Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Οι ελληνικές εξαγωγές “δεν έπιασαν ταβάνι”

Την πεποίθηση ότι οι ελληνικές εξαγωγές δεν έχουν ακόμη “πιάσει ταβάνι” και ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να φτάσουν τα 30 δισ. ευρώ το 2014, έναντι 27,5 δισ. πέρυσι, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Δημήτρης Λακασάς.
Σύμφωνα με τον κ. Λακασά, οι εξαγωγές μπορούν να “πιάσουν” τα συγκεκριμένα επίπεδα (συμπεριλαμβανομένων πετρελαιοειδών), αν η Ελλάδα παραμείνει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά σταθερή και προσανατολισμένη στην Ε.Ε., αν το μη μισθολογικό κόστος (εισφορές) μειωθεί άμεσα κατά 3,9% και αν θεσμοθετηθεί το συντομότερο ενιαίος φορολογικός συντελεστής ασχέτως ύψους αυτού (ο ΣΕΒΕ προτείνει πάντως συντελεστή 15%). Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση έρευνας του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ.
Βάσει της έρευνας, που διενεργήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε δείγμα 119 επιχειρήσεων, η απλοποίηση και σταθερότητα του φορολογικού συστήματος τουλάχιστον για μια πενταετία θεωρείται απ’ τους ερωτηθέντες πιο σημαντική και απ’ τη μείωση των φορολογικών συντελεστών (με ποσοστά 79,1% και 60% αντίστοιχα)!
Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι το 63,3% των επιχειρήσεων θεωρεί “πολύ” ή “πάρα πολύ” σημαντικό πρόβλημα την έλλειψη ρευστότητας/αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα, το 69,7% δίνει την ίδια απάντηση για τη γραφειοκρατία/διοικητικό κόστος, το 59,6% για τις ενεργειακές δαπάνες, σχεδόν το 60% για το μεταφορικό κόστος και σχεδόν το 70% για το μη μισθολογικό κόστος.
“Πολύ” ή “παρά πολύ” σημαντικό πρόβλημα θεωρεί το 76,2% των επιχειρηματιών και το φορολογικό καθεστώς (σύμφωνα με τον κ.Λακασά, πέρυσι υπήρξαν 18 τροποποιητικές φορολογικές διατάξεις), ενώ αντίστοιχη απάντηση δίνει το 71,6% για τους φόρους ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ, ΕΤΑΚ, ΕΕΤΗΔΕ κ.λπ.).
Όπως επεσήμανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Τάσος Αλεξανδρίδης, παρουσιάζοντας την έρευνα, «σε μια εποχή που οι προϋπολογισμοί των επιχειρήσεων είναι εξαρχής σφιχτοί, κάθε φορά που έρχεται κάτι έκτακτο, ταράζει για τα καλά τον σχεδιασμό. Οι επιχειρήσεις λένε “όχι” στους φορολογικούς αιφνιδιασμούς», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Λακασά, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις τη χώρας κατόρθωσαν να σταθούν όρθιες πέρυσι, κόντρα στο αρνητικό εσωτερικό περιβάλλον, και σε μια σειρά από πολύ δυσμενείς εξελίξεις σε Λιβύη, Συρία, Αίγυπτο (13ος εξαγωγικός εταίρος για την Ελλάδα), Κύπρο (5ος) και Τουρκία (1ος).
«Η γειτονιά μας φλέγεται. Οι γεωπολιτικές αναταράξεις γύρω από την ανατολική Μεσόγειο και η πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία συνιστούν επιπλέον λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να έχει οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα», πρόσθεσε. Βάσει της έρευνας, το 46% των επιχειρήσεων είδε αύξηση εξαγωγών το 2013, το 31% πτώση και το 23% σταθερές εξαγωγικές επιδόσεις.
Κλαδικά, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι βασικοί εξαγωγικοί κλάδοι, που σημείωσαν άνοδο πέρυσι, βάσει των στατιστικών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ήταν: λίπη/έλαια (41,7%), μη μεταλλικά ορυκτά (15,7%), γαλακτοκομικά (13,1%), φαρμακευτικά (8,9%), νωποί καρποί/φρούτα (8,8%) και παρασκευάσματα φρούτων/λαχανικών (0,5%). Αντίστοιχα η παρουσία των ελληνικών προϊόντων ενισχύθηκε σε: Ιταλία (15,4%), Ηνωμένο Βασίλειο (13,6%), Ισπανία (6,6%), Γερμανία (1,2%).

ΑΥΞΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Υπενθύμισε ότι από το 2009 μέχρι σήμερα η συνολική αύξηση των εξαγωγών ανήλθε στο 57,1%, χαρακτηρίζοντας ώς «μικρό οικονομικό θαύμα» τις επιδόσεις των εξαγωγών, που παρουσίασαν και πέρυσι σταθερή απόδοση συγκριτικά με πρόπερσι.
Πρόσθεσε ότι η διοίκηση του ΣΕΒΕ θεωρεί θετικές τις πρόσφατες εξαγγελίες για μείωση κατά 15% του κόστους φυσικού αερίου και κατά 20% του κόστους ρεύματος (ΔΕΗ) για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση για το διαχωρισμό στη χρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων από τις μη εξαγωγικές εξασφαλίζοντας επάρκεια κεφαλαίων και χαμηλότερα επιτόκια. Τη θέση αυτή, είπε, υποστηρίζει σε πρόσφατη έκθεσή του και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΘΕΣΠΙΣΗ Α.Ο.Ζ.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα θα ήταν η θέσπιση της Α.Ο.Ζ., στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., «ώστε να μπορέσουμε, σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξαγγελίες για ορυκτό πλούτο αξίας 150 δισ. ευρώ, να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία ως collateral (εγγύηση) για τη μείωση του εξωτερικού χρέους της χώρας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα