Συνηθίζεται να θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι εξωτικές χώρες με τις γνωστές “οφσόρ” εταιρείες τους, αλλά παραβλέπουμε ότι και μέσα στη μεγάλη μας οικογένεια που λέγεται Ευρώπη υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι και μάλιστα με διαδικασίες που δεν μπορούν να σπάσουν. Η γνωστή μας Ελβετία είναι το θησαυροφυλάκιο του κόσμου και εκεί φυλάσσουν τα έχει τους και οι συμπατριώτες μας και μάλιστα με ισχυρά ποσά!
Ο λαός μας εξακολουθεί και χειμάζεται με πολλούς τρόπους. Από τη μείωση του οικογενειακού βαλαντίου, μέχρι την έλλειψη φαρμάκων και από την έλλειψη ανθρωπιάς, μέχρι τις ασύστολες μίζες των εξοπλιστικών και όχι μόνο.
Σύμφωνα όμως με έγκυρες πληροφορίες και εμείς δεν πάμε πίσω. Έτσι, οι έχοντες και κατέχοντες συμπατριώτες μας φυλάσσουν το ιλιγγιώδες ποσό των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες της Ελβετίας, σύμφωνα με του υπολογισμούς του κ. Γκάμπριελ Ζούκμαν (Gabriel Zucman), που είναι καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, την περίφημη London School of Economics-LSE.
Ο ίδιος είναι και ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Μπέρκλεϊ και βασίσθηκε στα στοιχεία που δημοσιεύει η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Banque Nationale Suisse-BNS). Ο ίδιος ο ερευνητής αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχουν και σοβαρά λάθη στους υπολογισμούς του, διότι πολλοί Έλληνες κρύβουν κάτω από ελβετικά ονόματα σοβαρά ποσά, όπως επίσης, οι μεγαλοκαταθέτες οι οποίοι δεν ανοίγουν απλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, αλλά τοποθετούν χρήματά τους σε νομικές μορφές που τους εξασφαλίζουν τη διαρκή και πλήρη ανωνυμία.
Ο ερευνητής αυτός, δημοσιεύει σε βιβλίο του για τους φορολογικούς παραδείσους, στοιχεία συντριπτικά ακόμη και για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η οικονομία έχει στην ουσία καταρρεύσει (αλλά οι κυβερνώντες βλέπουν και πρωτογενή πλεονάσματα!) ότι ακόμη και μικρές χώρες συμμετέχουν με τεράστια ποσά στη γενική λεηλασία των εθνών.
Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί μας πιέζουν αφόρητα (ως μη όφειλαν και αυτοί) οι τροϊκανοί δανειστές μας και γιατί έχει στεγνώσει η ελληνική αγορά από κεφάλαια κίνησης που δεν μπορεί πλέον να τα έχουμε για να κινηθεί η οικονομία και να ξαναμπεί το τρένο σε τροχιά ανάπτυξης.
Ο καθηγητής αυτός υπολογίζει σε περίπου 2,2 τρισ. ευρώ τις καταθέσεις στη χώρα αυτή και σύμφωνα με παλαιότερη συνέντευξη ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 2008 υπήρχαν αποταμιεύσεις, ουσιαστικά παράνομες στην Ελβετία πάνω από 2 τρισ. δολάρια.
Ο καθηγητής, νεαρός στην ηλικία, προτείνει ριζικές μεθόδους που θα υποχρεώσουν την Ελβετία να άρει το τραπεζικό απόρρητο, αλλά πιστεύω ότι το θεώρημά του πάσχει στη στήριξη που θα παράσχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελβετία, για να μπορέσει να αντικαταστήσει τη ζημιά που θα πάθει. Και πιστεύω ότι το πρόβλημα του φορολογικού παράδεισου που είναι η Ελβετία δεν μπορεί εύκολα να υπερνικηθεί, αν θυμηθεί κανείς ότι ήταν παράδεισος ακόμη και στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο και ότι είναι παράδεισος όχι μόνο για τι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για τις υπερατλαντικές.
Πάντως οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι τα στοιχεία της Κεντρικής τράπεζα της Ελβετίας, είναι στο σύνολό τους, εξαιρετικής ποιότητας και ακρίβειας, αφού καλύπτουν όλες τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελβετία, ακόμη και τα πολλά υποκαταστήματα και θυγατρικές ξένων τραπεζών μαζί με το σύνολο των περιουσιών που είναι κατατεθειμένες σε αυτές.
Στο όλο σκηνικό αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια μικρή πρόοδος που έρχεται από την πλευρά της Ελβετίας και αφορά τη θυσία που έκανε η ίδια η Ελβετία που δηλώνει ότι δεν δέχεται πλέον καταθέσεις ξένων που δεν είναι επίσημα δηλωμένες. Στην πραγματικότητα η Ελβετία αποφάσισε να θυσιάσει τους ξένους μικροκαταθέτες στις τράπεζές της που έχουν «κρύψει» εκεί τις οικονομίες τους. Αυτό όμως το έκανε αφού πρώτα διαπίστωσε την έκρηξη του μεγέθους των ποσών που εισρέουν στη χώρα από μεγαλοκαταθέτες.
Η πορεία που έχει επιτρέψει αυτήν την εξέλιξη των καταθέσεων στην Ελβετία έχει να κάνει με το ότι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών – μελών και τρίτων χωρών αφορά μόνο το ύψος των καταθέσεων που έχουν ιδιώτες σε προσωπικούς λογαριασμούς και όχι για καταθέσεις που επενδύονται σε εταιρείες που διαχειρίζονται τραστ ή ιδρύματα – επενδυτικά κεφάλαια (foundations).
Μάλιστα ένα στοιχείο παραλογισμού, αναφέρει ο νεαρός καθηγητής, είναι ότι, ενώ φορολογούνται οι τόκοι των καταθέσεων, δε φορολογούνται τα μερίσματα. Πιστεύω ότι το σημείο αυτό δε θα καταργηθεί ποτέ
Η δημιουργία πλούτου για την Ελβετία από τις τεράστιες επενδύσεις, στις οποίες προβαίνουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Ζούκμαν τα δύο τρίτα των καταθέσεων αλλοδαπών στην Ελβετία, δεν μπορεί να παραβλεφθεί και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι με τον τρόπο αυτόν προσφέρονται στους επενδυτές αφορολόγητα και μυστικά μερίσματα.
Πρέπει να τονισθεί ότι η Ελβετία δεν είναι μόνη στην ανάλυση που προηγήθηκε. Η εξαπάτηση των Ευρωπαίων φορολογουμένων συμπεριλαμβάνει και το Λουξεμβούργο και την Αυστρία, κοινοτικές χώρες που δεν έχουν προσυπογράψει την κοινοτική οδηγία του 2005 και οι τράπεζες τους συνεχίζουν να διατηρούν το προνόμιό τους να έχουν μυστικούς λογαριασμούς συντηρώντας, ανενόχλητες, το τραπεζικό απόρρητο.
Σύμφωνα με τον ερευνητή οι κρυφές καταθέσεις των λαών στην Ελβετία, κατά προσέγγιση, είναι:
Βέλγιο 60 δισ.,
Ελλάδα 60 δισ.,
Γερμανία 200 δισ.,
Γαλλία 180 δισ.,
Ιταλία 120 δισ.,
Μ. Βρετανία 110 δισ.,
Ισπανία 80 δισ.,
Πορτογαλία 30 δισ.,
Αραβικές χώρες του Κόλπου 180 δισ.,
Χώρες της Ασίας 180 δισ.,
Χώρες της Λατινικής Αμερικής 170 δισ.,
Χώρες της Αφρικής 120 δισ.,
Η.Π.Α. και Καναδάς 90 δισ. και Ρωσία 50 δισ.
Οι επενδύσεις που αποδίδουν τεράστια ποσά είναι: σε λουξεμβούργια επενδυτικά-κερδοσκοπικά κεφάλαια (600 δισ. ευρώ), σε ιρλανδικά επενδυτικά-κερδοσκοπικά κεφάλαια (150 δισ. ευρώ), σε μετοχές (400 δισ. ευρώ), σε ομόλογα (450 δισ. ευρώ), σε διάφορες άλλες τραπεζικές καταθέσεις (μόλις 200 δισ. ευρώ).
Και όμως, παρά όλον αυτόν τον πλούτο, οι λαοί της Ευρώπης εξακολουθούν να έχουν δεκάδες εκατομμύρια ανέργων, φτωχών, άστεγων και καταφρονημένων…