Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Ελλειψη προσωπικού στην Κτηνιατρική Υπηρεσία

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων στα Χανιά με νέα ύποπτα δείγματα να εξετάζονται τις τελευταίες ημέρες από την περιοχή του Δήμου Πλατανιά.

Την ίδια στιγμή, ανήμπορη ουσιαστικά να ελέγξει το πρόβλημα και να αντεπεξέλθει στα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν είναι η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Χανίων και γενικότερα της Κρήτης, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Ενδεικτικό της υποστελέχωσης που επικρατεί είναι ό,τι για κάθε 1 -από τους συνολικά 6 κτηνιάτρους που διαθέτει η Υπηρεσία στα Χανιά- αντιστοιχούν πάνω από 83.000 αιγοπρόβατα, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο Ρέθυμνο που υπάρχει 1 κτηνίατρος για πάνω από 500.000 αιγοπρόβατα!
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ – ΛΙΓΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Το αδιέξοδο που βιώνει η Υπηρεσία περιέγραψε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Χανίων Μιχάλης Μεσσαριτάκης. «Οι ανάγκες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν ανεξάρτητα από τη θέληση και την προσπάθεια των υπαλλήλων, διότι οι κτηνίατροι είναι λιγότεροι απ’ τα σημεία που απαιτείται η φυσική παρουσία τους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ενώ μέχρι τέλη του ’90 υπηρετούσαν στην Κρήτη 65 κτηνίατροι σήμερα είναι μόλις 22.
«Στο Ρέθυμνο για παράδειγμα, που έχει μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο από τα Χανιά, η κατάσταση είναι δραματική. Υπάρχει μόνο 1 κτηνίατρος και δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στα στοιχειώδη καθήκοντά του. Φανταστείτε ότι για να εξυπηρετηθεί το σφαγείο στα Λιβάδια πάει ένας κτηνίατρος απ’ το Λασίθι!», ανέφερε ο κ. Μεσσαριτάκης, ενώ ερωτηθείς για τα Χανιά τόνισε ότι οι 6 κτηνίατροι που υπάρχουν αδυνατούν να ανταποκριθούν σε όλα τα προγράμματα της Υπηρεσίας.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία είναι υπεύθυνη για τα προγράμματα καταπολέμησης της φυματίωσης – βρουκέλλωσης και λεύκωσης των βοοειδών, του μελιταίου πυρετού των αιγοπροβάτων, της τρομώδους νόσου των αιγοπροβάτων, της πανώλης των χοίρων, των μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών, του προγράμματος Ο.Σ.Δ.Ε. για τα παραγωγικά ζώα κ.ά. Επίσης, είναι αρμόδια για τον έλεγχο της προστασίας των ζώων κατά τη μεταφορά τους, της κυκλοφορίας των κτηνιατρικών φαρμάκων, του κρεοσκοπικού ελέγχου των σφαγείων, του ελέγχου σε μονάδες τυποποίησης και επεξεργασίας κρέατος και σε μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και του ελέγχου των μονάδων που παράγουν και διακινούν τρόφιμα ζωικής προέλευσης κ.ά.
Επιπλέον, οι κτηνίατροι της Υπηρεσίας ελέγχουν τα 4 σφαγεία του Νομού, την ιχθυόσκαλα στη Σούδα και όλες τις εγκαταστάσεις κρέατος, ενώ συγχρόνως εξυπηρετούν δεκάδες πολίτες που προσέρχονται στην Υπηρεσία για γραφειοκρατικές υποθέσεις. «Πείτε μου εσείς με αυτές τις υποχρεώσεις πού να πρωτοπάμε; Τις περισσότερες μέρες στο γραφείο είμαι μόνος. Δεν υπάρχει ούτε καν ένα άτομο!», σχολίασε σχετικά ο διευθυντής της Υπηρεσίας.
ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ – ΜΟΝΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
Ο κ. Μεσσαριτάκης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού έχει φέρει σε ακόμα δυσχερέστερη θέση την Υπηρεσία.
«Αυτή την περίοδο μετακινούν τα ζώα από τη Μαδάρα προς τα κάτω και ο κτηνίατρος πρέπει να βλέπει πώς μετακινούνται τα ζώα, αν έγιναν οι απολυμάνσεις και αν τηρήθηκαν οι ζώνες ελέγχου και προστασίας για να μπορέσουμε να δώσουμε άδεια», επεσήμανε, ο κ. Μεσσαριτάκης και τόνισε ότι η νόσος θα εξαπλωθεί με γοργούς ρυθμούς καθώς εκτιμάται ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα έχουν καταγραφεί. Επίσης ανέφερε ότι ο αντιπεριφερειάρχης έχει δώσει εντολή στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας να συμβάλει στους ψεκασμούς στις σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα που πήρε ο Δήμος Αποκορώνου. «Δυστυχώς όλα αυτά εγκυμονούν κινδύνους για τους ελέγχους που απαιτεί η Ε.Ε., με τις γνωστές συνέπειες επιβολής προστίμων, αλλά και σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την απουσία ελέγχων σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Ωστόσο, προσλήψεις δεν έχουν γίνει καθόλου και δεν βλέπω να γίνονται, παρότι έχουμε αποχωρήσεις», τόνισε ο κ. Μεσσαριτάκης και κατέληξε λέγοντας ότι τόσο η Περιφέρεια Κρήτης όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης έχουν γνωστοποιήσει στο Υπουργείο την τραγική κατάσταση που επικρατεί.

Προληπτικές εντομοκτονίες
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων ανακοινώθηκε χθες ότι, μετά από εντολή του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολου Βουλγαράκη και με αφορμή την επιβεβαίωση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφές αιγοπροβάτων στην περιοχή Ακρωτηρίου του Δήμου Χανίων, ξεκινά άμεσα η εφαρμογή του προγράμματος προληπτικών εντομοκτονιών για την καταπολέμηση των εντόμων (Cullicoides spp) φορέων του ιού του καταρροϊκού πυρετού στις αιγοπροβατοτροφικές και βοοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής Ακρωτηρίου.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ενταχθούν και άλλες περιοχές της Π.Ε. Χανίων που θα καθοριστούν από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ανάλογα με την κρίση της.
Οι ψεκασμοί θα γίνονται από εργολάβο στον οποίο έχει ήδη ανατεθεί το έργο και σε πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί υπό την καθοδήγηση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τμήμα Κτηνιατρικής, της Π.Ε. Χανίων.
Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να συνεργαστούν, διευκολύνοντας έτσι το έργο της Υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελός τους.
Επίσης, παρακαλούνται οι δήμαρχοι, οι οποίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή, πριν προβούν σε οποιαδήποτε πράξη, να έρχονται σε άμεση επαφή με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Χανίων (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2821346600 / 466034, κ. Μεσσαριτάκης).
Το πρόβλημα έχει ποικίλες διαστάσεις -οικονομικές, υγειονομικές και περιβαλλοντικές- και πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες διαδικασίες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα