Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014, στο συγκοινωνιακό χάος της Αθήνας, ελέω Μπαρόζο και Σαμαρά, βρέθηκα σφηνωμένος περίπου 5 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο. Το έμφραγμα ήταν απόλυτο και οι φανφάρες της προεδρίας καλά κρατούν!
Στο αρχηγικό εξάμηνό μας στην Ε.Ε. θα καταβληθεί προσπάθεια να μη μας διώξουν από τα φόρα της προεδρίας. Δεν ήταν έτσι όμως στην πρώτη ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., το Β’ εξάμηνο του 1983, όπου είχα την τύχη να προεδρεύω σε δυο επιτροπές, εκείνης των ΜΟΠ και της περιφερειακής πολιτικής. Τώρα, μνημονιακές δυνάμεις φωνασκούν γιατί οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν παρευρέθησαν στη φανφάρα που οργάνωσε η κυβερνητική πλειοψηφία.
Μεταξύ των 30 ετών που διέρρευσαν από την 1η μέχρι τη σημερινή προεδρία ζήσαμε τα μύρια όσα, αλλά το χειρότερο είναι ότι ζήσαμε και την καταστροφή της χώρας μας.
Μπορούμε να χειροκροτήσουμε την προσπάθεια Σαμαρά να αντιστρέψει το κλίμα, αλλά πώς να αντιστρέψεις ένα κλίμα που ο ίδιος δημιούργησε(;) ή για να είμαι πιο δίκαιος και ο ίδιος συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία του.
Ποιο είναι το κλίμα αυτό;
• Στρατιές ανέργων.
• Στίφη ανεξέλεγκτων καταστάσεων.
• Εκατομμύρια στρεμμάτων εκτός παραγωγικής διαδικασίας.
• Δισεκατομμύρια φευγάτων κεφαλαίων των «εχόντων και κατεχόντων» στους παραδεισένιους προορισμούς, που εμείς οι απλοί άνθρωποι θα επισκεφθούμε ίσως σε άλλη ζωή!
Και δε φτάνουν όλα αυτά, αλλά η νέκρα που απλώνεται σα γάγγραινα στο κορμί της χώρας, συμβάλλει καθημερινά στο να:
• Φεύγουν σωρηδόν οι υγιείς επιχειρήσεις και να εγκαθιστούν την έδρα τους εκεί που μπορούν να βρουν και την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη συνέχιση της παραγωγής των προϊόντων τους.
• Λυγίζουν και πέφτουν στα γόνατα υγιείς επιχειρηματίες που βλέπουν από τη μια στιγμή στην άλλη το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους.
• Άλλοι «αλληλέγγυοι» Ευρωπαίοι επιχειρηματίες καρπώνονται και τη δική μας αγορά, σιγά – σιγά, σταδιακά σαν το φίδι που στριμώχνει το πρόβατο, το σφίγγει και του σπάει τα κόκαλα και μετά αρχίζει τη διαδικασία της καταβρόχθισης.
Αυτά, για την αρχή.
Τι έγινε όμως με τις γιορτές και τους λόγους που εξέφρασαν οι ταγοί των μνημονίων; Μας είπαν ότι μας θαυμάζουν που ο λαός μας υπέστη τέτοια μείωση του επιπέδου ζωής του, που προτιμά να αυτοκτονεί, παρά να υπομένει άλλο!
Δεν μας είπαν γιατί τροποποίησαν την ημερομηνία άφιξης των δυο ευρωβουλευτών που θα ρωτούσαν για τις συνθήκες επιβολής της χούντας της τρόικας, η οποία δε θα χορτάσει παρά μόνο αν πιει και την τελευταία σταγόνα του λαού μας, αν δε μας αφαιρέσει και την τελευταία ικμάδα ζωής.
Τα τηλεφωνικά παρακάλια του κ. Βενιζέλου στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για να αποφασίσει αυτός την αναβολή της έλευσης στην Αθήνα χθες της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της δράσης της τρόικας στην Ελλάδα και τις άλλες μνημονιακές χώρες, έπιασαν τόπο. Πηγές των Βρυξελλών μας είπαν ότι ο κ. Βενιζέλος παρεκάλεσε θερμότατα τον κ. Σουλτς να αποφασίσει την αναβολή της έλευσης των δύο ευρωβουλευτών – εισηγητών της επιτροπής για τον ρόλο της τρόικας, διότι η κυβέρνηση φοβάται την πολιτική εκμετάλλευση της παρουσίας τους στην Αθήνα από τον ΣΥΡΙΖΑ και ενώ θα βρίσκονταν εδώ ο πρόεδρος κ. Μπαρόζο και το κολέγιο των επιτρόπων και ο πρόεδρός της κ. βαν Ρομπάι για διαβουλεύσεις σχετικά με την άσκηση της εξάμηνης ελληνικής προεδρίας.
Έτσι, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέβαλε την προγραμματισμένη εδώ και τρεις εβδομάδες επίσκεψη των ευρωβουλευτών κ. Ότμαρ Κάρας (χριστιανοδημοκράτης) και Λιέμ Χοάνκ Νγκονκ (Γάλλος σοσιαλιστής) που θα έλθουν τελικά μετά τις 16 Ιανουαρίου για να συζητήσουν με εκπροσώπους της κυβέρνησης για τον ρόλο της τρόικας στη χώρα μας.
Πάντως, αν κρίνουμε από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, που δημοσίευσε πρόσφατα τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, θα συμφωνήσουμε στη γενική επισκόπηση των τεσσάρων κεφαλαίων, ήτοι της Ανάπτυξης, της απασχόλησης και της συνοχής, της περαιτέρω ολοκλήρωσης της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, της μετανάστευσης και της κινητικότητα στα σύνορα και τέλος στον τομέα της θαλάσσιας πολιτικής.
Για το θέμα της διεύρυνσης η Ελλάδα έχει υπερασπιστεί την πολιτική της Ε.Ε. κατά το παρελθόν, που φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη το 2003, η οποία ήταν ορόσημο για τη διεύρυνση του μπλοκ για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Η Ελλάδα έχει μεγάλα ενδιαφέροντα για τη διεύρυνση της Ε.Ε. και έχει απασχολήσει τις σχέσεις με πολλές από τις υποψήφιες χώρες του μπλοκ, χωρών άμεσης γειτονίας της. Μόνο η Τουρκία είναι ίσως η πιο προβληματική από όλα.
Ελληνικο-τουρκικές σχέσεις είναι εμφανώς τεταμένες από την κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις το 1974. Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι παγωμένες, αν και είχε σημειωθεί κάποια πρόοδος στο διπλωματικό μέτωπο πρόσφατα, με τη δημιουργία μιας διμερούς Συνεργασίας Ανωτάτου Συμβουλίου, το 2010, που θα πραγματοποιήσει την τρίτη συνεδρίασή της κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Η Ελλάδα αναμένει επίσης ότι το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της.
Τέλος, σημαντική είναι η άσκηση της προεδρίας ως προς την ανάπτυξη της μεσογειακής πολιτικής της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η οποία έχει πραγματική επιρροή στην Ευρώπη, χάρη στην προνομιακή σχέση της με τη Γερμανία.
Η προεδρία είναι η πρόφαση. Η άσκηση της δεν πρέπει να αφήσει ανεπηρέαστη τη δράση της τρόικας. Δεν μπορεί ο λαός μας να σηκώσει άλλα βάρη. Εξάλλου έχει υπερβεί προ πολλού τα όποια όρια ανοχής να ξυπνά καθημερινά ο λαός με μια ακόμη ανακοίνωση για μίζες, θαλασσοδάνεια και άλλων εγκληματικών ενεργειών που δηλώνουν την αδυναμία των μηχανισμών πάταξης, με αποτέλεσμα να πληρώνει πάντα ο ίδιος, τα σπασμένα!