Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ελληνική Γλώσσα: Η ενότητα, η αξία και η σηµασία της

Η 9η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσµια Ηµέρα Ελληνικής Γλώσσας, ηµεροµηνία θανάτου του εθνικού µας ποιητή ∆ιονυσίου Σολωµού.
Το 1824 ο Σολωµός έγραψε τον περίφηµο ‘‘∆ιάλογό’’ του, όπου συσχετίζει την Ελευθερία µε τη Γλώσσα, ως µέσο διαφωτισµού του λαού, όπως και απολύτρωσης από το σκοτάδι της αµάθειας.

Η Ελληνική Γλώσσα, όπως είναι ευρέως γνωστό, έχει συµβάλει ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του Ευρωπαϊκού, όσο και του Παγκόσµιου πολιτισµού. Η Γλώσσα είναι η σκέψη µας, η έκφρασή µας, η πραγµατικότητά µας, η Ιστορία µας, η ζωή µας, είναι η νοοτροπία µας, είναι η ταυτότητά µας.
«Μήγαρις ἔχω ἄλλο στόν νοῦ µου, πάρεξ ἐλευθερία καί γλῶσσα;»
Σήµερα, από γλωσσολογική άποψη πια, είναι αποδεδειγµένος ο ενιαίος χαρακτήρας της Ελληνικής Γλώσσας, όπως φαίνεται από τη διαχρονική οµοιοµορφία της γραφής, την ετυµολογική συνέπεια και συνέχεια του λεξιλογίου, όπως και από τη δοµική συνοχή της.
Όπως έχει επισηµάνει ο φιλόσοφος Αντισθένης, «’Αρχὴ σοφίας ὀνοµάτων ἐπίσκεψις».
Αξιοσηµείωτος είναι κι ο πλούτος της Ελληνικής Γλώσσας. Η Ελληνική είναι η πιο πλούσια Γλώσσα του κόσµου, µε 7.000.000 περίπου λέξεις (αρχαίες, µεσαιωνικές, νεότερες και σύγχρονες) και 300.000 σηµασίες.
Επίσης, πολλές ελληνικές λέξεις νοηµατοδοτούν ξεχωριστές έννοιες, βιώµατα ή συναισθήµατα. Μόνο η Ελληνική Γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από τον βίο, την αγάπη από τον έρωτα, το ατύχηµα από το δυστύχηµα. Επίσης, η Ελληνική Γλώσσα έχει λέξεις και έννοιες οι οποίες παραµένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως οι λέξεις φιλότιµο, άµιλλα και θαλπωρή.
Η ενότητα της Ελληνικής Γλώσσας είναι µια άλλη σπουδαία αρετή της, Όπως έχει επισηµάνει ο Γ. Σεφέρης, «Από την πρώτη στιγµή που µίλησε ο Όµηρος ως τα σήµερα, µιλούµε ανασαίνοµε και τραγουδούµε την ίδια γλώσσα». Κι όπως έχει ειπωθεί από τον ίδιο τον ιδρυτή της Microsoft, «η Ελληνική Γλώσσα, µε τη µαθηµατική δοµή της, είναι η Γλώσσα της Πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγµένων υπολογιστών, διότι µόνο σε αυτήν δεν υπάρχουν όρια».
Τέλος, σύµφωνα µε τον σπουδαίο Γλωσσολόγο Γ. Μπαµπινιώτη, «Η Γλώσσα είναι ο κόσµος και η σκέψη ενός λαού, είναι ο ίδιος ο λαός».
Ας προασπίσουµε λοιπόν την Ελληνική Γλώσσα: «Μονάχη έγνοια η γλώσσα µου», αφού «τη γλώσσα µου την έδωσαν Ελληνική», σύµφωνα µε τον Ο. Ελύτη (‘‘Άξιον Εστί’’).

*Η Ελένη Χατζηδάκη είναι φιλόλογος
(5ο Γυµνάσιο Χανίων)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Σωστές (και χρήσιμες) επισημάνσεις. Πρέπει συχνά να λέγονται, γιατί η σκόνη του χρόνου δεν πηγαίνει διακοπές.
    Ο φιλόλογος δεν έχει να επιτελέσει έργο μόνο μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας. Υπάρχει και έξω κόσμος που περιμένει να τον ακούσει.
    Συγχαρητήρια στην συνάδελφο – με την ευχή να έχει πολλούς μιμητές.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα