Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Έλλειψη εργατών γης στην Κρήτη

Παρέμβαση για επίλυση προβλημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους γης κάνουν σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Ιεράπετρας, Ιωάννης Γαϊτάνης, Σελίνου, Γιώργος Χαλκιάς, Σητείας, Γιώργος Τσιφετάκης και Τυμπακίου, Εμμ. Ορφανουδάκης καθώς, όπως επισημαίνουν, «εξαιτίας της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, ήδη παρατηρούνται φαινόμενα εγκατάλειψης καλλιεργειών στη χώρα μας».

Απευθυνόμενοι στους υπουργούς Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Μετανάστευσης, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, αναδεικνύουν «το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει στον αγροτικό τομέα στη χώρα μας με τους υφιστάμενους και νεοεισερχόμενους εργάτες γης, ζήτημα το οποίο έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στον πρωτογενή τομέα το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Εξηγούν ότι «σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση, στον Ν 4915/2022 (άρθρα 94,95,96) δικαίωμα εργασίας στην αγροτική παραγωγική διαδικασία έχουν μόνο οι περιπτώσεις εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών, ως εποχικοί για 90 ημέρες ή για 9 μήνες με ασφαλιστικές εισφορές Ο.Γ.Α. και με αναγκαστική αποχώρησή τους στη λήξη της προθεσμίας παραμονής τους. Επίσης, παρέχεται το δικαίωμα εργασίας σε εργάτες γης με την διαδικασία της μετάκλησης για 1 έτος και με ασφαλιστικές εισφορές Ι.Κ.Α.».

Στο σημείο αυτό επισημαίνουν ότι «δυστυχώς και σε όλες τις περιπτώσεις δεν έχει αξιολογηθεί ο παράγοντας του υψηλού βαθμού εξειδίκευσης που απαιτούν οι αγροτικές εργασίες» και ότι «αν οι εργάτες γης παραμένουν στην Ελλάδα για 3 μήνες ή 9 μήνες και είναι αναγκασμένοι να φύγουν μη γνωρίζοντας τι θα προκύψει το επόμενο έτος, είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψουν».

Επιπροσθέτως, αναφέρονται «στην όλη διαδικασία έγκρισης εισόδου και άδειας εργασίας των υποψηφίων εργατών γης, είναι απίστευτα γραφειοκρατική και χρονοβόρα καθώς εξαρτάται από τις ελληνικές Προξενικές Αρχές και οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν χωρίς καθυστερήσεις στον τεράστιο όγκο υποθέσεων που καλούνται άμεσα να αντιμετωπίσουν. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις υποψηφίων εργατών γης από τρίτες χώρες μη έχουσες ελληνική Πρεσβεία, όπως το Μπαγκλαντές».

Καταλήγοντας ζητούν:
• Εξομάλυνση της διαδικασίας λήψης βιομετρικών στοιχείων των νομίμως νεοεισερχόμενων εργατών γης στη χώρα μας από τις χώρες που δεν διαθέτουν ελληνική Πρεσβεία με την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης βιομετρικών από εξωτερικούς παρόχους που ήδη συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών και είναι ήδη εγκατεστημένοι στις χώρες αυτές.
• Ανανέωση των αναγκαίων νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και εργασίας στους ελάχιστα εναπομείναντες ειδικευμένους εργάτες γης και πολίτες τρίτων χωρών σε όλη την ελληνική επικράτεια με νέες διατάξεις στην νομοθεσία της χώρας μας, αντίστοιχες των νεοεισερχομένων εργατών γης.
• Ενταξη όλων των περιπτώσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα στην κατηγορία ασφαλιστικών εισφορών με εργόσημο Ο.Γ.Α.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι «αυτές οι ζητούμενες αποφάσεις σας θα κρίνουν στο μέγιστο βαθμό την παρούσα καλλιεργητική περίοδο σε όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα» και επισημαίνουν ότι «εξαιτίας της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, ήδη παρατηρούνται φαινόμενα εγκατάλειψης καλλιεργειών στη χώρα μας, κλυδωνίζεται η επάρκεια φρούτων και λαχανικών στο ελληνικό τραπέζι και αυξάνει το κόστος λαχανικών και φρούτων στο καλάθι της νοικοκυράς λόγω κάλυψης των αναγκών της χώρας μας με εισαγόμενα προϊόντα». Τέλος, συμπληρώνουν ότι «είναι οξύμωρο να συζητάμε τα Στρατηγικά Σχέδια Ανάπτυξης της υπαίθρου χωρίς να έχουν λυθεί πρωτίστως τα υπάρχοντα προβλήματα για την άμεση πρόσληψη εργατών γης από τρίτες χώρες».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα