Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Έλλειψη σε σημαντικά φάρμακα και στα Χανιά

Ελλείψεις σε σημαντικά φάρμακα καταγράφονται και πάλι στα Χανιά, με το συγκεκριμένο θέμα να απασχολεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους φαρμακοποιούς και τους ασθενείς της πόλης μας.

O πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης, μιλά στα “Χ.ν.” για την αγωνία που νιώθουν καθημερινά οι συνάδελφοί του αλλά και οι πολίτες. κι όλα αυτά λίγο καιρό πριν το κλείσιμο των εταιριών για το καλοκαίρι, με φάρμακα για σοβαρές παθήσεις όπως για την επιληψία ή ινσουλίνες να είναι άφαντα από τα ράφια των φαρμακείων και έτσι ασθενείς που τα χρειάζονται να είναι σε απόγνωση.
Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη, «η έλλειψη δεν αφορά πάντα τα ίδια φάρμακα αλλά είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό γιατί είναι πρωτότυπα σκευάσματα, καινούριες θεραπείες για σοβαρές και σημαντικές ασθένειες κι επειδή ακριβώς είναι καινούρια γίνονται αυτόματα σκευάσματα αιχμής για τις θεραπείες των ασθενειών, τα οποία προφανώς οι γιατροί επιλέγουν για τους ασθενείς τους αλλά και οι ίδιοι, καθώς είναι ενημερωμένοι. Δημιουργείται έτσι μια ζήτηση, η οποία συχνά δεν καλύπτεται, τουλάχιστον στον βαθμό που θα έπρεπε αυτά τα σκευάσματα να φτάνουν στα ράφια των φαρμακείων και να χορηγούνται απρόσκοπτα στους ασθενείς. Δε φτάνουν όμως κι αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη ταλαιπωρία στην οποία τίθενται οι φαρμακοποιοί προκειμένου να τα εξασφαλίσουν».
Οι φαρμακοποιοί, λοιπόν, εξηγεί ο κ. Κατσαράκης, «προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να τα παρέχουν στους πελάτες τους και Χανιώτες ασθενείς (προτού οι συνταγές λήξουν), συνεργάζονται με περισσότερες από μία φαρμακαποθήκες, αγοράζουν από εταιρίες που διαθέτουν εμπορικό τμήμα, ενώ πολλές φορές φτάνουν στο σημείο να… ανταλλάξουν φάρμακα με άλλα φαρμακεία προκειμένου να βοηθήσει το ένα το άλλο και να εξυπηρετηθεί ο κόσμος».
Όσον αφορά τις παθήσεις και τα είδη των φαρμάκων που εμφανίζουν έλλειψη, όπως μας λέει ο κ. Κατσαράκης πρόκειται για φάρμακα που εμφανίζονται ως σταθεροποιητές, φάρμακα για την επιληψία, αντιπηκτικά για καρδιολογικές νόσους και εγκεφαλικά, ινσουλίνες (συχνά δεν υπάρχει η επιθυμητή επάρκεια), κολλύρια, φάρμακα αντικαρκινικά, ενέσεις για τη θεραπεία του προστάτη κ.ά. Άλλες φορές βέβαια παρατηρείται έλλειψη και σε σκευάσματα αναπνευστικά, εισπνεόμενα σπρέι, φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Η ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ

Τα φάρμακα αυτά, λόγω της διαφοράς στην τιμή, η οποία τιμή στην Ελλάδα ακολουθεί τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων στην Ευρώπη, εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις από τις αγορές της Βόρειας Ευρώπης, ειδικά της Γερμανίας και των γύρω χωρών, οι οποίες έχουν πολλαπλάσια τιμή από αυτήν που έχουμε στη χώρα. Εύλογα, λοιπόν, «γίνονται στόχος εξαγωγών τα φαρμακευτικά αυτά σκευάσματα και εξάγονται από χονδρεμπόριο (που προηγούνται στην αλυσίδα διάθεσης), συγκεντρώνονται κι εξάγονται με τιμολόγια γιατί υπάρχει ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε αντιμετωπίζεται το φάρμακο σαν ένα ακόμη ‘’προϊόν’’ το οποίο μπορεί νόμιμα να εξαχθεί και να προσφέρει κέρδος. Για τον λόγο αυτό όμως δεν καλύπτεται η ελληνική αγορά. Η πολυεθνική εταιρία εφαρμόζει πολιτικές περιορισμού της εισαγωγής στο βαθμό που θεωρεί ότι θα καλύψει την ελληνική αγορά, όταν όμως τα ίδια σκευάσματα έχουν φύγει στο εξωτερικό, η ελληνική αγορά δεν καλύπτεται».

ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Όπως τονίζει ο κ. Κατσαράκης «υπάρχει μεγάλη ζήτηση και ελλείψεις κι αυτό αποδεικνύεται κι είναι μετρήσιμο, υπάρχουν στοιχεία από τις συνταγογραφήσεις, οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί βεβαιώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στη διακίνηση συγκεκριμένων φαρμάκων και ζητούν δραστικά μέτρα εδώ και τώρα για να απαγορευτούν οι αθρόες εξαγωγές για τα συγκεκριμένα σκευάσματα κι είναι μια απόφαση που είναι στο χέρι του ΕΟΦ να ληφθεί έγκαιρα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών στη χώρα και έπειτα στην περιοχή μας»
Φαίνεται πως πρόκειται για ένα χρόνιο και αρκετά σημαντικό πρόβλημα που εξαιτίας της διαφοράς στην τιμή δεν πρόκειται να λυθεί εύκολα… κι αυτό διότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο, δεν είμαστε μια χώρα που να μπορεί να σηκώσει την αύξηση στις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Μπορούμε όμως ως χώρα, όπως προτείνει ο ίδιος, να λειάνουμε τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου, επιτηρώντας το δίκτυο πάρα πολύ στενά κι αυτό είναι κάτι που προσπαθούν να περάσουν σε όλους τους εμπλεκόμενους γιατί πρέπει πάνω από όλα να προτάσσεται το συμφέρον του ασθενή και πολίτη κι όχι το οικονομικό κέρδος.
Κι ερχόμαστε τώρα σε μια όχι και τόσο σπάνια συνθήκη, όπου οι ασθενείς δεν βρίσκουν το φάρμακο που χρειάζονται. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη, οι ίδιοι οι ασθενείς προνοούν ώστε να έχουν απόθεμα και προμηθεύονται όσα περισσότερα σκευάσματα μπορούν όταν υπάρχει το φάρμακο, για να καλύψουν ενδεχομένως 1 έως και 3 μήνες για να νιώσουν ότι είναι ασφαλείς και δεν θα κινδυνεύσει η αγωγή τους, ενώ το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και οι φαρμακοποιοί για συγκεκριμένα σκευάσματα ώστε να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους και να μην ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό.
«Το πρόβλημα εμφανίζεται με σκευάσματα τα οποία είναι πρωτότυπα και δεν έχουν αντίγραφα-γενόσημα, οπότε μπορούμε να κάνουμε λόγο μόνο για παραπλήσια φάρμακα, τα οποία όμως ενώ στοχεύουν στην ίδια πάθηση, έχουν διαφορετική χημική σύνθεση αλλά και τελικό αποτέλεσμα», όπως μας εξηγεί. Επομένως, δεν είναι απλή ενέργεια για τον ασθενή η αντικατάσταση του φαρμάκου ή της αγωγής του, ειδικά όταν παίρνει κι άλλα σκευάσματα για άλλες παθήσεις, από άλλες κατηγορίες κι έχει ήδη δημιουργήσει ο γιατρός το «προφίλ» του.
Αυτή τη στιγμή, στα Χανιά, η μεγαλύτερη έλλειψη εντοπίζεται στην ινσουλίνη, στα κολλύρια για το γλαύκωμα, στα φάρμακα για την επιληψία και στις ενέσεις για την οστεοπόρωση κι αυτό είναι η καθημερινή τους αγωνία όπως αναφέρει σχετικά. Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει τέτοια περίοδο είναι το κλείσιμο των εταιριών για το καλοκαίρι και αυτό με τη σειρά του επιβαρύνει την υπάρχουσα κατάσταση. Ωστόσο, συνήθως προτού κλείσουν, οι τοπικές φαρμακαποθήκες τακτοποιούν τις γνωστές ως παραγγελίες κλεισίματος γιατί τα αποθέματα είναι συγκεκριμένα κι ο επόμενος ανεφοδιασμός γίνεται τέλη Αυγούστου. Οι διαθέσιμες ποσότητες λοιπόν στα φαρμακεία και στην Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Χανίων είναι συγκεκριμένες, όπως κι οι ανάγκες τις οποίες δύνανται να καλύψουν, παρά τις όποιες προβλέψεις…

 

Πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα

Φαίνεται πως το ζήτημα απασχολεί και την υπόλοιπη χώρα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) ελλείψεις περισσότερων από 400 φαρμακευτικών σκευασμάτων παρατηρούνται και στα φαρμακεία της συμπρωτεύουσας, με συνέπεια εκατοντάδες πολίτες να περιμένουν έως και 30 ημέρες μέχρι να βρεθεί το φάρμακο που χρειάζονται για τη θεραπεία τους.
Όπως μετέδωσε χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κι εκεί, οι φαρμακοποιοί για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες αναζητούν φάρμακα από φαρμακείο σε φαρμακείο εντός του νομού Θεσσαλονίκης είτε και σε άλλους νομούς, από τον Έβρο έως και τα μέρη μας, την Κρήτη! Σύμφωνα με τον γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Κιοσέ, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου ελλείψεων με καθημερινή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών, αλλά κυρίως με τα φαρμακεία.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα