Για ελλιπή στελέχωση στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Χανίων που προκαλεί δυσλειτουργίες στον τομέα της αποκομιδής, κάνει λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μάλιστα, το θέμα αυτό τέθηκε σε χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του Συλλόγου με τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη.
Οπως είπε στα “Χ.ν.”, η πρόεδρος του Συλλόγου, Ηλέκτρα Πατσουράκη, ο δήμαρχος δέχτηκε τα μέλη του Διοικητικού Συλλόγου και αντιπροσωπεία των εργαζομένων, ήταν γνώστης των θεμάτων που συζητήθηκαν και τους είπε πως θέλει λίγο χρόνο.
«Περιμένουμε τις απαντήσεις», ανέφερε η κα Πατσουράκη.
Στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νομού Χανίων
γίνεται λόγος για «δυσλειτουργίες της υπηρεσίας στον τομέα της αποκομιδής».
Ο Σύλλογος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι αυτή τη στιγμή «οι υπηρεσίες στενάζουν από τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου όσον αφορά στην πυροπροστασία αλλά και την τουριστική περίοδο που πλησιάζει, οι απαιτήσεις γίνονται όλο και περισσότερες. Ειδικά από την προετοιμασία των ξενοδοχείων, που συνεχώς στέλνουν νέα αιτήματα, για εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες του Δήμου».
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει ο Σύλλογος:
1) Το προσωπικό που υπηρετεί «είναι σχεδόν κατά το ήμισυ με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ασφαλιστικά μέτρα κλπ. Συνάδελφοι που κάνουν τη δουλειά τους αλλά ανά πάσα ώρα μπορεί να σταματήσουν. Η δημοτική αρχή ναι μεν πάει στα δικαστήρια και τους στηρίζει να παραμείνουν στη δουλειά (μέχρι πότε) αλλά οι μόνιμες προσλήψεις που ζητά πού είναι; Άρα η εύκολη λύση σε μια ανάγκη θα είναι η επέκταση της σύμβαση με τον ιδιώτη ή άλλο πάροχο».
2) Η ελλιπής στελέχωση της υπηρεσίας Καθαριότητας. «Ενώ η δημοτική αρχή κάνει προσπάθεια να παρουσιάσει ένα αναβαθμισμένο λειτουργικό πλαίσιο, παραβλέπει το γεγονός της εργασιακής ανασφάλειας των συναδέλφων για το ποιος έχει την ευθύνη, σε ποιον θα απευθύνονται σε μια έκτακτη ανάγκη, που μπορεί να είναι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Από τον Νοέμβριο μέχρι τώρα δουλεύουν στον αυτόματο με βάση την εμπειρία τους και την αγάπη τους προς την υπηρεσία αφού ο επί 11 χρόνια προϊστάμενος έχει οδηγηθεί σε παραίτηση και παρ’ όλα αυτά δεν έχει αντικατασταθεί, σε ένα τόσο δύσκολο και απαιτητικό πόστο. Η έλλειψη αυτή προφανώς δημιουργεί συγκεντρωτισμό αρμοδιοτήτων σε λιγότερα άτομα όσο και εκνευρισμό στην υπηρεσία, ειδικά τώρα εν όψη έντασης της δουλειάς, με την φιλοξενία χιλιάδων επιπλέον ωφελούμενων, πολλαπλάσια απορρίμματα από μαγαζιά εστίασης και ξενοδοχεία. Εύλογα γεννιέται το ερώτημα μήπως η δημοτική αρχή σκόπιμα θέλει να φέρει την υπηρεσία στα όρια της, να βγει δυσλειτουργική ώστε πιο εύκολα
να μπει ιδιώτης;
3) Τα μέσα ατομικής προστασίας «που με βάση τον νόμο είναι υποχρεωτικό να παρέχονται
στους συναδέλφους, σε όλες τις υπηρεσίες, δίνονται με το σταγονόμετρο ή και καθόλου, εκθέτοντας καθημερινά τους συναδέλφους μας σε σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο. Ο κλάδος μας, μετρά κάθε χρόνο δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους. Μήπως τη δημοτική αρχή δεν την νοιάζει ή μας θεωρεί κόστος;».
Ο Σύλλογος σχολιάζει ακόμη ότι «μαζί με τους συναδέλφους μας γίναμε μπαλάκι από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο στο Γενικό Γραμματέα και πάλι απ’ την αρχή» και καταλήγοντας ζητά:
•Αποκλειστικά δημόσιες σύγχρονες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στην ευθύνη των δήμων – όχι στις εργολαβίες.
•Μόνιμες προσλήψεις για κάθε υπηρεσία.
•Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
•Άμεση στελέχωση των υπηρεσιών με εργαζόμενους σε θέση ευθύνης που να ξέρουν τη δουλειά – άμεσα κρίσεις και τοποθετήσεις.
•Μέτρα προστασίας για όλο το προσωπικό.
•Καμία πίεση, εκβιασμό, μετακίνηση υπαλλήλου που φέρει λογικές άλλων εποχών.