Η είδηση του “λουκέτου” στο πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στα Χανιά -για οικονομικούς λόγους- έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία σε όσους είχαν γνώση του ουσιαστικού έργου που επιτελούσε στην τοπική κοινωνία.
Χθες η κεντρική διοίκηση της οργάνωσης ήρθε στα Χανιά και ευχαρίστησε τους εθελοντές για την προσφορά τους, τα γραφεία άδειασαν και έτσι… σχεδόν αθόρυβα έπεσαν οι τίτλοι τέλους σε μια δομή αλληλεγγύης που επί 12 χρόνια πρόσφερε βοήθεια σε 6.000 Χανιώτες και ξένους ασθενείς δίχως πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα πρώτα χρόνια στην οδό Μπουνιαλή και έπειτα στην οδό Μάρκου Μπότσαρη, οι πόρτες των Γιατρών του Κόσμου ήταν πάντα ανοικτές για κάθε πάσχοντα άνθρωπο.
Αυτό ωστόσο που προβληματίζει -και το οποίο έθιξαν χθες οι Γιατροί του Κόσμου- είναι η αδιαφορία από δημοτικούς, δημόσιους και οικονομικούς φορείς οι οποίοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη δομή ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί και να προσφέρει.
Δεν υπήρχαν δημοτικά κτήρια στα Χανιά που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το πολυϊατρείο; Δεν υπήρχαν ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω της Αντιπεριφέρειας και της Περιφέρειας για να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα της εθελοντικής δομής; Ή μήπως δεν υπάρχουν στα Χανιά ισχυροί οικονομικοί όμιλοι που θα μπορούσαν με χορηγίες να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο;
Θα περίμενε κανείς μέσα σε αυτές τις είκοσι ημέρες, που έγινε γνωστή η αναστολή λειτουργίας του ιατρείου, δημοτικοί άρχοντες αλλά και οικονομικοί παράγοντες να αφουγκραστούν το πρόβλημα και να βοηθήσουν. Ή μήπως η κοινωνική μέριμνα προς τους πολίτες και ειδικά προς τους πάσχοντες δεν είναι ευθύνη της Πολιτείας;
Θα περίμενε κανείς ειδικά από την νέα Δημοτική Αρχή και την Περιφέρεια να έχουν καλύτερα αντανακλαστικά και περισσότερη ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα. Ισως βέβαια αυτή η εκκωφαντική αδιαφορία τους να υποδηλώνει ότι έχουν άλλη… ατζέντα ως προς τις προτεραιότητές τους.