Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όσον αφορά την συμπαράσταση περιθωριακών ομάδων για την απεργία πείνας του κ. Κουφοντίνα, δείχνουν, ότι οι ιδεολογικές αγκυλώσεις περί την τρομοκρατία υποβόσκουν ακόμα στη χώρα μας. Τα πολιτικά κόμματα, που ασπάζονται τις αρχές της δημοκρατίας, οφείλουν, να μην “κλείνουν το μάτι” στο γράψιμο σε πανό συνθημάτων αναβίωσης της δράσης της ένοπλης τιμωρίας από νεαρούς, οι οποίοι τότε πιθανόν, να μην είχαν γεννηθεί.
Πάνω σ’ αυτή τη δραστηριότητα ήρθε και η στάση του “πολύπειρου” πρώην υπουργού κ. Δρίτσα, ότι μ’ αυτά, που κάνει η κυβέρνηση, «θα αναβιώσει μια συζήτηση για τον ένοπλο και την τρομοκρατία, όπως λέγεται, αν και κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη δράση αυτών των οργανώσεων». Τέτοιες δηλώσεις, πολύ φοβούμαι, ότι προσβάλλουν τη μνήμη τόσων νεκρών.
Μετά το “μούδιασμα” στην Κουμουνδούρου γι’ αυτές τις δηλώσεις επακολούθησε το κομματικό “άδειασμα” του βουλευτή, αλλά και απόπειρα διαμόρφωσης εξισορροπιστικού κλίματος.
Ανακοινώθηκε, ότι «η χθεσινή δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα ήταν ατυχής, δεν εκφράζει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τον ίδιο». Δηλαδή το κόμμα ερμηνεύει το βουλευτή του. Το ότι δεν εκφράζει το κόμμα, δεκτόν. Ομως πώς το κόμμα ξέρει, ότι δεν εκφράζει τον ίδιο; Εν πάσει περιπτώσει ο βουλευτής αναγκάστηκε να ανασκευάσει τα λεχθέντα. Είπε: «να εκφράσω τη βαθειά μου λύπη και να αναλάβω την ευθύνη μου, γιατί ο ελλειπτικός λόγος μου άφησε περιθώρια πολλαπλών ερμηνειών».
Μα ο “ελλειπτικός λόγος” αυτό ακριβώς επιδιώκει, να καλύψει την κατακραυγή και να κοπάσει τον θόρυβο.
Είναι σφάλμα να παίρνεις το μέρος ενός εχθρού της δημοκρατίας, που καταδικάστηκε για 11 δολοφονίες, οι οποίες διεπράχθηκαν βάσει σχεδίου περί “απονομής μιας ιδιότυπης δικαιοσύνης” και μετά να ανασκευάζεις εκφραστικά με τόση ευκολία τις δηλώσεις σου. Οταν ένας πολιτικός παρεμβαίνει με δηλώσεις σε γεγονότα της επικαιρότητας πρέπει να μετράει τις λέξεις του για να μην παρεξηγηθεί και να μην μπορεί κανείς, να τον κατηγορήσει, ότι δεν έχει επίγνωση των όσων λέει και να τον παρανοήσει, ότι στην προκειμένη περίπτωση, «προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων». Η ρητορική της τρομοκρατίας χρωματίζει τα θύματα, η ζωή των οποίων μετριέται με βάση τις πολιτικές τους τοποθετήσεις. Οσον αφορά το αν οι “εκδικητές” τρομοκράτησαν την κοινωνία, τούτο έχει απαντηθεί απ’ όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της εποχής κ.κ. Μητσοτάκη, Παπανδρέου, Φλωράκη και Κύρκο.
Τώρα ποιος ευθύνεται για τον κίνδυνο της ζωής κάποιου που διαλέγει την απεργία πείνας, για την διεκδίκηση “δικαιωμάτων” του, αντί της προσφυγής στα ένδικα μέσα, αρμόδια να κρίνουν περί νομίμων, ή όχι δικαιωμάτων; Το αγαθό της ανθρώπινης ζωής, είναι υποχρέωση, να το εξασφαλίζει το κράτος δικαίου, «ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους, επειδή δεν τη σεβάστηκαν».
Οταν η δικαιοσύνη πάρει μιαν απόφαση, η πολιτεία οφείλει να την εφαρμόζει. Εδώ η αξ/κή αντιπολίτευση κατηγορεί την επιλογή της κυβέρνησης, να μην ικανοποιεί το αίτημα του κ. Κουφοντίνα για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι αντιτιθέμενοι θεωρούν αδίκως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην πιθανότητα πρόκλησης επεισοδίων αν συμβεί άσχημη εξέλιξη.
Δεν πιστεύω, ότι σ’ αυτό το κόμμα υπάρχουν άλλοι, που θωρούν ότι μια ομάδα ανθρώπων με πάθος, ιδιοτέλειεες και ιδεολογικό φανατισμό μπορεί να παίζει τον ρόλο του τιμωρού χωρίς επιπτώσεις.