Υπαρκτή, αλλά σαφώς μικρότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια είναι η ανάγκη για εργάτες γης για τη συγκομιδή των ελιών. Σε κάποιες περιοχές όπως ο Αποκόρωνας και η Κίσσαμος δεν διαπιστώνεται μεγάλη έλλειψη εργατικού προσωπικού καθώς δεν υπάρχει “βεντέμα”, ενώ αντίθετα στον κάμπο των Χανίων οι ανάγκες για “μαζωχτάδες” είναι μεγαλύτερες.
Στην ίδια περιοχή διαπιστώνεται και η ανάγκη για προσωπικό για τη συγκομιδή των εσπεριδοειδών αλλά και για τη λειτουργία των συσκευαστηρίων. «Δεν υπάρχει “βεντέμα” φέτος για αυτό και οι ανάγκες για εργατικό προσωπικό είναι πολύ λιγότερες από πέρυσι» μας είπε ο κ. Γιώργος Μοτάκης από τον Α.Σ. Παλαιών Ρουμάτων και μέλος ομάδας παραγωγών βιοκαλλιεργητών, ενώ αντίθετη είναι η άποψη του κ. Ευτύχη Τρικουνάκη επαγγελματία αγρότη στην περιοχή το Σκινέ. «Το πρόβλημα είναι τεράστιο, αν βρεθεί κάποιος στις 7 το πρωί στα καφενεία στο Σκινέ, στο Φουρνέ, στο Κολυμπάρι θα διαπιστώσει πως είναι πολλοί αυτοί που ψάχνουν για κόσμο να δουλέψει. Υπάρχει θέμα τεράστιο και με τα συσκευαστήρια εσπεριδοειδών που ξεκινάνε τώρα να δουλεύουν.Ναι δεν υπάρχει “βεντέμα” αλλά δεν υπάρχει και προσωπικό. Πολλοί ξεκίνησαν να μαζεύουν από τις 20 Οκτώβρη -καταστρέφοντας τα δέντρα επί της ουσίας- γιατί έβρισκαν εργάτες που τους έλεγε ότι από 1η Νοεμβρίου είναι “κλεισμένοι” και πως μπορούσαν μόνο νωρίτερα!» υπογραμμίζει ο κ. Τρικουνάκης.
«Σε εμάς στα Μεσκλά δεν βλέπω μεγάλη πίεση, οι περισσότεροι παραγωγοί εξυπηρετούνται με τους ντόπιους εργάτες, δεν είναι η κατάσταση όπως πέρυσι» ήταν η αναφορά του κ. Μιχάλη Βουλγαράκη από τον “Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσκλών”. Στην περιοχή του Αποκόρωνα ο κ. Σταύρος Σταυρουλάκης πρόεδρος της “Αναπτυξιακής Δήμου Αποκορώνου” που έχει και την ευθύνη της δακοκτονίας επισημαίνει πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.
Οι παραγωγοί κάνουν τη δουλειά τους. Δεν έχουμε μεγάλη παραγωγή και είναι μικρές οι ανάγκες. Επειδή έχει τιμή το λάδι τις ελιές τις μαζεύουν οι ίδιοι οι ντόπιοι, οι οικογένειες τους, γιατί τους συμφέρει. Το πρόβλημα τώρα είναι με το δάκο που από τέλη Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου έχει έξαρση καθώς τον βοηθάει και ο καιρός». Για το “Εργατικό Κέντρο Χανίων” ο πρόεδρος του κ. Γιάννης Μανωλικάκης σημείωσε πως στο Ηράκλειο εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για την προσέλκυση εργατών από την Ηπειρωτική Ελλάδα με επιδότηση 250 στο μισθό (για 10 ημέρες εργασίες) και 250 ευρώ στα εισιτήρια μετακίνησης ενώ στα Χανιά όχι. Παράλληλα ανέφερε πως πέρα από μεμονωμένα αιτήματα από παραγωγούς για εύρεση εργατικού δυναμικού «δεν υπήρξε κάποια προσέγγιση από ομάδα παραγωγών, συνεταιρισμό κα. στα Χανιά ώστε να γίνει πιο οργανωμένη προσπάθεια με τα εργατικά κέντρα στη Μακεδονία, στη Θράκη για την προσέλκυση εργατών».
ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ
Η αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου έσπρωξε και προς τα πάνω τα μεροκάματα για τους αγρο-εργάτες. Τα μεροκάματα κυμαίνονται από 50 -60 ευρώ (με παροχή στέγης και φαγητού σε κάποιες περιπτώσεις), ενώ φτάνουν ακόμα και στα 70 – 80 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις. Και στον Νομό Χανίων υπάρχουν αρκετά συνεργεία που αναλαμβάνουν το μάζεμα παίρνοντας το 50% ή και παραπάνω του παραγόμενου προϊόντος.