Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ελληνορωσικές σχέσεις πράξη δεύτερη

Την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών επιδιώκει η επίσκεψη του πρ/ργού στη Μόσχα. Είναι η δεύτερη φορά, που κάνει ταξίδι στη Ρωσία ο κ. Τσίπρας, το οποίο προετοίμασε ο κ. Καμμένος τον Οκτώβρη, για να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις, έπειτα από μια ψυχρότητα, που πέρασαν οι Ελληνορωσικές σχέσεις λόγω της απέλασης δύο Ρώσων διπλωματών. «Πρέπει», είπε ο κ. Τσίπρας, «ν’ αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία, αφήνοντας πίσω όσα συνέβησαν…».
Η Ρωσία είναι ένας διεθνής πόλος έλξεως, δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, αλλά οι συνθήκες, που επικρατούν στην περιοχή, την κάνουν να συνεργάζεται με την Τουρκία, που είναι στο ΝΑΤΟ. Η στροφή προς τη Ρωσία, ίσως να ‘χει σχέση με την πολιτική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον μας, την οποίαν προσπαθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο.
Δρομολογήθηκε, λοιπόν, η εμβάθυνση των φιλικών σχέσεων και η συνεργασία των δύο χωρών επί πολυεπιπέδου συνεργασιών. Την πρώτη φορά πήγε στη Ρωσία τον Μάιο 2015 με τον κ. Λφαζάνη στην αρχή της πρωθυπουργίας του, που αντιμετώπιζε το πρόβλημα του χρέους και προσπαθούσε να βρει στηρίγματα. Το μόνο που αποκόμισε απ’ τον Πούτιν ήταν η συμβουλή, να παραμείνει στους κόλπους της Ε.Ε.
Την περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση είναι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη προσκείμενη και αρεστή στη Δύση, εμείς επανασυνδέουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, κύριο κίνητρο της οποίας είναι ο αντιαμερικανισμός της και η αντιπαλότητά της προς τη Δύση.
Τα σημαντικότερα θέματα, που είναι για συζήτηση περιστρέφονται στη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Turk-stream, να περάσει απ’ την Ελλάδα και εκείθεν προς Ευρώπη, η επανενεργοποίηση των S300 και το αγκάθι της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποίαν οι Ρώσοι εξαρχής είχαν επισημάνει, ότι είναι σε λάθος δρόμο.
Με τον αγωγό Turk Stream έχει αξία ότι θα περάσει απ’ την Ελλάδα, η Ευρώπη θα αποκτήσει “ενεργειακή ασφάλεια”, θα είναι όμως εξαρτημένη απ’ τη Ρωσία, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, που επιθυμούν να προωθήσουν δικά τους κοιτάσματα υγροποιημένου αερίου, γι’ αυτό βολιδοσκοπούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών επί στρατιωτικού επιπέδου η αρχή θα γίνει με τους S300, που παραμένουν ανενεργοί, να συμπληρωθούν με ειδικό εξοπλισμό, ώστε ν’ αντιμετωπίσουν τους S400 της Τουρκίας. Είναι κι άλλα θέματα στην ατζέντα, όπως η σύγκρουση των δύο Πατριαρχείων, για το Αγιον Ορος, ο ενεργειακός χάρτης της Ανατολικής Μεσογείου κ.ά.
Το πιο σοβαρό θέμα είναι το Σκοπιανό οι ασάφειες της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε η υπηκοότητα, το όνομα και η γλώσσα. Εκείνο που ενδιαφέρει τον Πούτιν και είναι άγνωστο πώς θα το ξεπεράσει ο κ. Τσίπρας είναι η πιθανολογούμενη ένταξη της Π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ, οπότε λιγοστεύουν στο ελάχιστο οι επιρροές της Ρωσίας στα κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου.
