Η Καρολίνα από την Αγγλία, ο Ντιόγκο από την Πορτογαλία, ο Ενρίκο από την Ιταλία και ο Έντγκαρ από την Κολομβία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Ελλάδα. Μέσω… Χανίων, όμως, μαθαίνουν να μιλούν και να γράφουν Ελληνικά!
Οι τέσσερις φιλομαθείς συνομιλητές μας, έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα -κάποιοι από αυτούς μάλιστα, περισσότερες από μία φορά- και μιλούν στα “Χ.ν.” για την απόφασή τους να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα μέσα από διαδικτυακά μαθήματα με Χανιώτισσα φιλόλογο. Οι ίδιοι στέκονται στις δυσκολίες που συνάντησαν, ενώ ξεχωρίζουν τις αγαπημένες τους λέξεις και εκφράσεις!
Καρολίνα: « Όσο περισσότερο μαθαίνω Ελληνικά, τόσο περισσότερο θέλω να μιλάω και να βρίσκομαι στην Ελλάδα»
Η Καρολίνα είναι από την Αγγλία, ζει και εργάζεται εκεί ως καθηγήτρια Ισπανικών. Στην ερώτηση πώς πήρε την απόφαση να ξεκινήσει να μάθει Ελληνικά, μας απάντησε ότι «πάντα ήθελα να μάθω Ελληνικά καθώς γοητεύτηκα από το διαφορετικό αλφάβητο όταν πήγα διακοπές (στην Ελλάδα) ως παιδί. Επίσης, ήθελα να επικοινωνώ και να ενσωματωθώ με τους ντόπιους και να μην είμαι απλά μία τουρίστρια». Όσον αφορά στις δυσκολίες που αντιμετώπισε μαθαίνοντας Ελληνικά σε σχέση με τα Αγγλικά επισήμανε ότι «κυρίως ήταν το διαφορετικό αλφάβητο. Επίσης, στα Ελληνικά υπάρχουν γραμματικοί κανόνες οι οποίοι δεν υφίστανται στα Αγγλικά».
Τη ρωτήσαμε ποιο είναι το πλεονέκτημα του να μαθαίνεις Ελληνικά; Όπως μας είπε η Καρολίνα πλέον μπορεί να ταξιδεύει στην Ελλάδα και να κάνει φίλους χωρίς βοήθεια. «Όσο περισσότερο μαθαίνω Ελληνικά, τόσο περισσότερο θέλω να μιλάω και να βρίσκομαι στην Ελλάδα!» μας τονίζει.
Πόσες ώρες μελετάς Ελληνικά και πόσο καιρό σου πήρε να μπορείς να επικοινωνήσεις με τους ντόπιους; τη ρωτάμε αφού ταξιδεύει συχνά στη χώρα μας. «Αυτό διαφέρει από βδομάδα σε βδομάδα. Κατά μέσο όρο μελετάω περίπου 3 ώρες (κάποιες φορές και περισσότερο!) ενώ κάνω και μάθημα μία ώρα. Επικοινωνούσα με συναδέλφους (πολύ απλές προτάσεις) μετά από περίπου δύο εβδομάδες» μας απαντά.
Οσον αφορά στο αν έχει κάποια συμβουλή σε κάποιον που ξεκινάει τώρα να μαθαίνει ελληνικά, μας απαντάει ότι θα συμβούλευε «να εξασκείται λίγο και συχνά με το να μαθαίνει λεξιλόγιο – αυτό είναι το κλειδί! Να προσπαθεί να μιλήσει εάν μπορεί· είναι μεγάλο κίνητρο εάν έχετε μία συνομιλία στα Ελληνικά. Να δει τηλεοπτικά προγράμματα για να καταλάβει τον ρυθμό της γλώσσας, ακόμα και αν δεν καταλαβαίνει όλο το λεξιλόγιο!»
Τι είναι πιο δύσκολο για εσένα; Να γράφεις, να διαβάζεις ή να ακούς ελληνικά; ρωτάμε την Καρολίνα η οποία μας απάντησε ότι το να γράφει είναι πιο δύσκολο «αλλά μόνο λόγω του αλφαβήτου. Θα έλεγα το διάβασμα είναι το πιο εύκολο και στα αλήθεια απολαμβάνω το να ακούω ελληνικά».
Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να τη ρωτήσουμε ποια είναι η αγαπημένη της ελληνική έκφραση ή λέξη «στα αλήθεια μου αρέσει η λέξη “λοιπόν”, καθώς είναι μία λέξη που κάνει τον λόγο να ρέει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή και έχει ωραίο ήχο» τονίζει η Καρολίνα.
Ενρίκο: «Μπορώ να βιώσω την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»
Ο Ενρίκο από την Ιταλία είχε πάρει την απόφαση να μετακομίσει στη χώρα μας, γιατί όπως μας λέει «απλά ερωτεύτηκα τη χώρα (με τα θετικά και τα αρνητικά της!)», ενώ τονίζει ότι «σκέφτηκα ότι για να έχω μία αληθινά ικανοποιητική εμπειρία το να διδαχθώ τη γλώσσα ήταν μονόδρομος. Από τη στιγμή που έχω ζήσει στο εξωτερικό, γνωρίζω πώς η συναναστροφή με τους ντόπιους στις δικές τους γλώσσες προσφέρει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία… Επιπλέον, η πλειοψηφία των Ελλήνων που έχω συναναστραφεί είναι υπέροχοι, ζεστοί και αστείοι άνθρωποι».
Τι οφέλη έχει το να μαθαίνεις Ελληνικά; τον ρωτάμε «Το μεγαλύτερο από όλα τα πλεονεκτήματα: Μπορώ να βιώσω την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χτίζοντας ισχυρές και ανθρώπινες σχέσεις με τους ντόπιους».
Ρωτάμε τον Ενρίκο αν έχει κάποια συμβουλή για εκείνους που μαθαίνουν τώρα να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα «Λοιπόν, το πόσο πολύπλοκα και δύσκολα θα φανούν τα Ελληνικά σε κάποιον εξαρτάται από τις γνώσεις σε άλλες γλώσσες· αλλά γενικά κάποιος που θέλει να μάθει Ελληνικά πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μία σχετική επένδυση χρόνου. Τίποτα δεν είναι αδύνατον να ξεπεραστεί με καλό κίνητρο και χαμόγελο. Επίσης, να πάει στην Ελλάδα, θα βρει πολλά κίνητρα να μάθει τη γλώσσα» μας απαντάει.
Τι είναι πιο δύσκολο για εσένα; Το να γράφεις, να διαβάζεις ή να ακούς Ελληνικά; τον ρωτάμε «Το να γράφω είναι σίγουρα το πιο δύσκολο. Υπάρχουν ορισμένοι ήχοι που μπορεί να αντιστοιχούν σε πολλά γράμματα ή συνδυασμούς γραμμάτων (e.g. η, οι, ει , ι , υ !) που μπορούν να με “τρελάνουν”» μας λέει, ενώ μας ξεκαθαρίζει ότι «από την άλλη, δεν αγχώνομαι γι’ αυτό. Ο γραπτός λόγος θα έρθει αν τον χρειαστώ. Προς το παρόν θέλω να εμπλακώ με τους ανθρώπους και να χτίσω αληθινές ανθρώπινες σχέσεις. Έτσι εστιάζω στην ομιλία και την κατανόηση της γλώσσας. Είμαι ακόμα μάλλον αργός στο διάβασμα, αλλά νιώθω ότι προοδεύω εκεί».
Δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε τον Ενρίκο ποια είναι η αγαπημένη του ελληνική έκφραση. «Εχω πολλές! Πρώτα από όλες, “σιγά – σιγά”! Αισθάνομαι ότι υπάρχει σοφία πίσω από έναν πιο αργό τρόπο ζωής, κάτι το οποίο δεν σημαίνει να κάνεις λιγότερα ή να είσαι τεμπέλης, αντίθετα σημαίνει να απολαμβάνεις κάθε μικρή στιγμή της ζωής, να δίνεις σε όλα τον σωστό χρόνο! Να ζεις στο παρόν! Ακόμα μία αγαπημένη μου έκφραση είναι το “όλα στην ώρα τους”, που λιγότερο ή περισσότερο είναι στην ίδια φιλοσοφία με την προηγούμενη και τέλος μία λέξη που αγαπώ είναι το “χαλαρά”» μας επισημαίνει.
Εντγκαρ: «Τα Ελληνικά με βοηθάνε να εξασκώ το μυαλό μου»
Ο Έντγκαρ είναι μηχανικός με καταγωγή από την Κολομβία. Τα ελληνικά του τράβηξαν το ενδιαφέρον από όταν τα άκουσε για πρώτη φορά σε ένα ταξίδι του στην Κεφαλονιά και αμέσως πήρε την απόφαση να ξεκινήσει να τα διδάσκεται. Αγαπάει την ελληνική φιλοξενία και θεωρεί ότι τα Ελληνικά έχουν περισσότερα κοινά με τα Ισπανικά από ότι με τα Αγγλικά.
Πώς πήρες την απόφαση να μάθεις ελληνικά;
Κατά τη διάρκεια του πρώτου μου ταξιδιού στην Ελλάδα, στο νησί της Κεφαλονιάς, το καλοκαίρι του 2019, άκουσα για πρώτη φορά την ελληνική γλώσσα και άρχισα να την ερευνώ. Τότε ανακάλυψα ότι κάποτε όλοι οι επιφανείς φιλόσοφοι και λόγιοι του κόσμου σκέφτονταν, μιλούσαν και έγραφαν στα Ελληνικά τα οποία ομιλούνται έως σήμερα. Ενα άλλο γεγονός που με έκανε να αποφασίσω να διδαχθώ Ελληνικά είναι ότι ακολουθούν ένα μοτίβο ή τύπο.
Τι δυσκολίες αντιμετώπισες, μαθαίνοντας Ελληνικά, σε σχέση με τα αγγλικά;
Σε σχέση με τα Αγγλικά υπάρχουν πολλές διαφορές, όπως το φύλο και οι κλίσεις των λέξεων. Η κύρια δυσκολία μου είναι να χρησιμοποιήσω τη σωστή μορφή των άρθρων, των επιθέτων και των ουσιαστικών. Επίσης, στα Ελληνικά για να κάνετε μια ερώτηση δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε βοηθητικά ρήματα όπως το “do” ή το “did” ή να αλλάξετε τη σειρά των λέξεων μέσα στην πρόταση. Ευτυχώς για εμένα, δεν μελετάω τα Ελληνικά από τα Αγγλικά, αλλά από τα Ισπανικά με τα οποία έχουν περισσότερη ομοιότητα στη δομή των προτάσεων και η προφορά μεταξύ της Ελληνικής και της Ισπανικής είναι η ίδια.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να διδάσκεσαι ελληνικά;
Με το να μιλάω Ελληνικά θα μπορώ να βιώσω μία πραγματική φιλοξενία από τους Ελληνες. Από τη στιγμή που τα Ελληνικά είναι μία εξαιρετικά πλούσια γλώσσα, θα τη μαθαίνω σε όλη την υπόλοιπη ζωή μου, το οποίο θα με βοηθήσει να εξασκώ το μυαλό μου. Το να διατηρείς το μυαλό σου σε εγρήγορση είναι το μυστικό για τη μακροζωία. Ενα άλλο πλεονέκτημα είναι η βαθύτερη κατανόηση της προέλευσης πολλών λέξεων και της σημασίας τους.
Πόσες ώρες διαθέτεις στην εκμάθηση των Ελληνικών και πόσο καιρό σου πήρε για να καταφέρεις να επικοινωνείς στα ελληνικά;
Εκθέτω τον εαυτό μου στα Ελληνικά τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα. Το κλειδί είναι να είσαι συνεπής, ώστε ο εγκέφαλός σου να μπορεί να συνηθίσει στο διαφορετικό αλφάβητο και να αναγνωρίζει τις λέξεις φυσικά, όταν διαβάζει. Μετά από 6 μήνες ένιωσα ότι δυσκολεύομαι όλο και λιγότερο να διαβάσω και να επικοινωνήσω.
Τι σε δυσκολεύει περισσότερο; Το να γράφεις, να διαβάζεις ή να ακούς Ελληνικά;
Για εμένα το πιο δύσκολο είναι να ακούω Ελληνικά, γιατί οι Ελληνες μπορούν να μιλάνε πολύ γρήγορα.
Ποιες είναι οι αγαπημένες σου ελληνικές εκφράσεις;
1. Ζήσε σαν μην υπάρχει αύριο.
2. Μπήκε το νερό στο αυλάκι.
3. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια.
4. Άραγμα.
5. Aπελπισμένος.
Diogo Queiroga: «Υπάρχουν τόσα πράγματα τα οποία ποτέ δεν θα καταλάβαινα, αν δεν ξεκινούσα να μαθαίνω Ελληνικά»
Ο Diogo Queiroga είναι από την Πορτογαλία, δουλεύει στην Amazon και αποφάσισε να μάθει Ελληνικά, καθώς είχε κάνει φίλους στη χώρα μας μετά από πολλά ταξίδια και ήθελε να επικοινωνεί καλύτερα μαζί τους.
Όπως μας ανέφερε «αρχισα να αισθάνομαι περιέργεια σχετικά με τη γλώσσα και αποφάσισα να κάνω μία προσπάθεια ξεκινώντας από το αλφάβητο. Τελικά, εξελίχθηκε σε χόμπι». Τον ρωτήσαμε αν έχει κάποια σχέση με την Ελλάδα (συγγενείς, φίλους κ.λπ.) και μας ανέφερε ότι έχει «πολλούς Έλληνες φίλους τους οποίους γνώρισα όταν ζούσα στο Λονδίνο».
Σχετικά με το ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στην εκμάθηση των Ελληνικών σε σύγκριση με τα Αγγλικά; Ο Ντιόγκο μας ανέφερε ότι του πήρε χρόνο να μάθει την αλφαβήτα έτσι ώστε να δημιουργεί μερικές απλές προτάσεις. «Η επόμενη πρόκληση ήταν οι γραμματικοί κανόνες. Δεν είμαι συνηθισμένος να χρησιμοποιώ ουδέτερο φύλο και ήταν πρόκληση να χρησιμοποιώ τα άρθρα για να κάνω προτάσεις» μας επισημαίνει ενώ τονίζει ότι «πρόκληση είναι να γράφω μερικές λέξεις ορθογραφικά σωστά, διότι υπάρχουν πολλά γράμματα με τον ίδιο ήχο. Για παράδειγμα το “I” μπορεί να γράφεται με υ, ι, η, οι, ει. Τέλος, όλοι μου οι φίλοι μιλάνε αρκετά γρήγορα και γι’ αυτό δυσκολεύομαι να καταλάβω οτιδήποτε λένε».
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να μαθαίνει κάποιος Ελληνικά; τον ρωτήσαμε «εχω μία απίστευτη έκθεση σε μία τόσο πλούσια κουλτούρα. Από τους παραδοσιακούς χορούς, τη μουσική, το φαγητό, την ιστορία του πολιτισμού και η λίστα συνεχίζεται… Επίσης βρίσκω αρκετές ομοιότητες μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας από την οποία κατάγομαι, την Πορτογαλία» μας απαντάει και μας τονίζει ότι «υπάρχουν τόσα πράγματα τα οποία ποτέ δεν θα καταλάβαινα αν δεν ξεκινούσα να μαθαίνω Ελληνικά. Επίσης, είναι υπέροχο κάθε φορά που ταξιδεύω στην Ελλάδα και με επαινούν οι ντόπιοι, όταν συνειδητοποιούν ότι προσπαθώ να μάθω τη γλώσσα».
Τι είναι περισσότερο δύσκολο για εσένα; Το να γράφεις, να διαβάζεις ή να ακούς Ελληνικά, αναρωτιόμαστε, με τον Ντιόγκο να μας απαντάει ότι «θα έλεγα το να ακούω. Όταν διαβάζω ή γράφω αισθάνομαι ότι έχω περισσότερο τον έλεγχο από τη στιγμή που έχω τον χρόνο μου για να καταλάβω τη γλώσσα. Το να ακούω γρήγορα με δυσκολεύει, γιατί αν δεν καταλάβω μία λέξη είναι αρκετό για να με εκνευρίσει!»
Κλείνοντας τον ρωτάμε ποια είναι η αγαπημένη του ελληνική έκφραση, για να λάβουμε την απάντηση «νομίζω η αγαπημένη μου έκφραση είναι το “έβγαλα το φίδι από την τρύπα”».