«Οι Έλληνες εργάζονται πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς» αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σε σημερινό δημοσίευμά της, το οποίο βασίζεται στα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας.
Σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι Γερμανοί εργάζονται επί 1.658,5 ώρες ετησίως, ενώ οι Έλληνες εργάζονται επί 1.808 ώρες. Όπως διευκρινίζεται, τα στοιχεία δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις υπερωρίες, όμως ακόμη και με αυτές και παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί κάνουν τις περισσότερες -συχνά απλήρωτες- υπερωρίες στην Ευρώπη με εξαίρεση τους Βρετανούς, η εικόνα δεν θα άλλαζε σημαντικά.
Ακόμη, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «ο σκληρά εργαζόμενος Γερμανός» αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις μύθους της Γερμανίας, καθώς οι πολίτες αυτής της χώρας, αν και εργάζονται πολύ, έχουν και πολλές ημέρες εορτών και αργιών. Στη Γερμανία και τη Γαλλία αυτές οι ημέρες- μαζί με τις διακοπές- φθάνουν τις 40, ενώ στη Δανία είναι 39 και στο Βέλγιο 29.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Ούγγροι, οι Πολωνοί και οι Ρουμάνοι εργάζονται επί 1.840 ώρες τον χρόνο, ενώ οι Γάλλοι μόλις 1.566,4 ώρες.
Αυτό που έχει πραγματικά αξία να εξετάσουμε, εαν πραγματικά μας ενδιαφέρει να αναπτυχθούμε και όχι να απλά να παραπονιόμαστε, είναι όχι ο αριθμός των εργατοωρων μας αλλά η ποιότητα. Οι οικονομολόγοι το ονομάζουν παραγωγικότητα. Η σύγκριση λοιπόν θέμα πρέπει να γίνει με βάση το προϊον που παράγουμε στην μονάδα του χρόνου, και όχι στον χρόνο που σπαταλάμε για να παράξουμε το προϊόν. Έαν για παράδειγμα για να παράξουμε μία καρέκλα εμείς χρειαζόμαστε 1 ώρα ενώ οι .γερμανοι, για την ίδια καρέκλα, 20 λεπτά, δεν σημαίνει οτι είμαστε πιο δουλευταράδες. Στόχο μας θα πρέπει να είναι να παράξουμε την καρέκλα σε 15 λεπτά και όχι σε 1,10 λεπτά για να θεωρηθούμε οτι δουλεύουμε. Για να γίνει αυτό Θα πρέπει να ανατρέξουμε στις οργανωτικές μας δομές, στην τεχνογνωσία και την καταλληλότητα του εργατικού δυναμικού, και σε μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγικότητας μας.