Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Ελληνικά ομόλογα, ομολογημένα και… ανομολόγητα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, πριν λίγες μέρες «η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%.
Η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα. Η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή». Η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.  Πρόκειται για μισή αλήθεια, όπως γίνεται συνήθως και εμείς θα υπενθυμίσουμε στο σημερινό μας σημείωμα ότι πρέπει να προσέχουμε αυτούς που μας λένε τη μισή αλήθεια, γιατί είναι χειρότερη η μισή αλήθεια από τα ολότελα ψέματα!
Καλα λογια ν’ αγαπιομαστε!
Με αφορμή την υποδοχή που είχε το πενταετές ελληνικό ομόλογο στις διεθνείς αγορές, ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, σε «διάγγελμα» του επιχείρησε, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, να οριοθετήσει τα αποτελέσματα, αλλά και να βάλει το διακύβευμα των εκλογών του Μαΐου, αφού μάλλον δε φτάνει το πρωτογενές πλεόνασμα που θα διανεμηθεί και θα πάψει να υπάρχει, όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο σημείωμά μας  Τα σημεία αναφοράς του, μεταξύ άλλων, ήταν:
• Ένα αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση, το οποίο έκανε η χώρα.
• Η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών προς την ελληνική οικονομία.
• Η αντιπολίτευση, αντιδρά με μιζέρια, σαν να μη θέλουν να πετύχει η χώρα,
• Η κυβέρνηση: «Ενωμένη πέτυχε αυτά που πέτυχε και ενωμένοι θα συνεχίσουμε».
• Οι βουλευτές που με κόστος, ναι, αλλά κυρίως με πατριωτισμό στήριξαν τόσες φορές δύσκολες αποφάσεις και γενναίες μεταρρυθμίσεις.  Παράλληλα, ο ίδιος προσγείωσε τους ακροατές του: «Μην κάνετε λάθος! Έχουμε δρόμο μπροστά μας για να βγούμε οριστικά από την κρίση. Αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν μεγάλα βήματα. Και άμεσα θα γίνει αισθητή η πρώτη ανακούφιση». Εξηγώντας τι σημαίνει η έξοδος στις αγορές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εφόσον όλα πάνε καλά από δω και στο εξής, την επόμενη φορά η χώρα θα μπορεί να δανειστεί μεγαλύτερα ποσά με χαμηλότερα επιτόκια και διευκρίνισε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που η χώρα δεν άντλησε παρά μόνο 3 δισ. τώρα, αφού δεν έχει άμεση ανάγκη για περισσότερα.  Όπως όμως γνωρίζουμε, από την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014, σε Βρετανούς θεσμικούς επενδυτές πήγε το πενταετές ελληνικό ομόλογο. Οι Έλληνες επενδυτές απορρόφησαν τα 210 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 3 δισ. ευρώ που δανείστηκε το Δημόσιο με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου.  Η κατανομή ήταν η εξής: το 47% (1,41 δισ. ευρώ) απορροφήθηκε από επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 31% (930 εκατ. ευρώ) από την υπόλοιπη Ευρώπη, το 15% (450 εκατ. ευρώ) από επενδυτές εκτός Ευρώπης και το 7% της έκδοσης (210 εκατ. ευρώ) από Έλληνες επενδυτές. Αναφορικά με το είδος των επενδυτών, οι οποίοι απορρόφησαν το ομόλογο με «ζεστό χρήμα», το 49% είναι διαχειριστές κεφαλαίων, το 33% είναι hedge funds, το 14% είναι τράπεζες και το εναπομείναν 4% είναι ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, μετά την εκκαθάριση των προσφορών, οριστικοποιήθηκε ότι η απόδοση του 5ετούς ομολόγου είναι 4,95% (κουπόνι 4,75%).  Υπενθυμίζεται ότι «η υπερκάλυψη ήταν οκταπλάσια των αρχικών προσφορών».  Ενδεικτικό του καλού κλίματος για την ελληνική οικονομία είναι ότι τα spreads του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης κάτω του ψυχολογικού ορίου του 6%, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010.
Ποιο ειναι το ζητουμενο μηνυμα που επρεπε να περασει στους Ελληνες
Η συνοπτική αναφορά που κάναμε προηγουμένως, είχε το νόημα να αναφερθούμε στο γιατί έγιναν όλα αυτά. Η κυβερνητική σύμπραξη δεν έχει άλλο τρόπο να δείξει τη γύμνια της! Όπως είπαμε και στο σημείωμά μας για τη διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος, το προεκλογικό αυτό «κόλπο» ήταν λειψό ως προς τη μελέτη του, δεδομένου ότι η στρατιά των ανέργων είχε πολύ περισσότερο ανάγκη από τους πενιχρούς προς διανομή πόρους. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι ο λόγος για τον οποίο έγιναν όλα αυτά, είναι στην αθλιότητα του ελληνικού λαού που υποχρεωθήκαμε να ζήσουμε προϊούσης της συμπεριφοράς των κυβερνώντων, που στηρίζεται στα μισόλογα (μισές αλήθειες, ανομολόγητες πονηριές και ορισμένες δράσεις εξαιρετικά κατακριτέες για δημοκρατικό πολίτευμα). Τι δεν μας είπαν οι κυβερνώντες: ότι η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στις διεθνείς τράπεζες για ομολογιακή έκδοση σε ευρώ ΥΠΟ το ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ!
Τα συμπερασματα
δικα σας
Ο λαός μας καλείται να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα για το όλο θέμα. Προσωπικά εμένα μου φτάνει να υπενθυμίσω στους αναγνώστες μας ότι
1) Με τη δανειακή σύμβαση που συνοδεύει το Μνημόνιο η Ελλάδα (άρθρο 13, παρ. 1) τίθεται υπό το αγγλικό δίκαιο.
2) Με τη δανειακή σύμβαση (άρθρο 13 παρ. 2) η Ελλάδα τίθεται υπό την «αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου»,
3) Με τη δανειακή σύμβαση (άρθρο 13 παρ. 4) η Ελλάδα παραιτείται «αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας» σε σχέση με τα περιουσιακά της στοιχεία. Οι τρεις αυτές υποσημειώσεις σημαίνουν ότι οι δανειστές-πιστωτές είναι υπερ προστατευμένοι απέναντι σε κάθε αφερεγγυότητα του ελληνικού κράτους, διότι μόνο οι άμυαλοι θα φοβόνταν να αγοράσουν τέτοια εγγυημένα από το αγγλικό δίκαιο ομόλογα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα