Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, 2025

Ελληνικό Χρηματιστήριο υπό ελεγχόμενη… πίεση

Ενα από τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης της προεκλογικής περιόδου ήταν πώς θα αντιδράσουν οι Διεθνείς Αγορές και τα Χρηματιστήρια στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας μετά την 25η Ιανουαρίου.
Δεν θα αναλωθούμε στα προεκλογικά σποτ αλλά και τις εκτιμήσεις κυρίως από την πλευρά της απερχόμενης Κυβέρνησης αλλά στην πραγματικότητα.
Και ναι μεν μπορεί να μην φτάσαμε σε “σημεία και τέρατα” όπως προέβλεπαν κάποιοι στην επικείμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ως γνωστόν η αλήθεια πάντοτε βρίσκεται κάπου στη μέση…

Η “δικαιολογημενη νευρικοτητα” του χ.α.α.
Η αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν «μια φυσιολογική αντίδραση» όπως μας λένε οι ειδικοί με τους οποίους μιλήσαμε, αφού κατά τα πρώτα 24ωρα παρατηρήθηκε η πτώση στο Χρηματιστήριο, κάτι που οφείλεται στην πίεση που “δέχτηκαμε” από τις Διεθνείς Αγορές αρχικά.
Ωστόσο η όλη εικόνα άλλαξε άρδην κατόπιν των διαβεβαιώσεων από τους επικεφαλής του Οικονομικού Επιτελείου της νέας Κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές της.
Μιλώντας με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας D Smart ΑΕΕΔ κ. Πέτρο Κυριακάκη και τον υπεύθυνο διαβίβασης εντολών της momentum FINANCE κ. Γιάννη Τσιβουράκη, διαπιστώσαμε ταύτιση απόψεων για την πορεία του Χρηματιστηρίου όλο αυτό το διάστημα.
Συγκεκριμένα για την πρώτη αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ο κ. Κυριακάκης επεσήμανε ότι η αρνητική τάση υπήρξε «έως ότου “αναγκαστεί” η Κυβέρνηση -κατά τη γνώμη μου- να αλλάξει άποψη για το χρέος.
Δηλαδή από τη διαγραφή του χρέους άλλαξε άποψη με σκοπό να προτείνει κάτι άλλο όπως την επιμήκυνση υπό την πίεση και των αγορών αλλά και των πολιτικών -εγώ θεωρώ στο εξωτερικό- και αυτό είχε ως συνέπεια να αλλάξει στάση η Αγορά απέναντι σε όλο αυτό το γεγονός. Από κει και πέρα ανάλογα τη διαπραγμάτευση, ανάλογα την ταχύτητα με την οποία η Κυβέρνηση θα λειτουργεί στο αμέσως επόμενο διάστημα έως ότου βρεθεί κάποια λύση εγώ πιστεύω ότι θα λειτουργήσει θετικά. Οσο πιο γρήγορα δοθεί μια λύση στο πρόβλημα της Ελλάδος σχετικά με το χρέος θα είναι καλό για όλους» σημείωσε.
Ο κ. Γ. Τσιβουράκης από την πλευρά του επεσήμανε πως αυτή η αντίδραση του Χρηματιστηρίου τόσο τις πρώτες ημέρες όσο και μετέπειτα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “δικαιολογημένη νευρικότητα” αφού «όλη αυτήν την περίοδο των διαπραγματεύσεων, και οι διακυμάνσεις του είναι άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές βάσει των δηλώσεων που ακούγονται».
Οσο για την μεγάλη άνοδο που υπήρξε πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος μας είπε ότι αυτή σημειώθηκε «μετά από τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης για τις Τράπεζες και γενικά υπήρξαν προσδοκίες ότι θα επέλθει συμφωνία» ενώ με τη συγκεκριμένη άποψη ταυτίζεται εν μέρει και ο κ. Κυριακάκης ο οποίος όμως αναφέρθηκε και στον παράγοντα των Αγορών οι οποίες από την πλευρά τους πίεσαν την Κυβέρνηση «να αλλάξει άποψη όσον αφορά το χρέος».
Υπήρξε λοιπόν σημαντικός παράγοντας αυτή η πίεση των Αγορών τις τρεις πρώτες ημέρες μετά την 25η Ιανουαρίου κάτι που υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακάκης αναφέροντας ότι «την Τετάρτη μετά τις εκλογές η πτώση στις μετοχές ήταν 30% ειδικά στις τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα το ίδιο βράδυ -αν δεν κάνω λάθος- με συνέντευξή του στο BBC ο κ. Βαρουφάκης να πει ότι η χώρα δεν θέλει διαγραφή του χρέους αλλά να μιλήσει για επιμήκυνση.
Κι αυτό ήταν μια αλλαγή πλεύσης πιστεύω προς το καλό όλων. Δηλαδή δεν το συζητάμε ότι δεν θα πληρώσουμε το χρέος, απλά σε βάθος χρόνου πρέπει να δούμε τι και πώς…».

