Η έλλειψη πολλαπλασιαστικού υλικού και το νομικό πλαίσιο που δεν ξεκαθαρίζει πως μπορεί να γίνει η συλλογή σπόρων και αυτοί να αναπαραχθούν είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα που αφορούν τη χρήση της τοπικής χλωρίδας σε αναδασώσεις, φυτεύσεις κα.
Τα ζητήματα αυτά αναδείχθηκαν στην ημερίδα με θέμα το πρόγραμμα «ΕcoplantMed» που ολοκληρώνεται φέτος, με τη συμμετοχή του ΜΑΙΧ και επιστημονικών ιδρυμάτων από χώρες όπως :Ιταλία, Ισπανία,Λίβανος, Τυνησία.
«Υπάρχει θέμα με την έλλειψη πολλαπλασιαστικού υλικού. Από τη μεριά μας ως ΜΑΙΧ προσπαθούμε να παράγουμε τεχνογνωσία για τις τεχνικές συλλογής, φύλαξης και αναπαραγωγής αυτών των ειδών» ανάφερε η βιολόγος και υπεύθυνη συντονιστμού του προγράμματος κ. Παναγιώτα Γώτσιου.
Οι μετέχοντες στο πρόγραμμα διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ασάφειες στο νομοθετικό πλαίσιο και ότι πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις από πλευράς της πολιτείας καθώς αυτή τη στιγμή είναι «θολό» το ποίος μπορεί να συλλέγει υλικό από τη φύση και να κάνει σποροπαραγωγή.
Αν λυθεί αυτό το ζήτημα τότε θα μπορεί να δοθεί και σε ένα νέο τομέα παραγωγής φυτών που να χρησιμοποιεί τοπικές ποικιλίες και όχι εισαγόμενες.
«Θέλουμε να προωθήσουμε τη χρήση των άγριων ειδών χλωρίδας, όταν πρόκειται να κάνουμε αποκατάσταση μεγάλων εκτάσεων για αναδασώσεις, υγροβιότοπων, παραθαλάσσιων οικοσυστημάτων με αμμοθίνες, αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος» επισήμανε η κ. Γώτσιου.