Ο ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, “το Πάσχα του καλοκαιριού” τέλειωσε. Όμως, έστω και με τους αυστηρούς περιορισμούς του κορωνοϊού, γιορτάστηκε η Μεγαλόχαρη, παντού: οπουδήποτε υπάρχει εκκλησία ή εκκλησάκι (φωτό 1, Ανυσαράκι, Κάντανος, 2020). Οι Έλληνες, για άλλη μια φορά, αποδεικνύουν ότι είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος λαός.
ΕΞΑΛΛΟΥ, σε παγκόσμια έρευνα “περί θρησκευτικότητας των λαών” που διενήργησε το αμερικανικό Pew Research Center σε 34 χώρες (από 13/5 μέχρι 2/10/2019) και με τη συμμετοχή 38.426 πολιτών, η χώρα μας έχει καταλάβει αξιοζήλευτη θέση.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, κατέχει την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την πεποίθηση ότι η πίστη στο Θεό ταυτίζεται με την ηθική. Είμαστε επίσης πρώτοι στον δυτικό κόσμο, πάνω ακόμα και από τις θεοσεβούμενες ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τη σημασία που έχει η θρησκεία στη ζωή μας. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε στη δεύτερη θέση στον δυτικό κόσμο (ανεπτυγμένες οικονομίες) σε ό,τι αφορά τη σημασία που έχουν ο Θεός και η προσευχή στη ζωή των πολιτών.
ΠΑΡΗΓΟΡΟ είναι ότι όσα μνημόνια και κορωνοϊοί κι αν περάσουν, η χριστιανική πίστη παραμένει βαθιά ριζωμένη στον Έλληνα. Οι πιστοί μπορεί να κινδυνεύουν, όπως σωστά είχε επισημάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Ορθοδοξίας, ο κ. Βαρθολομαίος, δεν κινδυνεύει όμως η πίστη.