ.» είναι η απάντηση της.
Αποτρεπτικό γεγονός είναι και το κόστος ζωής στα Χανιά και οι δυσκολίες εύρεσης σπιτιού. «Ένας μέσος μισθός είναι 1000-1100 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση για ένα σερβιτόρο, όταν τα ενοίκια είναι τόσο ακριβά τα 1100 ευρώ δεν είναι κάτι, δεν σου μένει τίποτα, δεν μπορείς να καλύψεις τις βασικές σου ανάγκες!
Για αυτό και λέμε στους συναδέλφους μας πως το Σωματείο μας παλεύει χρόνια για την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης εργασίας για αυτό και καλούμε στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα πανελλαδικής απεργίας, σε 4ωρη στάση εργασίας. Είναι ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, ένα καλό μισθό, το δώρο, τα επιδόματα μας με “νορμάλ” συνθήκες εργασίας ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε φυσιολογικά» καταλήγει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Yes, it’s a big problem
    The article also mentions why
    1 too little in salary,
    2 excessively long working days
    3 too short a season
    4 workers can’t find cheaper and affordable accommodation
    5 political solutions do not exist, it’s all about “just” getting more tourists
    6 Crete’s infrastructure can’t handle the amount of tourists, the cities can’t absorb them
    7 Yet politicians want more tourists, they just need to come and spend money and it will be fine

    The solution
    Higher wages, demands and ban on Airbnb in Crete, better conditions for workers, etc. etc. would be a small help

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα