Οπως πέρασε η Συμφωνία των Πρεσπών απ’ τη Σκοπιανή Βουλή, στην οποία παρίστατο ο Αμερικανός Πρέσβης, με την εξεύρεση των οκτώ, ας περιμένουμε να συμβούν τα ίδια και στη δική μας Bουλή, οψέποτε έρθει για επικύρωση. Μέχρι τότε οι ΑΝΕΛ θα επιδιώξουν την παραμονή τους στην κυβέρνηση, αδιαφορώντας, αν θα ‘χει πολιτικό κόστος η συνέχιση της συγκυβέρνησης. Ενδέχεται ο κ. Καμμένος, να οξύνει τη στάση του με τον κ. Τσίπρα, οπότε θα υπάρξει οριστική ρήξη. Το πρόβλημα θα υπάρξει από τότε που ο κ. Καμμένος θα πει: «αίρω την εμπιστοσύνη μου» και αυτό δεν προβλέπεται πριν από τον Μάρτιο.
Ο κ. Καμμένος είναι ικανός για όλα και δεν είναι τυχαίος για τον κ. Τσίπρα. Οποιος τον υποτιμά, υπερτιμώντας τον εαυτό του, παθαίνει ότι και ο κ. Κοτζιάς, που 4 ολόκληρα χρόνια, παρά την οξυδέρκειά του, δεν κατάλαβε με ποιον είχε να κάνει. Ούτε και με τον πρ/ργό, ο οποίος δεσμεύθηκε, πως δεν θα δεχθεί κανένα δίγλωσσο. Καλά το ‘κανε, μόνο που ξέχασε τις δικές του αντιφάσεις απ’ το 2015 μέχρι σήμερα.
Εξ’ όσων συνέβησαν, φαίνεται, ότι η σχέση Τσίπρα – Καμμένου υπερβαίνει τα όρια μιας πολιτικής ετερόκλητης συμμαχίας δύο αντιθέτων ιδεολογιών, που συμφωνήθηκε μέσω περιέργων διεργασιών για δύο λόγους, την έξοδο απ’ τα μνημόνια και την πάταξη της διαφθοράς.
Ομως ο κ. Καμμένος, ανεξάρτητα πώς το ερμηνεύει κανείς, κατά πόσον το plan “Β”, που έθεσε στις ΗΠΑ για τα Δ. Βαλκάνια, είναι ατόπημα ή όχι δεν ορρωδεί προς ουδενός, να συνεχίζει τον ρόλο του, ακόμα κι αν οι μισοί στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκδηλώσει αντιθέσεις σε βάρος του. Το ‘παιξε και υπ. Εξωτερικών, όταν μίλησε για μια συμμαχία μέσα στη συμμαχία, που θα είχε αντιρωσικές επιπτώσεις και στόχο την αναχαίτηση του Πούτιν στα Βαλκάνια.
Εδώ διακρίνουμε έναν παραλογισμό, δηλαδή, από τη μια μεριά να προτείνει στους Αμερικανούς μια συμμαχία, που είναι κατά των Ρωσικών συμφερόντων και από την άλλη να επισκέπτεται τη Μόσχα (29/10/18). Ρισκάρει μ’ αυτή την επίσκεψη, ν’ αντιστρέψει τη δημιουργηθείσα ψυχρότητα, να εξομαλύνει τη διατάραξη της εξωτερικής πολιτικής και να προετοιμάσει το ταξίδι Τσίπρα, που προγραμματίζεται για τις 7 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Καμμένος έχει δύο λόγους, να καταλαγιάσει την ψυχρότητα του Πούτιν για το πλαν “Β”. Ο ένας ότι θα διαπραγματευθεί θέματα συντήρησης οπλικών αμυντικών συστημάτων Ρωσικής προέλευσης (TOR – M1- S300) και ο άλλος ότι ταυτίζονται οι απόψεις τους για άκυρη τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπάρχει και τρίτος λόγος, που εξαιτίας του απεπέμφθη ο κ. Κοτζιάς, τον οποίον αντιπαθούσαν στη Μόσχα, λόγω της απέλασης των διπλωματών και των μετέπειτα δηλώσεών του. Θα ήταν βαρίδι και η αποχώρησή του λειτουργεί θετικά στις διαπραγματεύσεις με το να αναλάβει καθήκοντα και ΥΠΕΞ ο πρ/ργός.
Για δεύτερη φορα μετά τον Μάϊο 2015 επισκέπτεται ο κ. Τσίπρας τη Μόσχα, ποντάροντας σε βοήθεια, ν’ απαλλαγεί απ’ τους δανειστές, η οποία ποτέ δεν ήρθε απ’ τον Πούτιν. Και οι δύο επσκέπτες θα συζητήσουν θέματα αμυντικού εξοπλισμού, ναυτιλίας, ενεργειακά και πολιτιστικά.
Ο κ. Καμμένος έχει κάνει τους υπολογισμούς του, να στηρίξει τον κ. Τσίπρα για ένα χρονικό περιθώριο στο διάστημα του οποίου δεν δίνει λογ/σμό στους επικριτές του.
Αν και λένε, ότι είναι ο “αδύναμος κρίκος” του παιχνιδιού, εν τούτοις συντάσσεται με τον κ. Τσίπρα, τηρώντας αυτή την ιδιόμορφη συμφωνία, ώστε ο ένας να είναι όμηρός του άλλου.