12.4 C
Chania
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025

«Η ελπίδα και η δύναμη του λαού γεννιέται στους αγώνες του»

«Ζητάμε ψήφο στον συνδυασμό μας ΚΚΕ (μ-λ) – Μ-Λ ΚΚΕ και συστράτευση για να υπηρετήσουμε πιο αποφασιστικά την κατεύθυνση της λαϊκής πάλης τιμώντας και την παράδοση του αριστερού κομμουνιστικού κινήματος του τόπου μας», τόνισε σε συνέντευξή του στα “Χ.Ν.” ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων του ΚΚΕ (μ-λ) –   Μ-Λ ΚΚΕ Νεκτάριος Κοκολαντωνάκης.

• Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;         
Οι εκλογές γίνονται κάθε φορά με τους όρους των κυρίαρχων. Τότε που θέλουν, με τους εκβιασμούς που επιλέγουν και το ανάλογο πολιτικό κλίμα που διαμορφώνουν με τα Μ.Μ.Ε. που ελέγχουν. Με τον εκλογικό νόμο που θέλουν και ειδικά στις μέρες μας με τον κόσμο της δουλειάς σε απόγνωση από τα αδιέξοδα που του δημιουργεί η βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση. Στη χώρα μας στη βάση της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης εκτός από τα ντόπια κέντρα εξουσίας, καθοριστικός είναι ο ρόλος των ξένων κέντρων εξουσίας. Η πρεσβεία των Η.Π.Α., της Γερμανίας και κάποιες άλλες παρεμβαίνουν συστηματικά και καθημερινά  στο στήσιμο του εκλογικού κλίματος και ιστορικά επιδρούν καθοριστικά στις εξελίξεις.
Σ’ αυτές τις εκλογές ντόπιοι και ξένοι δυνάστες του λαού έδωσαν για άλλη μια φορά τα ρέστα τους σε εκβιασμούς και τρομοκρατία προκειμένου να προστατέψουν τα «γνωστά» τους πρόσωπα όσο μπορούν από τη λαϊκή οργή που σαφώς θα εκφραστεί και εκλογικά. Ταυτόχρονα με τις ωμές επεμβάσεις τους που καταλύουν κάθε έννοια δημοκρατίας και ανεξαρτησίας της χώρας επιδιώκουν να φέρουν πλήρως στα νερά τους τον ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει πρόθυμος να διαχειριστεί το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης χωρίς ούτε να θέλει ούτε να μπορεί να θίξει τα βασικά του στηρίγματα.
Μ’ αυτή την έννοια, παρότι πιθανότατα όπως φαίνεται και όπως τους αξίζει, τα γνωστά πρόσωπα του Γιούνκερ και της τρόικας σαν του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του Γεωργίου Παπανδρέου, του Κουβέλη και του Καρατζαφέρη θα συντριβούν εκλογικά, ωστόσο, το σύστημα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις εκλογές όπως ήδη ομολογούν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η λαϊκή οργή οφείλει να μετουσιωθεί σε μαζικό αποφασιστικό αγώνα διαρκείας στους δρόμους για να έχει αποτέλεσμα…

• Οι εκλογές γίνονται σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση ταλανίζει τη χώρα. Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για την όποια κυβέρνηση. Τι προσδοκάτε εσείς, τι να περιμένει η κοινωνία;
Η κρίση του συστήματος είναι παγκόσμια, βαθιά και αθεράπευτη. Παρόλα αυτά και στη χώρα μας και διεθνώς, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Tα ιμπεριαλιστικά κράτη απαντούν στην κρίση τους με όρους ισχύος και έτσι οξύνεται επικίνδυνα και ο ανταγωνισμός τους. Σε χώρες σαν τη χώρα μας σφίγγουν οι αλυσίδες της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Η ντόπια πλουτοκρατία, παρότι ψαλιδίζονται οι φιλοδοξίες της, συνεχίζει να ποντάρει σε ρόλους που ίσως τις αναθέσουν τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά και αναπαράγει το πλαίσιο της εξάρτησης. Για τη φτώχεια, την ανεργία και τη δυστυχία του λαού καθόλου δεν νοιάζονται ούτε οι ξένοι ούτε οι ντόπιοι δυνάστες του λαού. Νοιάζονται και το επιδιώκουν όσο είναι εφικτό και μέσα από τις εκλογές να διαχειριστούν, να εξαπατήσουν και να εκτονώσουν τη λαϊκή οργή με βασικό ζητούμενο να μην εκφραστεί ξανά όπως τη διετία 2010 – 2012 στους δρόμους. Δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα για το σύστημα και για την όποια κυβέρνηση επιδιώξει να διαχειριστεί τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης έτσι όπως απαιτούν τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά και όπως απαιτεί το κεφάλαιο για να ανοίξει ξανά όσο μπορεί νέους κύκλους κερδοφορίας.
Ολοι έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους σ’ ό,τι αφορά τις πολιτικές δυνάμεις. Εδώ να ξεκαθαρίσουμε σ’ ό,τι μας αφορά, πως θεωρούμε τη διαπραγμάτευση με τους φονιάδες και ληστές των λαών υποταγή στις απαιτήσεις τους. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι και η νεολαία απαιτούν απλά το αυτονόητο. Να ζήσουν αξιοπρεπώς. Κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο γιατί ο κόσμος της δουλειάς παράγει όλο τον πλούτο της κοινωνίας. Οι καπιταλιστική κρίση προκύπτει από το γεγονός πως το κηφηναριό ιδιοποιείται όλο τον πλούτο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι παραγωγοί δεν έχουν ούτε καν τα στοιχειώδη για τη διαβίωσή τους. Εμείς προσδοκούμε να δυναμώσουν και εκλογικά οι δυνάμεις της αντίστασης και του αγώνα γιατί μόνο με τους αγώνες του ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί τη ζωή και το δίκιο του. Η ελπίδα είναι στους λαϊκούς αγώνες· αυτό είναι το κεντρικό προεκλογικό μας σύνθημα.

• Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΚΚΕ (μ-λ) – Μ-Λ ΚΚΕ;
Κάποιοι μιλάνε για χρήσιμη και χαμένη ψήφο. Τους απαντάμε. Ας δούμε χρόνια τώρα στο παρελθόν τι θα ήταν προτιμότερο να ψήφιζε κάποιος. Τις δυνάμεις του συστήματος, αυτές του υποτιθέμενου μικρότερου κακού, που τελικά μας έφεραν ως εδώ; Την ψευτοαριστερά και τους ρεφορμιστές που άλλοτε το 1980 έγιναν ουρά του ΠΑΣΟΚ και το 1989 συγκυβέρνησαν με τη ΝΔ και με οικουμενική για την κάθαρση ή τις δυνάμεις που σταθερά υπηρετούσαν και υπηρετούν τη λαϊκή πάλη;
Ολοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού είναι γνωστοί από τη συμμετοχή τους δεκαετίες τώρα στο μαζικό κίνημα της πόλης. Μέσα από τις γραμμές της Επιτροπής κατά των βάσεων και της εξάρτησης παλιότερα, της Ταξικής Πορείας και στα χρόνια των μνημονίων μέσα από τη συνεχή και πλούσια δράση της Πρωτοβουλίας Αντίστασης.
Εχουμε κατακτήσει την αντίληψη της κοινής δράσης για να υπηρετήσουμε τη γραμμή της Λαϊκής Αντίστασης που τη θεωρούμε σπουδαία σε αντίθεση με άλλους της Αριστεράς μας που τους χαρακτηρίζει η εκλογική αγωνία, ο εκλογικός κρετινισμός και έτσι προτάσσουν τάχα τα προγράμματά τους, υποτιμούν τη μαζική λαϊκή κινητοποίηση και αρκούνται σε συμβολικές, εικονικές και κομματικού τύπου κινητοποιήσεις.
Σ’ αυτή τη βάση δεν ζητάμε μόνο ψήφο στον συνδυασμό μας. Ζητάμε και συστράτευση για να υπηρετήσουμε πιο δυνατά και αποτελεσματικά την κατεύθυνση της κοινής δράσης της αριστεράς για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης. Η νεολαία και ο κόσμος της δουλειάς έχει ανάγκη ν’ αντισταθεί για να υπερασπιστεί τη ζωή και το δίκιο του. Μέσα από τους αγώνες αντίστασης και διεκδίκησης αλλάζουν οι πραγματικοί συσχετισμοί και όχι από τις κάλπες.
Εμείς, λοιπόν, ζητάμε ψήφο στον συνδυασμό μας και συστράτευση για να υπηρετήσουμε πιο αποφασιστικά την κατεύθυνση της λαϊκής πάλης τιμώντας και την παράδοση του αριστερού κομμουνιστικού κινήματος του τόπου μας.

• Ποιες είναι οι θέσεις σας για τη νεολαία, τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους που έχουν πληγεί σε μέγιστο βαθμό τα τελευταία χρόνια;
Οπως είπα ο κόσμος της δουλειάς παράγει όλο τον πλούτο. Ετοιμάζονται να πετσοκόψουν ξανά τις συντάξεις των ανθρώπων που έχτισαν αυτή τη χώρα. Το κεφάλαιο θέλει ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι του πλούτου που παράγει ο εργαζόμενος. Γι’ αυτό πετσοκόβουν συντάξεις και μισθούς και θα συνεχίσουν όσο δεν αντιμετωπίζουν υπολογίσιμες αντιστάσεις. Θέλουν εργαζομένους χωρίς ωράριο, χωρίς ασφάλιση – σύνταξη και με μισθούς πείνας. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία εκμετάλλευσης του μόχθου των εργαζομένων, των αγροτών και όλου του κόσμου της δουλειάς το κεφάλαιο αυξάνει τα κέρδη του, αναπαράγεται και «βγαίνει» από την κρίση του. Ποτέ το κεφάλαιο δεν υποχώρησε απ’ αυτή του τη λειτουργία χωρίς να απειληθεί. Μόνο όταν οι λαϊκές δυνάμεις και πρώτα – πρώτα η εργατική τάξη συγκροτούνταν απειλητικά για το σύστημα και στην προοπτική πραγματικής ανατροπής ανάγκαζαν το σύστημα σε υποχωρήσεις. Τίποτα ποτέ δεν χαρίστηκε. Ολα κατακτήθηκαν με αγώνες.
Κρίσιμο ζήτημα για την πορεία των πραγμάτων η στάση της νεολαίας τα επόμενα χρόνια. Τα σύστημα μέσα και από αντιμεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση επιδιώκει να διαμορφώσει μια πειθαρχημένη και απολίτικη γενιά, χωρίς δικαιώματα και κυρίως χωρίς κουράγιο και δυνατότητα διεκδίκησης. Ο ξεσηκωμός των νέων στην Τυνησία, την Αίγυπτο, στις ίδιες τις Η.Π.Α. και αλλού αποδείχνει πως η νέα γενιά επιμένει να θέλει να ζήσει. Η ίδια η ζωή των νέων εργαζομένων – ανέργων θα τους διδάξει πως δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από επίδοξους σωτήρες που τάζουν ψίχουλα ζητώντας τους να μετατραπούν σε άβουλους και άνευρους ψηφοφόρους. Πεποίθησή μου είναι πως η νέα γενιά της χώρας μας θα γράψει τη δικιά της ιστορία διεκδικώντας τη ζωή της.

• Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους ψηφοφόρους του Ν. Χανίων;
Πως κόντρα στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού ιμπεριαλιστικού συστήματος αξίζει να οραματιζόμαστε μια κοινωνία ελεύθερη και χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι ανάγκη να παλέψουμε για ειρήνη, δουλειά, δημοκρατία γιατί τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Ο εκβιασμός του χρέους δεν αφορά τον λαό, γιατί δεν τα φάγαμε μαζί με τους Πάγκαλους. Να μετατρέψουμε την οργή μας σε αγώνα για την υπεράσπιση της ζωή και του δίκιου μας. κόντρα στα κάλπικα διλήμματα και τους εκβιασμούς και χωρίς εκλογικές αυταπάτες να ενισχύσουμε και με την ψήφο μας την κατεύθυνση της αντίστασης και της πάλης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα