Χωρίς αυτόματους εξωτερικούς απιδινωτές, οι οποίοι, πιθανώς, θα έσωζαν ανθρώπους από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, βρίσκονται υπηρεσίες και δημόσιοι χώροι συγκέντρωσης πληθυσμού στα Χανιά.
Το θέμα αναδείχτηκε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του τομέα Χανίων του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) με αφορμή την παγκόσμια ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς (16 Οκτωβρίου).
Σημειώνεται ότι ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (AED) είναι μια φορητή συσκευή που χρησιμοποιείται για να χορηγεί ηλεκτρική εκκένωση (απινίδωση) στη καρδιά ώστε να αποκαθιστά τον φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς κατά την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.
Η χθεσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντριβανιού στο παλιό λιμάνι όπου οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ προχώρησαν σε επίδειξη καρδιακής αναζωογόνησης, την οποία παρακολούθησε μεγάλος αριθμός Χανιωτών αλλά και επισκεπτών.
Τα στελέχη του ΕΚΑΒ Χανίων προτείνουν να τοποθετηθούν αυτόματοι απιδινωτές σε χώρους της πόλης (με την ίδια λογική που έχουν μπει πυροσβεστήρες) και όλα τα σημεία να χαρτογραφηθούν και να “ανέβουν” στο διαδίκτυο ώστε να γνωρίζει κάθε πολίτης, που βρίσκονται απιδινωτές σε περίπτωση ανάγκης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στον τομέα Χανίων του ΕΚΑΒ, Αντώνη Κιοπέ, οι εργαζόμενοι έχουν “ακούσει” ότι υπάρχει μόνο ένας απιδινωτής στο Δημαρχείο ενώ προσπάθησαν, μάταια, να μάθουν που αλλού υπάρχουν και αν υπάρχουν αυτόματοι απιδινωτές.
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν το Λιμεναρχείο ή κάποιες υπηρεσίες ή κάποιοι ιδιώτες έχουν αυτόματους απιδινωτές», είπε. Παράλληλα, εξήγησε ότι «σε μια συντεταγμένη κοινωνία, υπάρχουν αυτόματοι απιδινωτές σε όλα τα σημεία, είτε είναι Εφορείες, είτε είναι Δικαστήρια, είτε είναι λιμάνι».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όλες οι υπηρεσίες (δημοτική αρχή, Λιμενικό, ΕΚΑΒ κ.α.) θα πρέπει να δουν το θέμα της τοποθέτησης απιδινωτών και της χαρτογράφησής τους.
Από την πλευρά της η αναισθησιολόγος στον τομέα Χανίων του ΕΚΑΒ, Μαρία Κουτσάκη, σημείωσε ότι σε μία προσπάθεια που έκαναν χθες ώστε να δουν «σε ποιες υπηρεσίες και σε ποιους φορείς υπάρχουν απιδινωτές», δεν έβγαλαν αποτέλεσμα ενώ είχαν απάντηση από δύο υπηρεσίες. «Π.χ. στην Εφορεία δεν υπάρχει απιδινωτής που είναι μέρος συγκέντρωσης κόσμου. Στο ενετικό λιμάνι σαφώς θα πρέπει να υπάρχει απιδινωτής», πρόσθεσε η κ. Κουτσάκη.
Να σημειώσουμε ότι το θέμα της τοποθέτησης απιδινωτών έχει τεθεί πολλές φορές σε πανελλήνιο επίπεδο. Τον Οκτώβριο του 2006 το είχαν θέσει ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Κρεμαστινός και η εντατικολόγος Νίνα Μαγκίνα με την ιδιότητα του μέλους της Εθνικής Επιτροπής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αθηναικού Τύπου, είχαν επισημάνει, τότε, ότι «στο θέμα της εγκατάστασης φορητών απινιδωτών σε δημόσιους χώρους -αθλητικά γήπεδα, σταθμοί τρένων και μετρό, αεροδρόμια κ. α. – η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε “νηπιακή φάση” συγκριτικά με άλλες χώρες του δυτικού κόσμου».
ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Στο μεταξύ, εργαζόμενοι στον τομέα ΕΚΑΒ Χανίων δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι, όπως σημειώνουν, ο Δήμος Χανίων, αγνόησε την χθεσινή εκδήλωση και χωρίς να έχει ενημερώσει – προσκαλέσει το ΕΚΑΒ συνδιοργανώνει άλλη εκδήλωση σήμερα Τρίτη στην πλατεία Αγοράς. «Το ΕΚΑΒ το οποίο καλύπτει όλους τους δημότες, δεν θα έπρεπε παράλληλα με τους όποιους φορείς να έχει προσκληθεί;», είπε ο κ. Κιοπές.