EΝΑ “ΠΑΙΧΝΙΔΙ” ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ
Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι σε αυτό το παιχνίδι που ακόμη συνεχίζεται σίγουρα δεν παίζουμε μόνοι και οι δυνάμεις που ασκούνται από διάφορες πλευρές και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το ίδιο το χρέος είναι πολύ μεγάλες που σίγουρα δεν μπορούμε να μην τις λάβουμε υπόψη.
Σε ό,τι αφορά τους ξένους επενδυτές και τη στάση τους σε όλη αυτή τη διαμορφωθείσα κατάσταση ο κ. Τσιβουράκης επεσήμανε ότι η αντίδρασή τους όλον αυτό τον καιρό είναι «λογική και ψύχραιμη» σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι επενδυτές πάντα θα υπάρχουν ενώ δεν υπήρξαν αποχωρήσεις. Αλλά έτσι είναι ως συνήθως, κάποιοι πουλάνε, κάποιοι αγοράζουνε…» ανέφερε.
Από την πλευρά του ο κ. Κυριακάκης σημείωσε ότι «οι ξένοι επενδυτές έχουν επενδύσει πολλά χρήματα τον τελευταίο καιρό ειδικά στις τράπεζες και προφανώς αν μη τι άλλο θέλουν να πάρουν τα λευτά τους. Σου θυμίζω τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης του κ. Δραγασάκη -που τον θεωρώ ως ένα στέλεχος που ταιριάζει και στην Αριστερά και στην Ελλάδα- που αμέσως μετά την πίεση που υπήρχε απ’ όλους και ειδικά από τις Αγορές είπε ότι θα συζητήσουμε με τους μετόχους των Τραπεζών για το καλό όλων».

Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
Πολύ ενδιαφέρουσα ωστόσο είναι η τοποθέτηση του ίδιου για την όπως ο περισσότερος κόσμος επισημαίνει “πτώση του Χρηματιστηρίου”.
Ο κ. Κυριακάκης θεωρεί ότι είναι λάθος να μιλάμε για πτώση γενικά του Χρηματιστηρίου και μας εξηγεί: «Το Χρηματιστήριο δεν έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, απλά έχουν πέσει οι τραπεζικές μετοχές. Οι τραπεζικές μετοχές που ήταν το “άλφα και το ωμέγα” στο πρόβλημα που υπήρχε με το χρέος, είναι λογικό να έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους, να έχουν μηδενίσει. Τον τελευταίο καιρό με τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου πήραν πάλι κάποια αξία.
Από κει και πέρα υπάρχουν και κάποιες μετοχές που δεν έχουν πέσει καθόλου όπως του ΟΠΑΠ, της Αεροπορίας Αιγαίου, εταιρείες που παρουσιάζουν μεγάλη κερδοφορία και που έχουν μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα, έχουν μειώσει τον δανεισμό τους όπως είναι ο ΟΤΕ», μας λέει.
Από την πλευρά του ο κ. Τσιβουράκης αναφερόμενος στο δικό μας Χρηματιστήριο επισημαίνει ότι σε σύγκριση με άλλα Χρηματιστήρια μπορεί να θεωρηθεί ως «υποβαθμισμένο, υπό την έννοια ότι βρίσκεται πολύ χαμηλά η αξία του και αυτό είναι δικαιολογημένο αφού οφείλεται κυρίως σε όλη αυτήν την κατάσταση που ισχύει στη χώρα μας. Οσον αφορά τη θέση του σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά είναι υποτιμημένο» μας είπε τονίζοντας ωστόσο ότι και αυτός είναι ένας παράγοντας που συντελεί σε μια γενικότερη αρνητική εικόνα η οποία βγαίνει προς τα έξω.

ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Τέλος να σημειώσουμε ότι κοινή ήταν η άποψη και των δύο ότι τελικά όλα θα λειτουργήσουν θετικά τόσο για τη χώρα όσο και για το Χρηματιστήριο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα