Η συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με Ιταλία αναμφιβόλως νομιμοποιεί, ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. τούτο δεν πρόκειται ν’ αλλάξει το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο δεδομένου ότι μία διακρατική συμφωνία καταργείται μόνο αν το θελήσει έστω ένα απ’ τα συμβαλλόμενα μέρη. Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και γελάει ο κόσμος μ’ αυτή την άποψη την πρωτοφανή. Ολα τα παράκτια κράτη αναγνωρίζουν το δίκαιο της θαλάσσης, ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, εκτός της Τουρκίας και αυτός ήταν ο λόγος, που δεν υπέγραψε τη συμφωνία του Μοντέγκο Μπέι το 1982. Καμία απόφαση δικαστηρίου στον κόσμο δεν υπάρχει, που να λέει, ότι κάποια νησιά, δεν δικαιούνται ΑΟΖ.
Να σημειωθεί, ότι περί τα 140 κράτη στον κόσμο έχουν οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα, χωρίς κάποιο να θέτει casus Belli, αν χαράξει και την ΑΟΖ του. Η συμφωνία Ελλάδος – Ιταλίας παρουσιάζει και τη διευθέτηση των προβλημάτων αλιείας των Ιταλών ψαράδων, που χρονολογούνται απ’ το 1997 και αυτό ήταν ο λόγος αποτυχίας των συζητήσεων της μη οριοθέτησης των μεταξύ μας θαλασσίων συνόρων. Πρόκειται όμως για σημαντική διακρατική πράξη, που ίσως δημιουργήσει προϋποθέσεις, να συμβεί το ίδιο και με την Αίγυπτο.
Στο παρελθόν ενώ ο Σίσι με τον Ερντογάν δεν τα πήγαιναν καλά, τώρα ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν θέλει να τα χαλάσει με τους Τούρκους και ζητά να κάνουν “τμηματική οριοθέτηση” αλλά σκοντάφτουν στο Δίκαιο της θαλάσσης, που απαγορεύει τέτοια οριοθέτηση. Εφόσον τούτο συμβεί, θα σημάνει, ότι η Ελλάδα θα χάσει την επαφή της με το Καστελόριζο και την ΑΟΖ της με την Κύπρο.
Αν όμως η Αίγυπτος δεχθεί οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα, θα διασταυρωθεί με το Τουρκολιβυκό παράνομο σύμφωνο και ίσως τότε στριμωχθεί ο Ερντογάν και αναγκαστεί, να δεχθεί προσφυγή στη Χάγη. Η Αίγυπτος δεν διακινδυνεύει συμφωνία ΑΟΖ με την Τουρκία, διότι θεωρεί, ότι η τελευταία δεν έχει θαλάσσια σύνορα μ’ αυτήν, παρά τις αιτιάσεις του Ερντογάν, ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Το ελληνικό νησί έχει εξαφανισθεί από τους τουρκικούς χάρτες και άρα για τους Τούρκους δεν υπάρχει εμπόδιο στα θαλάσσια σύνορά τους με την Αίγυπτο και ότι με τη συμφωνία θα της δώσει πάρα πάνω τ. χλμ. θαλάσσης.
Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τον φιλοτουρκισμό του Τραμπ, ο οποίος για την Ελλάδα δεν δείχνει ενδιαφέρον, γι’ αυτό βγαίνει επιθετικότερος απ’ ό,τι προηγουμένως. Τα σημερινά γεγονότα μοιάζουν με το παλαιότερο σχέδιο Ατσεσον, που προέβλεπε να δώσουμε στους Τούρκους το Καστελόριζο και να παίρναμε την Κύπρο, αλλά ο Γεώργιος Παπανδρέου το είχε απορρίψει. Αν οι Τούρκοι στείλουν γεωτρύπανο νότια της Κρήτης συνοδεία πολεμικών πλοίων, τότε δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα θερμού επεισοδίου, που αν επέμβει ο Τραμπ, θα μας πει, δώστε τους θάλασσα, να ησυχάσετε!! Δεν υπάρχει πλέον πολιτική ίσων αποστάσεων και ας λέει ό,τι θέλει ο πρέσβης των ΗΠΑ Πάιατ.
Πάντως σε περίπτωση κρίσεως, που δεν θα κρατήσει πάνω από 48 ώρες, πιστεύεται, ότι θά ’μαστε μόνοι μας και η παρέμβαση του Τραμπ θα εξαντλείται στην επίτευξη συμφωνίας με παραχώρηση στους Τούρκους θαλασσίων ζωνών. Η αφάνταστη υποκρισία του Τραμπ αποδεικνύεται εκ του ότι, όταν οι Κινέζοι παραβιάζουν τις ΑΟΖ 5 κρατών, στέλνουν τα πολεμικά τους πλοία να τους υποστηρίξουν, ενώ όταν το κάνουν οι Τούρκοι στη Μεσόγειο… πέρα βρέχει!!