Υπ’ όψιν ότι τέτοιου είδους πολυεπίπεδων μορφών συνεργασίας κυρίως στρατιωτικού περιεχομένου με τη Ρωσία, επί προσωπικού μάλιστα επιπέδου με τον Πούτιν στοίχισαν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Καραμανλή. Το σκέφθηκε αυτό ο κ. Τσίπρας; Η μικρή χώρα η Ελλάδα πως μπορεί ν’ αντιπαρατεθεί με τις ΗΠΑ; Το ένα πόδι στη μιά βάρκα και τ’ άλλο στην άλλη δεν γίνεται. Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να δείξει, ότι γίνεται, ανεπιτυχώς κατά τη γνώμη μου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αξιότιμε κύριε,σχετικά με το πολύ ενημερωτικό άρθρο σας επιτρέψτε μου να καταθέσω τα παρακάτω. Δόγμα Θουκυδίδη:”Δεν υπάρχουν μόνιμοι φίλοι,ούτε αιώνιοι εχθροί,αυτά που είναι μόνιμα και διαχρονικά είναι τα συμφέροντα και αυτά οφείλουν να υπηρετούν οι πολιτείες.Οι δε σύμμαχοι χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση”.Επίσης ο μέγας στρατηγιστή της ρεαλιστικής πολιτικής μας λέει “ότι δίκαιες συμβάσεις συνομολογούνται μεταξύ ισοδυνάμων συμβαλλομένων”.Τούτων δοθέντων στις διεθνείς σχέσεις εδώ και χιλιάδες χρόνια, η όποια βλάβη στις στατηγικές επιδιώξεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια,μικρή ή μεγάλη θα δούμε,έγινε και με την συμβολή μας. Εμείς βεβαίως “ανήκομεν εις την δύσιν” και θα έπρεπε κατ΄αρχήν να υπενθυμίσουμε στους συμμάχους μας τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και ότι αν στην όποια συμφωνία επιτρέψουμε να επωάσουν και να γιγαντώσουν εθνικισμοί και αλυτρωτισμοί αντί για επίλυση των όποιων διαφορών θα έχουμε αναβίωση της πυριτιδαποθήκης των Βαλκανίων.Ούτως η άλλως μεγάλες ιστορικές συμφωνίες που δεν είναι αποδεκτές(με δημοψήφισμα) από τους ενδιαφερόμενους λαούς δεν μακροημερεύουν.Ας θυμηθουμε πως ο Κων/νος Καραμανλής έλυσε οριστικά το πολιτειακό ζήτημα.Γνωρίζοντας ότι για τα πεπραγμένα στα Σκόπια ενδιαφέρεται η Ρωσία θα έπρεπε να έχει γίνει μια μυστική ανταλλαγή απόψεων και να μην φτάσουμε στις ακρότητες που είδαμε για χίλιους δυό ευνόητους λόγους.΄Ολοι καταλαβαίνουμε ότι στις επερχόμενες εξελίξεις στην περιοχή μας η Ρωσία έχει λόγο και είναι καθοριστικός παράγοντας. Η τελευταία παρέμβαση του Ρωσικού ΥΠΕΞ στα στρατηγικά θέματα που αφορούν στην Κύπρο,λέει πολλά.Η επιστροφή στην διπλωματική κανονικότητα με την Ρωσία είναι ένα σωστό βήμα,δεδομένου ότι αυτό μας δίνει την δυνατότητα να εξηγούμε τα πράγματα και τις “δυσκολίες” που αντιμετωπίζουμε,από την δική μας οπτική,επιδιώκοντας καλό κλίμα και κατανόηση από την άλλη πλευρά , προωθώντας παράλληλα τις οικονομικές , τουριστικές ,πολιτιστικές κλπ σχέσεις ,που σίγουρα υπάρχει πεδίο συνεννόησης. Φαίνεται ότι τα “κάναμε μαντάρα” στην βιασύνη μας να εξυπηρετήσουμε το ΝΑΤΟ
    και τις παραποτάμιες μπίζνες συνομολογώντας μια πρόχειρη και κακή συμφωνία ,αγνοώντας όπως φαίνεται και από τον εξωστρακισμό Κοτζιά, ένα σημαντικό παράγοντα την Ρωσία….Με εκτίμηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα